SHARE

Протестите срещу цените на горивата изглежда отбягват „слона в стаята“ – а именно „Лукойл“. Събрахме водещи реакции по темата за протестите и господстващото положение на руската „Лукойл“ в страната.

Константин Павлов – Комитата, „Терминал 3“:

Големият слон в стъкларския магазин на българските цени на горивата се нарича „Лукойл“.

Монополът на тази компания, услужливо подкрепен от митническото законодателство, води до изтичане на огромни пари в частни джобове – на североизток, но не само.

Защо не наричаме монопола това, което е – монопол и кражба? И защо загубите трябва да се компенсират с повече скубане от гражданите?

Българските институции стават меки и нежни като пластилин в момента, в който се докоснат до този мастодонт, но пък се обръщат с огромна строгост към българския дребен собственик, който е пресрочил някоя осигуровка, към обикновения гражданин, който беше натоварен като магаре с нови данъци и нови квазиданъци.

Ако не се правят усилия да бъдат обяснявани нещата и се занимаваме само с ефектите като цените на дребно, ще продължаваме да се въртим в кръг.

Евгений Кънев, доктор по икономика:

Само искам да ви припомня какво се случи след последния „спонтанен“ протест срещу горивата през 2016 г. – държавата чрез един министър трик удари дребните бензиностанции, че лъжели с… количествата. Концентрира се продажбата в големите играчи и протестите… кротнаха.

Илиян Василев, бивш посланик на България в Москва:


Още веднъж по болна тема за ефективността и най-вече за фокусите на протеста. Едно е да протестираш срещу високите цени на горивата и да блокираш магистрали и граници, с което да наказваш обикновените хора, друго е да протестираш пред централата на „Лукойл“, пред другите фирми, пред офиса и дома на Борисов (който ги пази), преД КЗК, пред централите на ГЕРБ, БСП (Нинова), ДПС, Патриоти – пред парламента, – които са конкретните адреси на отговорност.

Пред Цацаратурата, пред медиите, които крият протеста – БНТ като обществена телевизия. Да наказваш други граждани, а не виновните – ми напомня на партизанските и анархистични тактики.

Същото се отнася за всеки друг значим и справедлив протест – приемам, че може и трябва да се блокира за кратко време Орлов мост и ключови кръстовища, в опит да се стресира гражданството, което да насочи гнева си към правителството и общината, към МВР.

Но категорично не приемам – истинските виновници и адресати да остават без „вниманието“ на протестиращите. И тогава естествено започват да „виреят“ в обществото слухове и съмнение за задкулисие на протестите, в насочването им за да угодят на едни или други сили, включително за манипулиране от страна на отговорните.

Защото енергията на протеста е фокусирана или поне се използва за реализацията на политически цели, а не решение на проблеми. Утре като дойде Нинова на власт, нейният съпруг също ще осигуря тила на ценовия диктат на „Лукойл“. И ние ще продължаваме да плащаме.

В много от протестиращите градове смъкнаха цените на горивата с между 10 и 15 стотинки на литър. Не навсякъде. Изглежда работят на принципа – където има голям протест, смъкваме повече.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.