SHARE

Катастрофалният огън, който погълна катедралата „Нотр Дам“ в Париж, унищожи покрива му, сваляйки готическата кула и заплашвайки останалата структура на сградата. Причините за пожара се разследват, но според полицията става въпрос за инцидент заради течащия ремонт. Заместник-кметът на Париж Еманюел Грегоар каза, че храмът е претърпял „огромни щети“, а спасителните служби са направили всичко, за да спасят изкуството и други безценни предмети, съхранявани в катедралата. Дървеният интериор е изцяло разрушен. Но кои други артефакти в 850-годишната готическа сграда я открояват в този град с толкова иконични сгради?

Розетните прозорци

Катедралата има три розетни прозореца, датиращи от XIII век, които са сред най-известните му характеристики. Първият и най-малък, на западната фасада, е завършен около 1225 г. и е ценен заради начина, по който стъклото сякаш поддържа камъка около него.

Южната розетка има диаметър почти 13 м и се състои от 84 панела. Тя отдавна не е с оригиналното си стъкло, което е било повредено при предишни пожари.

Френският журналист Лоран Валдигюе туитна в понеделник вечерта, че прозорецът на северната розетка, изглежда, е оцелял, въпреки че пожарникарите изразиха загриженост. Не е ясно дали някой от другите се е спасил от пламъците.

Двете кули

Повечето посетители на „Нотр Дам“ прекарват доста време пред двете готически кули, които увенчават западната фасада на катедралата. Работите по тях започват през 1200 г., но първата кула – северната – е завършена 40 години по-късно, а южната кула е завършена през 1250 г. Двете кули са високи 68 метра. Изкачването на 387-те стъпала предлага панорамна гледка към Париж. Длъжностни лица казаха, че и двете камбанарии остават непокътнати.

Гаргойлите

Всеки, който се чувства в достатъчно добра спортна форма, за да се изкачи по стълбите и да погледне Париж отвисоко, преминава през още една от най-известните забележителности на катедралата – гаргойлите. Тези митични същества обикновено са едно или повече животни. Най-популярният сред тях седи на върха на сградата, наблюдавайки града, държейки главата си в ръце.

Камбаните

Катедралата разполага с 10 камбани – най-голямата, известна като Еманюел, тежи над 23 тона и е инсталирана в южната кула през 1685 година. Катедралата отпразнува 850-годишнината си през 2013 г., като по-малките камбани от северната кула бяха отлети отново. Всяка от тях беше благословена с името на един светец и така напълно да копират оригиналните камбани, разтопени за оръдие по време на Френската революция. Писателят Виктор Юго вкарва катедралата в една от най-известните си творби. Неговият главен герой, Квазимодо, се страхува от местните за начина, по който изглежда – но намира убежище в катедралата, където е нает като звънар.

Готическият връх

Известният връх на „Нотр Дам“, който се срина по време на пожара, датира от XII век. Дървената кулата преживява няколко промени в историята на сградата – включително е разглобена по време на Френската революция, а по-късно възстановена – през 60-те години на XIX век. Кралският институт на британските архитекти определи рухването й така: „Загубата на покрива и върха на „Нотр Дам“, а вероятно и на каменния свод, е непрежалим удар за наследството на френската готическа архитектура. Сърцата ни са с хората във Франция и с ценителите на нашето общо културно наследство, където и да се намират.“

Реликвите

„Нотр Дам“ е дом на реликви от Страстите Христови – част от кръста, пирон и Светия венец от тръни. Ан Идалго, кмет на Париж, написа в Туитър, че пожарникари, полицаи и хора са образували човешка верига, за да спасят короната, туниката на Свети Луи и други ценни предмети.

Президентът Еманюел Макрон обяви, че възстановяването на катедралата се превръща в негова основна мисия.

Източник: BBC

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.