Ще има ли София парк „Анна Политковская“ на мястото на съветски...

Ще има ли София парк „Анна Политковская“ на мястото на съветски паметник?

SHARE

Демонтаж на паметник на съветската армия иска районното кметство в столичния „Лозенец

Кметът на столичния район „Лозенец“ Константин Павлов публикува във Фейсбук своя позиция до кмета на София Йорданка Фандъкова, в която предлага преместването на паметника на съветската армия, намиращ се на булевард  „Черни връх“ .  На негово място районният кмет предлага да се създаде парк, носещ името на руската журналитстка Анна Политковская.

Известна с критичната си позицията към режима на Путин, както и с разследванията си за корупция и погазване на човешки права в Русия, Политковская беше убита пред дома си в Москва през 2006 г., като извършителите на убийството не са открити и до днес. Идеята да се демонтира паметник на съветската армия и да се отдаде почит на виден критик на Путин е явно взаимствана от действията на кметството в Прага. Само за последните няколко седмици чешката столица първо прекръсти улицата на която се намира руското посолство – сега тя носи името на видния руски опозиционер Борис Немцов, убит през 2015 г. в Москва. Следващата стъпка на общината в Прага беше да демонтира паметник на съветския маршал Иван Конев, след като монументът беше многократно заливан с боя.

Двата паметника на съветската армия в София също ставаха многократно „жертва“ на символична критика под формата на заливане с боя или надраскването им с надписи. Скулптората в квартал Лозенец за последно беше залята с червена боя през август 2014 г.

Ето и пълният текст на предложението от кмета на район Лозенец:

В момента, в ситуация на извънредно положение и на навлизане в тежка икономическа криза, обществото изостря сетивата си към дълго отлагани проблеми. Един от тези проблеми е съдбата на паметниците и символите на тоталитарното време. Използвам случая за да предложа на Столична община възможно решение в два от случаите, отнасящи се до район „Лозенец“. Предложенията включват:

1. Създаването на парк “Анна Политковская” – в памет на един от най-смелите гласове в съвременната журналистика, име, превърнало се в символ на свободното слово и стремежа към демокрация – който да бъде разположен в градина „Черни връх“, намираща се по протежението на бул. „Черни връх“, между ул. „Йоан Екзарх“ и ул. „Червена стена“.

Наличните в момента на това място (терен със статут на публична общинска собственост) релефи от бял мрамор и бронзовата скулптура, изобразяваща двама съветски бойци в бой, да бъдат преместени, като бъдат включени в експозицията на Музея на социалистическото изкуство.
Ако на мястото на съществуващия паметник (наричан още „костница“) бъдат открити тленни останки, прахът или костите да бъдат преместени в някой от столичните гробищни паркове и да бъдат препогребани според хуманитарното право на достойно погребение.

2. Преоформянето на “Моста на дружбата” (наричан още Мост „Граф Игнатиев“), намиращ се на кръстовището на булевардите „Драган Цанков“ и „Евлоги и Христо Георгиеви“, при което да бъдат преместени унизителните скулптурни групи представляващи двойки, в които българският участник е в подчертано подчинено положение, както и да бъдат включени в експозицията на Музея на социалистическото изкуство. Част от тази инициатива да бъде и възвръщането на традиционното име на моста като „Самоковски мост“.

Така ще бъде възможно да се пристъпи и към обсъждане на възвръщането на историческото име на днешната ул. „Граф Николай Игнатиев” като „Самоковска”.

В момента, в ситуация на извънредно положение и на навлизане в тежка икономическа криза, обществото изостря сетивата си…

Posted by Константин Павлов – кмет на район Лозенец on Thursday, 7 May 2020
SHARE
Магистър по "Европеистика с фокус върху източна Европа" от Амстердамския университет, независим анализатор и преводач.