SHARE

Полина Паунова в текст за „Свободна Европа“

Борисов призна, че думите му в записа са частично верни, призна и за автентичността на една от снимките – тази, на която се вижда той самият. По думите му обаче това са “манипулации”, които са описвани като технология в “учебника на КГБ”. Наред с това министър-председателят призна автентичността на кореспонденцията с укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков, в която до миналата седмица отричаше да е участвал.

Премиерът не каза кой стои зад предполагаемите манипулации, но обяви, че подозира някого от приближените си към миналата година. На въпроси дали това е Цветан Цветанов, който днес напусна ГЕРБ, Борисов не отговори еднозначно. На този фон министър-председателят заяви, че президентът Румен Радев го следи с дрон.Това съобщение на премиера бе подкрепено само с думите му и разказ как НСО му обяснили, че държавният глава си е купил записващото устройство.

“ДПС действа отзад, а Пеевски е депутат”

Сред тези, които го атакуват, Борисов изброи БСП, Мая Манолова, укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков и “всички ДСБ-та по земните кълбета”. Той обяви, че целта им е да убият „флагмана Борисов“ и да се разпилее вотът.

На въпрос на Свободна Европа защо винаги, когато изрежда противниците си, Борисов пропуска ДПС, той отвърна, че ДПС “подмолно действат отзад”.

Междувременно министър-председателят каза за пореден път, че за него “Делян Пеевски е депутат” и допълни, че не коментира политици от други формации. Премиерът не отговори на въпроса защо тогава коментира БСП, президента Радев, бившия си заместник Цветанов и други.

Четете целия текст тук.

Светлана Георгиева в текста за „Дневник“

След тези признания картината изглежда доста поизбистрена. Според Наказателния кодекс самопризнанията не са достатъчни, трябва и сериозно разследване на всички версии. В това отношение възможностите не са никак оптимистични, като се има предвид, че минути преди изявата на Борисов главният прокурор Иван Гешев даде да се разбере, че гледа на случилото се като на поредното създаване на политически скандали и клатене на властта от страна на подсъдими хора. И както обикновено изреди имената на издатели на независими медии, като по традиция ги „опакова“ с укриващите се от правосъдието Васил Божков и Цветан Василев. Тоест засега финалът изглежда предизвестен и безславен.

Четете целия текст тук.

Красен Николов в текст за „Медиапул“

Главният прокурор Иван Гешев обвърза в сряда политическото оцеляване на сегашната власт с бъдещето на ръководената от него институция. От думите му се разбра, че той лично гледа на записа с гласа на Бойко Борисов и снимките на премиерската спалня като на атака срещу своята институция.

„Това, което виждам аз в последните дни, е генериране на постоянни скандали. За мен е ясно, че това е целенасочена съзнателна стратегия. Стратегията е ясна – дестабилизиране на държавата, избори и политическа конфигурация, която устройва обвиняемият (Васил) Божков, подсъдимият Цветан Василев, подсъдимият Огнян Донев, подсъдимият Прокопиев и един куп други подсъдими, която (конфигуация) да им върши работа за съответни законодателни промени и за унищожаване на българската прокуратура. Това е крайната цел, която минава през нов политически проект, нова политическа конфигурация. Същото, което правеше Цветан Василев“, обясни Гешев.

Главният прокурор се появи в Народното събрание, за да представи доклада от работата на прокуратурата и разследващите органи през миналата година.

В отговор на въпрос дали ще се разследват записите с гласа на премиера, Иван Гешев първо каза: „Кои записи? Какво съдържание? А откъде знаете какво ще се проверява, защото аз не знам“.

Четете целия текст тук.

Мария Касимова-Моасе във Фейсбук

Още не мога да осъзная как така цял премиер със свита вика пресконференция, за да се жалва как го снимат спящ и дали хърка… И при това сериозно! Това са му проблемите! И това трябва и да са НИ проблемите?! Селска вечеринка и коментари от иззад дуварите. Селска чест!

Още не мога да осъзная как така цял премиер със свита вика пресконференция, за да се жалва как го снимат спящ и дали…

Posted by Maria Kassimova-Moisset on Wednesday, 17 June 2020

Радослав Бимбалов във Фейсбук

Пиша, трия. Пиша, трия. Какво да кажа за тази безумна реч на премиера, изнесена с цялата шайка верни до гроб некадърници зад гърба му? Дали това как „като цуне Караянчева“ (и го показва как) и всичко минава. Дали за това, че президентът управлявал лично дрон, който да го снима. Дали за това, че онзи ден се кълнеше, че не е писал СМС на Божков, защото телефонът му няма кирилица, а днес си признава, че е препратил това съобщение към него… Тази реч ще остане в историята като пример за отчаяно вкопчен във властта измамник, който е готов на всичко, за да продължи да притежава държавата, която ние с вас сме му дали. Обаче е страшно нещо друго. В момента сме в исторически труден етап – пандемия, която продължава да вилнее по неясни и необясними начини… тежка икономическа рецесия и страшно объркан и разклатен световен ред. Именно сега трябваше да имаме в предните позиции на държавата си хора, които са с акъла си. А не с пистолета си.

Пиша, трия. Пиша, трия. Какво да кажа за тази безумна реч на премиера, изнесена с цялата шайка верни до гроб некадърници…

Posted by Radoslav Bimbalov on Wednesday, 17 June 2020

Ивет Добромирова във Фейсбук

За пореден път не ме шокира толкова поводът, колкото реакцията…
Този път от нея стана ясно, че има кирилица… бай дъ уей. Т.е. кога и колко пъти излъга общо?

Клета клетост.

Повод да припомня любима реплика: „Имаш ПР проблем, защото имаш ИСТИНСКИ ПРОБЛЕМ“, Джейн Фонда в „Нюзрум“.
Тhat’s all.

за пореден път не ме шокира толкова поводът, колкото реакцията… този път от нея стана ясно, че има кирилица… бай…

Posted by Yvette Dobromirova on Wednesday, 17 June 2020

Мирослав Мичев във Фейсбук

Звукозаписите може да са манипулирани, снимките може да са монтирани. Изтръпналите от страх лица зад гърба на Борисов, обаче, са истински. Дума не обелват, но казват много.

Звукозаписите може да са манипулирани, снимките може да са монтирани. Изтръпналите от страх лица зад гърба на Борисов, обаче, са истински. Дума не обелват, но казват много.

Posted by Мирослав Мичев on Wednesday, 17 June 2020

Самуил Петканов в Дарик радио

Ситуацията е deepfake монтаж и холограма на Петканов много ѝ отива.

Компромати, голи снимки само по пистолет и есемеси само по кирилица – нищо не е такова, каквото звучи и изглежда.

Също така – Вечно дерби в събота предварително по минути.

Подслушайте, проследете с дрон, разпространете навред тук.

Карикатурата на Чавдар Николов за ТерминалНО.

Карикатурата на Христо Комарницки за СЕГА:

И накрая, но не последно място:

SHARE