SHARE

Публикуваме целия текст на изпратената до зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и до еврокомисаря по правосъдие Вера Йоурова позиция на Съюза на съдиите в България:

Управителният съвет на Съюза на съдиите в България e шокиран от новината за внезапното сваляне от ефира на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио на дългогодишния журналист Силвия Великова. Като водещ и редактор на предаването „Преди всички“ и изявен съдебен репортер Силвия Великова в продължение на петнадесет години изследваше внимателно, задълбочено и всеобхватно процесите в съдебната система и информираше обществото по обективен и професионален начин за тях. С работата си на компетентен журналист тя подпомагаше оздравителните процеси в съдебната власт. Сега научаваме, че новоназначеният временно изпълняващ длъжността директор на програма „Хоризонт“ еднолично е взел решение от петък, 13 септември 2019 г., тя да не е водещ на предаването „Преди всички“, а задачите по ресора й „Съдебна власт“ са преразпределни на други журналисти. Неубедителни са обясненията, че основанието да се свали Силвия Великова от ефир в последния месец преди избора за нов главен прокурор е длъжностната й характеристика на „старши редактор“, която не била идентична с тази на „репортер“ и „водещ“. Истинската причина е обяснена от самата журналистка пределно ясно – върху ръководството на радиото и програмата е упражнен натиск тя да замлъкне, защото критикува единствения кандидат за главен прокурор.

Неправилно е случаят да се разглежда като частен и наивно да се отмине като рутинно управленско решение на електронна медия. Това действие е скандално запушване устата на журналист в съдебния ресор, който не се страхува да задава въпроси, в националното радио, субсидирано от държавния бюджет, т.е. от българските данъкоплатци. Българското национално радио е медия, от която се очаква повече от всички останали медии да служи на обществото, като отразява истината за обществено значимите събития, да предлага различни гледни точки, включително такива, които не са удобно безопасни за властта и да й бъде ефективен критичен коректив.

Връзката между независима съдебна власт и свободни медии е подчертана в доклада на Европейската комисията относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) от 13.11.2018 г. В същия доклад е констатирано “съществено влошаване на медийната среда в България през последните години“ и е посочено, че „медийната среда е от особено значение за независимостта на съдебната власт“. Особено важен е изводът: „Способността на медиите и на гражданското общество да търсят отговорност на властващите в плуралистична среда, свободна от натиск, представлява важна основа за осъществяването на реформите, обхванати от МСП, и като цяло е основа за по-добро управление.“ Журналистката Силвия Великова като съдебен репортер изпълняваше отговорно именно тази задача, задавайки всички съществени въпроси на хората с влияние в управлението на съдебната власт. Затова отстраняването й от ефир, и то непосредствено преди приключване на процедурата за избор на главен прокурор, е загуба за обществото и поставя в риск неговия достъп до достоверна и всеобхватна информация. Загуба е и за съдиите, прокурорите и следователите, които работят за реформиране и подобряване на съдебната власт. Никак не е трудно да си представим как точно ще бъде „изчистен профилът“ на програма „Хоризонт“ без участието на Силвия Великова в ефир и как “ще зазвучи по-добре” по думите на генералния директор на националното радио. Питаме се обаче дали ще запазим срамното 111-о място от 180 държави в световния индекс за свободата на пресата от 2018 г., изготвен от организацията „Репортери без граници – най-слабия резултат на държава – членка на ЕС?

В късните часове на 12 септември 2019 г. Силвия Великова разпространи новината, че е била уведомена от генералния директор на БНР, че ще бъде възстановена като водещ на предаването „Преди всички”, както и като репортер в съдебния ресор, но ще бъде назначен и втори репортер, „който да осигурява плурализъм”. Това развитие на събитията по никакъв начин не променя факта, че сме свидетели на грубо посегателство върху свободата на словото; че заплахата за медийната свобода не е отминала; че всяко покушение над свободното слово трябва да среща решителен обществен отпор.

Изразяваме настоящата позиция водени от разбирането, че свободата на медиите в България рефлектира пряко върху независимостта на съдебната власт, а последните негативни тенденции следва задължително да намерят отражение в подготвяния предстоящ доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка.

Управителен съвет на Съюза на съдиите в България

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.