SHARE

От Татяна Кристи във Фейсбук

За пореден път руската инсталация за президент у нас – Румен Радев, ръсеше кухи речи при отбелязването на годишнината от боевете на Шипка.

Сред многото до болка изтъркани фрази и клишета, лишени от съдържание, с които сме свикнали да свързваме българския президент, той заяви, „че похитителите на българската история нямат място в бъдещето“.

Не знам кого точно има предвид Радев за „похитители“, но от неговите думи става ясно, че похитителят е самият той заедно с другите български подлоги на фашисткия Путинов режим. Радев казва: “Aко днес Шипка е нашият храм на свободата, то е, защото е съграден с кръвта на българските опълченци и руските воини, които не отстъпиха нито крачка назад.”

Българският президент не обелва нито дума за другите народности, участвали в сраженията. Не обелва за загиналите украинци при боевете за прохода и техните полкове, които са се били за Шипка – 95-и Красноярски, 96-и Омски, 132-ри бандерски, 53-та волинска пехота… Много от украинските воини са получили награди за храброст при защитата на прохода. Сред удостоените с ордена „Свети Георгий“ са били командващият 33-ти елецки полк офицер Безрук, офицер Гиря и много други украинци. Десетки випускници на Полтавски кадетски корпус са воювали за България. Интересно защо президентът Радев мълчи за украинците, участвали в боевете за освобождението на България? А те са хиляди!
Не споменава и за финландци, румънци, белоруси, арменци, грузинци, поляци, литовци, латвийци, естонци, сърби и черногорци…

Над четири хиляди естнонци са участвали във войната – от 95-и Красноярски и 96-и Омски полк… За всичко това има мнобройни исторически източници, ако човек иска да бъде обективен и исторически чистоплътен.

Десетилетия при комунизма българската история беше изкривявана и обезобразявана от слугите на съветския режим. Тази тенденция продължава и днес. Дойде един брадат дядка в България, който го водят за руски патриарх, а той всъщност си е едно обикновено агресивно и крадливо руско ченге – Гундяев – и започна да тропа по масата, че България “не е достатъчно благодарна на Русия“ за Освобождението. Дойде брадатото недоразумение и нашият президент започна да му мънка извинително. На кого? На един банален кагебешник! Но явно дресировката на Радев е много успешна и в аспекта на речите му за Руско-турската война (както и във всяка друга негова проруска позиция, накърняваща българския интерес!). Пфуууу!

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.