SHARE

Включването на Тодоров в управата на държавната банка е решено от Надзорния съвет дни преди премиерът да нареди отстраняването на главния изпълнителен директор Стоян Мавродиев и другите двама изпълнителни директори Румен Митров и Николай Димитров заради скандалния заем от 75 млн. лв, отпуснат на фирма – събирач на дългове.

Всичко това наложи министърът на икономиката Емил Караниколов да обясни, че назначението на Тодоров всъщност е анонсираното от финансовия министър Владислав Горанов укрепване на управленския капацитет на ББР предвид важната роля, която получава банката в спасяването на закъсалите от коронавируса бизнеси. „Обновяването на ръководството ще става поетапно като първият освободен от досегашните шефове ще е главният изпълнителен директор Стоян Мавродиев“, заяви преди дни Караниколов. Министърът посочи, че досегашните шефове на ББР ще напуснат по взаимно съгласие. Това припомня СЕГА.

Междувременно надзорниците на банката – зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, Митко Симеонов и Велина Бурска, са гласували на 8 април втори нов изпълнителен директор. Кой е той не е обявено, защото все още не е получил одобрение от БНБ.

По закон ББР може да има петчленен директорски борд.

Живко Тодоров е финансов директор на ПИБ от 2004 г.

Междувременно стана ясно, че договорът за кредита за 75 млн. лв. няма да бъде развалян, а той е отпуснат с лихва от 2% докато кредитите в помощ на малкия и средния бизнес се отпускат при лихва от 10%.

SHARE