SHARE

От Робърт Редфорд, Time

Заговор, възпрепятстване на правосъдието, импийчмънт или не, алчни данъчни облекчения, медицински грижи за всички или не, бежанци, търсещи състрадание по нашите граници – като гражданин, дълбоко ме е грижа за всички тези неща. Но също така не успявам да видя как някое от изброените ще има значение, без да я има планетата.

Ние се приближаваме към необратима повратна точка. Науката за изменението на климата е подкрепена от примери за щетите, които човечеството е причинило всеки ден и навсякъде около нас. Никой от нас вече не е имунизиран; без значение къде живеем, независимо от политическата ни партия.

Не мога да се сетя за нещо, което да изисква повече нашето внимание. Какво ще е необходимо още на нашето краткосрочно политическо лидерство, за да спре да поставя под съмнение реалността на тази глобална криза?

Трудно е да се повярва, но преди 49 години се роди ново осъзнаване на отговорностите ни за околната среда. Основаването на Деня на Земята отбеляза важен момент в историята, основното признание за това колко ценна и крехка и свещена е нашата връзка с нашия естествен свят. И на този Ден на Земята се озовавам, търсейки думи, за да изразя чувството си за неотложност от името на нашия единствен дом – да дам още едно ново осъзнаване на същите тези отговорности.

Президентът Тръмп обеща да се оттегли от Парижкото споразумение, назначи отричащите климата да оглавят Агенцията за защита на околната среда, отслаби защитата на чистия въздух и вода и се опита да намали усилията за финансиране на възобновяемата енергия. Той взе ужасни решения, последвани от още по-лоши решения.

Това е сърцераздирателно, но ние всички сме в тази каша заедно.

Би било доста безсмислено да се преструваме, че в момента не сме разделени в Америка. Има много сложни причини за това, но аз упорито продължавам да вярвам, че въпреки всичко повече е това, което ни обединява, и че в крайна сметка всички искаме по-добро и здравословно бъдеще за нашите деца и внуци.

Много млади хора не чакат да поискат разрешение да променят нещата, защото, за разлика от някои от нас, те разумно са осъзнали, че буквално се борят за живота си. Те наблюдаваха как нашите лидери подриват защитата, вместо да я укрепват, спорят безкрайно, без да правят достатъчно, за да напреднат в иновациите, и си прехвърлят топката, надявайки се някой друг да ни спаси.

Вече загубихме толкова много, но най-трагичната загуба е загубата на време. Бих дал всичко, за да празнувам този Ден на Земята с ентусиазъм за нашия напредък, гордост за нашето американско съзидание, глобално лидерство и сътрудничество в справянето с най-големите предизвикателства на нашето време, в спомени за това колко безотговорно сме мислели и краткосрочно и докъде сме стигнали след това първо събиране през 1970 година.

И така, какво да правим с бързо затварящия се прозорец от възможности, които сме оставили? Предлагам най-накрая да го осмислим, като изберем лидери, които споделят нашата визия за бъдещето, нашите ценности и нетърпение, и разочарование. Като направим така, че нашите гласове да бъдат чути във всички местни, регионални и национални избори и като насърчаваме следващите поколения да поемат и изискват промените, които моето не можа да постигне. Не трябва да има „кандидати за промяна на климата“ или „избиратели на изменението на климата“ – защото всеки от нас трябва да постави този въпрос на върха на нашия списък с причините, поради които избираме да избирем някого. По-важно от всякога е да си спомняме, че не е нужно да споделяме едни и същи мотиви, за да искаме същите резултати.

Нашите деца заслужават да погледнат назад след 100 Дни на Земята и да поемат глътка чисто, здравословно облекчение, знаейки, че когато очите ни са били широко отворени за всички известни факти, ние сме направили всичко възможно за тях. Ние сме коригирали посоката и сме променили резултата. Нищо не стои на пътя ни освен ние самите.

Робърт Редфорд е актьор, режисьор, попечител на Съвета за защита на природните ресурси и съосновател на Центъра „Редфорд“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.