SHARE

Легендарният актьор до легендарния прокурор, в чиято роля влиза. Робърт де Ниро, който играе Робърт Мълър в комедийното предаване Saturday Night Live, реши да пише на истинския прокурор, провел разследването за връзки на кампанията на Тръмп с Русия и пратило зад решетките мениджъра на кампанита му, личния му адвокат и редица други, както и изобличило атаките на Кремъл над американските избори. 

Писмото идва след вчерашното публично изявление на Робърт Мълър, което той заяви, че се надява да е единственото му излизане пред камери, оставяйки доклада му – описващ връзките на кампанията на Тръмп с Кремъл и опитите на президента да възпрепятства правосъдието – да говорят сами за себе си. В доклада си Мълър стигна до заключението, че доказателствата не са достатъчни за обвинение за конспирация между Тръмп и Кремъл, но редица обстоятелства биха могли да бъдат основание за повдигане на обвинение за възпрепятстване на правосъдието от страна на президента. Ход, който специалният прокурор не може да приеме, тъй като противоречи на политиката на Департамента по правосъдие, което смята, че подобно обвинение ще бъде противоконституционно. Това обстоятелство бе използвано от свитата на президента и самият него да изопачат изводите на разследването.

Робърт де Ниро приканва Мълър да се включи по-активно в обществения дискурс въпреки неохотата на специалния прокурор и мнението му, че подобно действие единствено би „политизирало“ работата му.  

Скъпи г-н Мълър,

Навярно не Ви е убягнало (сигурно нищо не ви убягва), че играя версия на Вас по Saturday Night Live*. Като „Робърт Мълър“ героят ми всява страхопочитание, защото е честен и порядъчен. Правя го за комедиен ефект – или поне това е намерението ми, – шегите са лековати, макар и темата им да не е.

Има известна сатира, насочена към настоящето управление. Честно казано, не всички го оценяват. Президентът пуска туитове, че няма „нищо смешно в изнемощялото Saturday Night Live“ и че това е „много нечестно и трябва да бъде проверено“, дори „пробвано в съдилищата“ и „това е истинското съзаклятничество!“. Макар да не е ясно в какво и с кого шоуто си съзаклятничи. Но не е като да е нужно да аз да Ви говоря за проблемите с думата „съзаклятничество“. Вие единствено я споменавате в доклада си, за да обясните защо не я ползвате. Това може да е скеч по Saturday Night Live.

Подготвяйки се за ролята си в шоуто научих много за Вас. Четох за това как сте посветили живота си в служба на обществото и за уважението Ви към върховенството на закона. Гледах как изпълнявахте длъжността на специален прокурор без никакви течове по медиите и как никога не се поколебахте, дори изправен пред свирепи атаки от президента и обкръжението му.

И макар аз и много американци да се впечатлихме от тихия, уверен, достоен отговор, с който пренебрегнахте тези нападки, то те позволиха на управлението да контролират наратива. И тези гласове са толкова шумни и толкова настойчиви, че те карат дори разумни хора да падат на колене. Най-шумният и най-настоятелният глас бе този на президента, а на нас често ни се иска да вярваме на президента.

Много се спекулира дали президента не е сляп за фактите, но не много за това как реагира на тях. Без значение дали си от онези, които се радват на реториката му като верните му привърженици или си злощастната им цел, агресивният му подход достига до всички.

Малцина са и тези, които наистина биха тръгнали да оспорват, че президента използва лъжите, преувеличенията и нападките като свои оръжия за комуникация. Този реторически арсенал насочен към опозицията му до голяма степен оставя противниците му без думи, но не мисля че подобна на неговата реакция ще бъде особено успешна също.

Много може да се каже за президента – и аз съм – но стигне ли се до лъжите, преувеличенията и нападките – никой не може да го докосне. Той е създал реалност, в която тези които не са съгласни с него могат да го предизвикат единствено като станат като него. Той копае не само собственото си дъно, но и това на цялото игрище.

И тук, г-н Мълър, идвате Вие – трябва да дойдете Вие. По време на вашата пресконференция казахте, че доклада от разследването Ви „говори сам за себе си“. Не го прави. Може би говори сам за себе си на адвокатите и законодателите, които имат тъпрението и задължението да преминат през над 400-те страници от внимателно подбрани думи и нюансирани заключения (при цялото ми уважение, колкото и добро четиво да е, не е като да сте Стивън Кинг).

Описахте доклада като вашето свидетелство, но не бихте приел подобна аргументация от никой, който Вие искате да разпитате. Ще научим и ще осъзнаем повече от отговорите Ви на въпроси. Разбирам, че не понасяте светлината на прожекторите точно толкова, колкото президента издържа без нея.

Знам обаче, че Вие с неохота ще дадете показания пред Конгрса, ако бъдете призован, защото уважавате системата и следвате правилата и разбирам защо не искате това да става пред камерите.

Но страната трябва да чуе гласа Ви. Вашия глас. И е само защото не искате хората да си мислят, че звучите като Робърт де Ниро, пресъздаващ написан сценарий, но защото страната ви възложи да изготвите този доклад и сега трябва да му придадете авторитет и яснота без, ако мога да използвам думата, възпрепятствания.

Научихме урока си, затова какво може да се случи с начина, по който се възприема работата Ви, когато се тълкува в светкавични туитове от президента, анализира от абонирани за екрана говорещи глави и е бистрена с чудати слова от абсурдния адвокат на президента и изопачавана от главния прокурор.

И ако наистина, няма какво повече да кажете за разследването, по време на публичните Ви показания можете поне да прочетете доклада в отговор на въпросите на конгресмените.

Животът Ви е ярък пример за смелост и безкористна служба за доброто на страната ни. Призовавам Ви да излезете от зоната си на комфорт и да го сторите това отново.

Вие сте гласът на Доклада. Нека страната чуе този глас.

С огромно уважние,

Робърт де Ниро

*Saturday Night Live (SNL) e съботно предаване за комедийни скечове, в което често взимат участие известни актьори. Шоуто винаги е окарикатурявало политическия живот, но в ерата Тръмп бе издигнато на нови висини когато Алек Болдуин влезе в ролята на американския президент – образ, който вбесява Тръмп и често президетът изразява гнева си в twitter, заплашвайки шоуто със съдебни дела, разследвания и описвайки го като „враг на народа“ – термин, иначе запазен главно за журналистите и разследващите го – бел. прев. 

Три SNL скеча на Робърт де Ниро и Алек Болдуин, играещи съответно Мълър и Тръмп

Тръмп изпълнява Don’t Stop Me Now на Queen, доволен колко добре върви управлението му

Мълър представя своя доклад, главният прокурор Бар го изопачава, а президентът Тръмп откровено лъже

Свитата на Тръмп – президентът, синът му, личният му адвокат Коен и адвокатът му по разследването Руди Джулиани – пресъздава финала на „Семейство Сопрано“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.