RIP Жак Ширак

RIP Жак Ширак

SHARE

Това е голяма загуба. Големите си отиват. Остават джуджетата.

RIP Жак Широк (ТерминалНО)

Днес, на 86 годинашна възраст, си отиде Жак Ширак, една от последните големи и непреходни фигури във френската, а и в европейската политика. Неизменна част от френската политическа сцена в продължение на повече от 40 години.

Кмет на Париж, многократно министър, министър-председател и президент на Франция. Лидер на умерената френска десница за десетилетия, исторически противник на Франсоа Митеран, който имаше силата да подкрепи открито кандидата на левицата Франсоа Оланд, едно от „децата на Митеран“, във втория тур на президентските избори срещу Никола Саркози, кандидат на собствения му политически лагер.

Политикът, който призна отговорността на Франция за депортирането от Режима на Виши на нефренските евреи в нацистките лагери на смъртта по време на Втората световна война и по време на чието управление Франция се противопостави на втората американска война в Ирак. Човек с ярко сбоствено присъствие и с рядко чувство за хумор.

Един от най-пленителните образи на на Гиньолите по Canal +. Един от тази класа френски политици от десницата, които отказваха на каквато и да е цена, за каквото и да е, да седнат на една маса с крайната десница и династията на омразата – Льо Пен. Известен със своята прагматичност и дори политически тарикатлък, но знаещ, че винаги има граница, която не може да се минава.

Един типично френски персонаж, подобно на своя исторически противник Митеран, и също като него, преди всичко човек със своите силни и слаби страни. Достоен за главен герой на дебел и увлекателен роман.

Един от последните политически герои на едно вече друго време, когато политиката беше достойно занимание, за умни и сериозни хора, с поне минимум принципи, способни да вървят дълго и неотклонно по един труден, но достоен път.

SHARE
Христо Христев е преподавател по Право на ЕС в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Завършил е право в Софийския университет и право на ЕС в Университета в Нанси, Франция. Доктор по публичноправни науки и право на ЕС от Университета в Нанси.