SHARE

BBC

В Москва, в четвъртък, 6 юни, беше задържан специалният кореспондент на интернет изданието „Медуза“ Иван Голунов. По думите на адвоката му Дмитрий Юли пред руската секция на BBC Голунов е бил задържан в 14:30 часа в близост до метростанция „Цветен булевард“, когато е щял да се срещне с източник.

Той разказа още, че журналистът е задържан от няколко оперативни служители, а по време на претърсването са открили в раницата му пактече с наркотично вещество. По-късно по време на претърсване в апартамента Голунова е открито още едно пакетче.

Задържането на журналиста от „Медуза“ Иван Голунов. Какво е известно до момента

Кореспондентът е откаран в полицейското управление на ул. „Лобачевски“, където е уведомен, че е заподозрян в извършване на престъпление по чл. 228.1 от наказателния кодекс (за незаконно производство, разпространение или продажба на наркотични вещества или аналози).

Както заяви пред BBC следователят Игор Лопатин, Голунов е бил задържан, когато се е опитал да продаде мефедрон. От пресслужбата на Министерството на вътрешните работи на Москва съобщиха на РБК, че Голунов „е бил задържан на бул.“ Цветной“ по време на оперативно издирвателно мероприятие“.

Министерството твърди, че по време на лично претърсване в Голунов са открити пет пакета с прахообразна субстанция, а по време на претърсване на къщата има още три пакета, пакет с прахообразна субстанция и люспи.

Задържаният журналист не признава вина и счита това, което се е случило, за провокация. Той заяви, че оперативните служители работят „много тромаво“.

Няколко часа след като се появи новината за задържането на Голунов, уебсайтът на Министерството на вътрешните работи на Москва публикува снимки, за които се твърди, че са направени в апартамента на журналиста по време на претърсването. Съквартирант на задържани обаче каза пред Руската служба на BBC, че само един от тези кадри, на който е заснет международният паспорт, е бил направен в апартамента на Голунов. Откъде са останалите снимки той не знае.

„Медуза“ разпространи изявление, в което пише, че не се съмнява в невинността на Голунов. Той е успял чрез приятели да информира медията, че са му били подхвърлени два пакета с неизвестно вещество. По думите му не му е било позволено да използва телефон и да се обади на адвокат.

Преследването на журналиста изданието свързва с неговата работа. „Знаем, че през последните месеци Ван е получавал заплахи, знаем, че са във връзка с предстоящ текст, можем да се досетим от кого“, се казва в изявлението.

Бил Браудър – историята на “Враг No. 1 на Путин”

Адвокатът Юли също така каза на BBC, че от момента на задържането на Голунов не му е било позволено да се свързва с близки, колеги или адвокат повече от 12 часа. Едва в 03:42 ч. на 7 юни следователят Игор Лопатин се обажда на един от колегите на Голунов, за да съобщи за ареста и да предложи да му се намери адвокат.

Юли заяви пред BBC, че по време на ареста е била използвана сила, но полицаите отказали да повикат линейка до полицейския участък, заявявайки, че медицинският преглед на Голунов ще се проведе в центъра за временно задържане след ареста. Защитникът добави, че след задържането има и редица други груби процесуални нарушения.

Информационната агенция „Интерфакс“ предава от Министерството на вътрешните работи на Москва, че „съобщенията от някои медии, че задържан по подозрение, че се опитва да продаде наркотични вещества медиен кореспондент, е бил бит по време на задържане, не е вярно“.

Иван Голунов е известен като журналист, специализиран в разследването на злоупотреби в кабинета на кмета на Москва.
Работил е за „Ведомости”, „Форбс”, „РБК”, „Слон”, в телевизия „Дожд”, а през последните години работи и за онлайн изданието „Медуза”.

Иван Голунов е писал по-специално за работата на жилищното и комунално-стопанския отдел на кметството на Москва, за разходите за новогодишната украса на Москва, за извозването на боклука в Москва.

Последното разследване на Голунов, публикувано през май, беше посветено на „черните кредитори“ – организации за микрофинансиране, които отнемат жилищата на длъжниците с измама. Преди ареста му журналистът е подготвял текст за работата на пазара на погребалните услуги в Москва.

Вижте още:

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.