SHARE

Два дни на адвокатката на най-върлия противник на Путин – Алексей Навални, Любов Собол, която не може да се регистрира за изборите за Градската дума в Москва през септември. Разказват ги опозиционната медия „Медуза“.

Любов Собол и други опозиционни кандидати бяха задържани 27 юли. В същия ден 1400 човека бяха задържани от полицията, употребила и сила срещу протестиращите, събрали се да демонстрират срещу отказа да бъдат регистрирани близо 30 кандидати за местните избори в руската столица.

В неделя руският опозиционен политик Алексей Навални бе хоспитализиран със симптоми, които един от лекарите му каза, че са „резултат от вредното въздействие на неопределени химически вещества“. Навални бе откаран в болница от затвора, където излежава 30-дневна присъда, след като бе арестуван миналата седмица, за да призове хората да присъстват на антиправителствен протест.

25 юли, по средата

Работната група на избирателната комисия в Москва отхвърли жалбата на Любов Собол срещу решението на местната комисия да не я регистрира като кандидат за изборите в Градската дума в Москва през септември. Собол, адвокат на Антикорупционната фондация на Алексей Навални, присъства на заседанието на работната група. Тя каза, че аргументите й не са взети предвид в решението на комисията.

МАЛКО ПО-КЪСНО

Собол обяви, че ще продължи да провежда гладната стачка, която започна на 13 юли в сградата на московската избирателната комисия. Тя обеща да спре само ако получи среща с председателя на Централната избирателна комисия на Русия Ела Памфилова и впоследствие бъде регистрирана като кандидат за Градската дума в Москва.

25 юли, вечер

Охраната на московската избирателната комисия изведе Собол от сградата, изнасяйки целия диван, на който тя беше седнала. Собол бе арестувана веднага след това.

25 юли, през нощта

Собол бе освободена около два часа след ареста й, очевидно без да има никакви полицейски доклади срещу нея.

МАЛКО ПО-КЪСНО

На Собол е наредено да се яви в руския Следствен комитет за разпит в 11:00 часа. Тя каза, че призовката не посочва никакви причини за разпита или наказателното дело, по което то ще падне.

26 юли, сутринта

Представители на московската избирателна комисия обявиха, че ще поискат от Следствения комитет да проучи дали действията на Собол представляват състав на престъпление по силата на руския закон срещу намеса в изборните процедури. Член на избирателната комисия обясни също, че диванът, с който Собол е била изнесена от сградата, е бил изнесен не защото Собол е била на него, а по съвсем други причини: Дмитрий Реут заяви пред РИА „Новости“: “Нашите охранители не са извадили от сградата Собол, те са извадили дивана, за да се отървем от паразитите – дървеници и такива неща. Не я докоснаха пряко. Тя седеше на дивана, а те изваждаха дивана.“

МАЛКО ПО-КЪСНО

Павел Чиков, който ръководи правозащитната организация „Агора“, подаде искане до руската Федерална служба за надзор на защитата и благосъстоянието на потребителите с молба за проверка, която да провери дали сградата на Московската градска избирателна комисия наистина страда от паразитно заразяване, което може да доведе до състояние, което не отговаря на хигиенните стандарти.

26 юли, късно сутрин

Собол пристигна в централния клон на Московския следствен комитет за разпит. Тя отказа да отговори на следователите, като се позова на правото си да запази мълчание по член 51 от руската конституция. Тя също отказа да подпише споразумение за неразкриване на обстоятелствата по делото.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.