SHARE

От Борис Митов, Свободна Европа

Една лична история, разказана от потърпевш, претърпява странен обрат – няма реакция на властите по разказания проблем, но затова пък този, който апелира за реакция, се оказва обвиняем.

Петър Миланов е дългогодишен журналист в БНР. Той живее в София, но от 10 април е в родния си Видин, тъй като 8 дни по-рано 88-годишният му баща е приет с инсулт в местната болница „Св. Петка“. На 17 април семейството му разбира, че възрастният мъж е бил заразен с коронавирус и е преместен в интензивно отделение. Въпреки че Миланов и сестра му са били в контакт с баща си, здравните власти отказват да ги тестват, защото нямат симптоми. Правят им изследвания едва преди ден, във вторник, а през това време те се самоизолират доброволно.

От началото на месеца до 28 април официално потвърдените от Националния оперативен щаб случаи на COVID-19 във Видин се увеличиха от 2 на 82, след като на 20 април започна масово тестване на местните лекари и медицински работници. По думите на ръководителя на щаба ген. Венцислав Мутафчийски в сряда сутринта, заразените медици в града вече са 33. Засега обаче той отрича хипотезата, че разпространението на заразата може да се дължи на това, че медици и роднини, които са били в контакт със заразени с коронавируса, не са тествани и изолирани още в началото на епидемията.

В същото време прокуратурата започна разследване за всяване на паника срещу председателя на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев, защото твърди, че рязкото разпространение на COVID-19 във видинската болница се дължи точно на това обстоятелство.

Петър Миланов разказа за случая на баща си още на 20 април, когато заедно с Георгиев заснеха кратък видеоклип пред сградата на „Св. Петка“. Именно заради изявлението си в него от вторник активистът от БОЕЦ е с обвинение за всяване на паника чрез „заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога“.

Обвинението срещу Георгиев е по същия текст от Наказателния кодекс, който прокуратурата вече използва срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, лидера на проруската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов и по случая с двамата пловдивски лекари, които разкритикуваха координацията на здравните власти в условията на пандемия.

Какви са обвиненията срещу Георги Георгиев

„Обвиненията са за това, че съм огласил истината за отказа да бъдат тествани видинските медици и че това като следствие доведе до взрива на заразата във Видин, което е факт и го доказваме с документи“, заяви пред Свободна Европа Георги Георгиев. Той е с определена от прокуратурата парична гаранция от 2000 лв., която ще обжалва в съда.

„В хода на разследването е установено, че противно на твърдяното, от 20.04.2020 г. е започнало тестуване за коронавирус на всички медицински лица в МБАЛ „Св. Петка“ – град Видин, която информация е била подробно разяснена на обвиняемия. Въпреки това Георги Георгиев е изнесъл заблуждаващи твърдения в електронна медия“, съобщи местната Районна прокуратура още на 21 април, самосезирайки се само ден след публикуването на видеоклипа на Георгиев и Миланов във Фейсбук.

Журналистът от БНР също е привикан от разследващите, но засега само, за да даде показания като свидетел. Той коментира пред Свободна Европа с учудване, че първа обаче е била призована сестра му, която нито има общо с видеоклипа с Георгиев, нито е правила някакви публични изявления по случая с баща ѝ.

Какво казват двамата във видеоклипа

По време на въпросното си видеообръщение председателят на БОЕЦ припомня, че движението още в началото на април е огласило „едно за нас мракобесно решение на щаба и управляващите – да не бъдат тествани рисковите групи, това са медиците и контактните на доказано заразени с коронавирус лица“.

Става въпрос за отказ да бъдат тествани лицата, контактували със първия пациент с COVID-19 в „Св. Петка“, за който от сдружението подават сигнал в МВР още на 3 април, а на следващия ден сезират и прокуратурата.
„Искаме да алармираме, че не се ограничават контактните лица нито се тестват, за да се предотврати по-нататъшно разпространение на заразата, нито се изолират под карантина. Смятам, че това е причината да се разрази заболяването в неврологично отделение, където беше нашият баща и където пострадаха много медицински лица – доктори, сестри и санитари. Това можеше да се предотврати, ако тези първи случаи – баща ми е първият заразен в болницата, ако те бяха навреме хванати, тествани и изолирани“, добавя журналистът от БНР.

След това Георгиев обобщава, че от БОЕЦ ще продължат да питат институциите „защо се случва това и кой носи отговорност за ситуацията във Видин“.

Какво показва официалната статистика

В деня на заснемането на този видеоклип официално потвърдените от Националния оперативен щаб случаи на COVID-19 във Видин са общо 27, повечето от които медици от „Св. Петка“.

Ден по-рано – на 19 април, директорът на местната Регионална здравна инспекция (РЗИ) д-р Венцислав Владински обявява пред БНР, че ще бъдат тествани всичките 53 служители в спешното отделение на видинската болница. На 28 април Националният оперативен обявява, че заразените с коронавирус в града вече са 82 души.

Първите сигнали, че местната РЗИ отказва да тества видинските медици датират от началото на месеца. Още на 3 април Марияна Върбовска, която работи в „Св. Петка“, информира във Фейсбук, че е била в контакт с болен от COVID-19, но не е изследвана.

„Тогава имахме сигнал и установихме такъв случай във видинската болница. Предупредихме, че има огромен риск да последва взрив на заразата във Видин, което вече е факт – над 15 медици и още десетина граждани вече са заразени“, казва Георгиев на 20 април, след което представя случая с бащата на Миланов.

„След като са знаели какъв е случаят, защо не са си сложили лични предпазни средства? Това е първият пропуск на тази колежка. Би трябвало да знае, че нарежданията от Централната референтна лаборатория и на проф. (Тодор) Кантарджиев от Националния оперативен щаб са пробата да се прави само на лица със симптоматика. На контактните на тези лица не се изследват проби в Националната референтна лаборатория. Остават под карантина и наблюдение на личния лекар. Ако се появят симптоми като кашлица, затруднено дишане, висока телесна температура, тогава се пускат пробите“, коментира тогава пред БНР директорът на местната РЗИ д-р Владински.

По повод това негово изявление във вторник ген. Мутафчийски беше попитан дали отчита като грешка на щаба, че не е разпоредил още в началото на април масово тестване на видинските медици.

„България е една от малкото страни в света, която освен препоръките за конкретните лица, които трябва да се тестват, тестват много по-големи групи от лица. Една от малкото държави в света“, отговори ръководителят на Националния оперативен щаб, добавяйки: „Въпросът ви е манипулативен, неверни данни и псевдотвърдения.“

Какво установява прокуратурата във Видин

Противно на този коментар на ген. Мутафчийски, Окръжната прокуратура във Видин потвърждава, че в началото на месеца Националната референтна лаборатория в София е отказала да изследва взети на 2 април проби от видински медици, които са били в контакт с първия пациент с коронавирус, приет в местната болница.

„След като е било установено, че взетите на 02.04.2020 г. проби на медицинските лица не са приети за изследване, на 04.04.2020 г., след лична уговорка с ген. Мутафчийски, са били взети нови проби от обучен за това персонал“, пише в прокурорско постановление, с което на 16 април е прекратена проверката по сигнала на БОЕЦ, че здравните власти са нарушили мерките срещу разпространението на коронавируса, отказвайки да изследват медиците, грижили се за първия пациент с COVID-19 в болницата.

„Тоест, прокуратурата доказва с разпити, включително и на директора на РЗИ – Видин, че това, което аз изнесох като информация и от БОЕЦ пуснахме, е вярно. Аз го имам документа в себе си. И в същото време точно заради същото нещо ми повдигат обвинение“, коментира пред Свободна Европа Георги Георгиев, който публикува постановлението в профила си във Фейсбук във вторник.

Всъщност Окръжната прокуратура във Видин отказва да образува разследване по сигнала на БОЕЦ, защото д-р Венцислав Владински декларира пред разследващите, че „в РЗИ – Видин не са получавани инструкции от Националния оперативен щаб да не се вземат, изпращат и изследват проби на лица, контактни на установеното с COVID-19 лице“.

Въпреки това дори разследващите посочват в постановлението си, че тестове на контактни лица без симптоми не са били направени: „На 02.04.2020 г. в Националната референтна лаборатория (НРЛ) с транспорт, осигурен от Областна управа – Видин, са изпратени общо 24 проби за изследване за коронавирус, както следва: екип на РЗИ – Видин е взел носогърлен секрет на съпругата на заболелия; 23 проби са взети в МБАЛ „Св. Петка“. Изследване е проведено на съпругата на заболелия и пациентите със симптоми. Останалите проби са върнати от НРЛ на шофьора на Областната управа – Видин и унищожени чрез автоклавиране в лабораторията на РЗИ – Видин.“

Как Националният щаб обяснява случилото се

Така се оказва, че Националният оперативен щаб не е инструктирал видинската здравна инспекция да не взима проби от медици от „Св. Петка“, които са били в контакт с болни, но обичайната практика е ако те нямат симптоми, пробите им да не бъдат изследвани. В крайна сметка служителите на спешното отделение масово бяха тествани на 20 април и седмица по-късно беше регистрирано 4-кратно увеличение на болните в града.

От Националния оперативен щаб обаче не направиха връзка между отказа да се тестват контактни медици още в началото на месеца и разпространението на заразата в болницата. Вместо това на 24 април обясниха ръста на заболели в „Св. Петка“ с обстоятелството, че много от лекарите и медицинските работници там работели и в други болници и така се е получило рисково „кръстосване на групи от медици в различни заведения“.

Както съобщи Свободна Европа преди три седмици, издадените от главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев указания към колегите му в страната предвиждат при установяване на заразен с COVID-19 хората от близкото му обкръжение да бъдат изследвани веднага. Този протокол обаче масово не се спазва заради липсата на достатъчно тестове.

„Лично аз исках да апелирам да бъдат опазени докторите и пациентите, да бъде по-бързо спряна тази ситуация. Ако бяха направени навреме тестове, можеше да не се разрасне толкова заразата в болницата, на която разчита цялата област. Според мен прокуратурата в такива случаи трябва да потърси причината за заразяването на болницата във Видин, а не да преследва пострадалите граждани. Това е толкова нелепо“, обобщи случая Петър Миланов пред Свободна Европа.

Към този момент баща му все още се намира в интензивното отделение на „Св. Петка“ като по информация на лекуващите го лекари е в стабилно състояние, без температура и затруднено дишане. Предстои му нов тест и ако той бъде отрицателен, 88-годишният мъж ще трябва да прекара още 14 дни задължителна карантина в инфекциозно отделение, с които общия му престой в болницата ще стане 45 дни.

БОЕЦ – Видин в капана на мафията и коронавируса

ВАЖНО!УЖАСЪТ ПРОДЪЛЖАВА! Трябва да спасим хората от действията на властта, които ги обричат на зараза. Молим се само да няма смъртни случаи, защото тогава тези действия няма как да ги определим по друг начин, освен, като убийство.Преди десет дни БОЕЦ разкрихме, че има инструкция от Щаба и правителството да НЕ се тестват медиците и контактните с доказано заразени с коронавирус. Тази инструкция е изпратена до всички РЗИ в страната, а нашето разследване бе след сигнал за ОТКАЗ да се изследват пробите на лекари, сестри и контактни граждани, след първият случай на заразен с коронавирус във видинската болница. Част от медиците, на които са взети проби тогава са били вече и с проявени симптоми и въпреки това получават ОТКАЗ да бъдат изследвани пробите им. Предупредихме , че отказа и забраната за изследване на пробите им ще доведе до взрив на заразата във Видин и най-вече в болницата. ТОВА ВЕЧЕ Е ФАКТ. Във Видин има 15 доказано заразени медици (лекари, сестри санитари, лаборанти) и 13 заразени граждани и пациенти. Видин вече е на едно от първите място в страната след София по брой на заразени и на първо по брой на заразени медици. Едно отделение е затворено, в две други са открити заразени лекари и персонал, има риск от затваряне на цялата болница. И въпреки това ЗАБРАНАТА и ОТКАЗА да се тестват контактните продължава! Това е престъпление спрямо гражданите и медиците във Видин. С нас се свърза Петър Миланов, син на пациент, настанен на 02.04. в неврологията във видинската болница с инсулт. Баща му, на 89 години, е заразен в отделението от персонала с коронавирус. Заради масовото заразяване на лекари и сестри отделението е затворено и болните са прехвърлени на друго място. Шест дни никой официално не се свързва с Петър и сестра му, да им даде информация за състоянието на техният баща, къде се намира, в кое отделение е прехвърлен. Те самите търсят информация какво се случва с него и с тях, защото никой не ги търси, не са под карантина, като контактни и НЕ им взимат проби за изследване! Георги Георгиев от БОЕЦ заедно с Петър Миланов и неговата сестра днес бяха във видинската болница и след това се срещнаха с директора на РЗИ Видин. Резултата е – те НЯМА да бъдат тествани и поставени под карантина с аргумента, че „То вече заразените са толкова много, че ако трябва да поставим под карантина всички, то те са контактували с половината град, не може да поставим под карантина половината град". В РЗИ въобще не знаеха, че тези хора, син и дъщеря на заразен с коронавирус съществуват. Никой не е имал намерение да ги търси, да се свързва с тях, или да ги информира за тяхното положение, въпреки, че те са оставили своите данни, имена, адреси и телефонен номер в отделението . Получиха отново ОТКАЗ да им бъдат взети проби и изследвани, както и ОТКАЗ да бъдат поставени под карантина. Петър Миланов и сестра му потърсиха БОЕЦ, проявявайки гражданска отговорност и сами поискаха да получат информация за своят баща и за себе си. Сами поискаха да бъдат тествани и поставени под карантина до излизане на резултатите от пробите, за да не представляват заплаха за близки, познати, роднини и приятели. И получиха отказ и предложение да си платят и да се изследват, ако искат в частна лаборатория. Случващото се във Видин е трагедия предизвикана от престъпната забрана на Щаба и правителството да НЕ се тестват медиците и контактните. БОЕЦ предупредихме какво ще се случи, защото вируса не се интересува от хвалбите на Борисов, вируса не гледа телевизия, вируса не знае, че Буда го дават за пример в цяла Европа, вируса не слуша нарцистичните едночасови монолози на премиера колко малко заразени има в България, вируса действа по свои закони и когато не се вземат адекватни и навременни мерки, вируса заразява и убива! Забраната и инструкцията от правителството и щаба да НЕ се изследват контактните и медиците е по две причини. Поради липсата на достатъчно тестове, заради ненавременната и закъсняла реакция на Борисов преди кризата (което БОЕЦ доказахме с видеоматериал) и втората причина е – умишлено укриване на броя на заразените и манипулиране на данните, за да се хвали Борисов, какъв спасител е и колко добре се справя с епидемията. Разбира се, като не се тества няма как да се откриват и съобщава за заразени. Това е чудовищно престъпление! Още преди две седмици БОЕЦ отправихме покана към генерал Мутафчийски да посети Видин. До момента Мутафчийски се крие в удобното обкръжение на мисирките задаващи удобните въпроси и старателно повтаря опорките на Борисов колко добре се справяли с кризата и че малкият брой заразени е тяхна заслуга. Някак извратено, но това е вярно, наистина неустановяването и неоткриването на заразените е тяхна "заслуга". И разбира се, Мутафчийски старателно ни уведомява какви „дарения” е направил депутата Делян Пеевски. БОЕЦ сезирахме СЗО и прокуратурата и за разлика от нашите институции, в Женева реагираха светкавично и принудиха управляващите да започнат „масови тестове”. За съжаление и това е поредната имитация и поредната лъжа. ЗАРАДИ действията, бездействието и инструкциите на Щаба и правителството 15 медици и десет пациенти и граждани във Видин са заразени, а вчера под натиск са взети още 52 проби. Молим се само да няма смъртни случаи, защото тогава премиер и щаб от спасители ще се превърнат в доказани убийци. И не е преувеличено. Благодарим на Петър Миланов за гражданската доблест и смелостта. Знаете, че при подобен случай преди два дни, когато близки на заразен в Белене се опитаха да потърсят информация и да предупредят приятели и роднини, че са контактни и има риск , им изпратиха полицаи да ги заплашват с прокуратурата и дела, ако не мълчат! БОЕЦ не приемаме внушението, че винаги и само гражданите и медиците са виновни, че ние сме малоумни маргинали, самоубийци и престъпници, че лекарите ни са безотговорни и непрофесионалисти, а управляващите са ангели-спасители. В случая лекарите правят всичко по силите си, гражданите също, а управляващите са тези, които превръщат живота ни в кошмар! Сега важното е да спасим града и болницата, да спасим живота и здравето на гражданите. Това може да стане само по един начин, като дадем гласност на случилото се и принудим управляващите да вземат необходимите мерки! И да им потърсим отговорност за ужаса, за провежданият геноцид. Обръщаме се към нашите приятели и съмишленици да споделят това видео. Спасението е в нашите ръце. Споделете.#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

Posted by БОЕЦ – България Обединена с Една Цел on Monday, 20 April 2020

Заглавието е на ТерминалНО

Четете още в Свободна Европа

SHARE