Прокурори в президентството

SHARE

От Диана Пеева в „Дневник“

Прокурори от Специализираната прокуратура са влезли в президентството малко преди 10.00 часа днес, предаде БНР. В района има засилено полицейско присъствие, а по информация на държавното радио става дума за координирани действия на Специализираната прокуратура и Столичната дирекция на вътрешните работи.

В двора на президентството има микробус на Бюрото на защита към Прокуратурата на Република България, а на другия вход на сградата на „Дондуков“ 2 са три автомобила на СДВР.

Извърпватс е претърсвания и изземвания в два кабинета – единият ползван от съветник на Румен Радев, другият – от негов секретар, съобщи главният прокурор Иван Гешев в Габрово, цитиран от Би Ти Ви.

От думите му се разбра, че действията са по две досъдебни производства – едното е водено от Военно-окръжната прокуратура, а другото се наблюдава от прокурори от Спецпрокуратурата и е за престъпно сдружение за търговия с влияние, посочи Гешев.

Производството за търговия с влияние е свързано с комуникацията между секретаря на държавния глава по правни въпроси Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. Бобоков е обвиняем по досъдебно производство за незаконен внос и преработка на отпадъци, но в средата на юни прокуратурата разпространи скрийншотове от разговори, за които твърди, че са между бизнесмена и Пламен Узунов и обяви, че разследва търговия с влияние. Впоследствие на разпити бяха извикани и други съветници на държавния глава, а той самият обвини прокуратурата в страх и зависимости. Дни по-късно прокуратурата пусна поредна порция съобщения, за които твърди, че са между Пламен Бобоков и държавния глава Румен Радев, когото нарече „вероятно лице с имунитет“, но бизнесменът отрича те да са от неговия телефон.

Четете подробности в „Дневник“

SHARE