SHARE

Подозрението е за множество неверни твърдения в подкомитета „Ибиса“ около държавния холдинг ÖBAG. Същата прокуратура разследва и шефа на кабинета на канцлера Курц – Бернхард Бонели.

По материали на Falter.at

Вълнения в ÖVP [на немски език – Österreichische Volkspartei – Австрийската народна партия, чийто партиен лидер в момента е федералният канцлер на Австрия, Себастиан Курц – бел. ред.]:

Според съвместно разследване на австрийските медии FALTER и profil, Прокуратурата за борба с икономическите престъпления и корупцията в Австрия [на немски език – Die Wirtschafts- und Korruptionsstaatsanwaltschaft илиWKStA – бел. ред.] е започнала разследване срещу федералния канцлер и лидер на Австрийската народна партия Себастиан Курц и шефа на неговия кабинет Бернар Бонели. Срещу Курц и Бонели ще бъдат повдигнати обвинения по австрийския наказателен закон. Твърди се, че са заявили неистини няколко пъти по време на изслушванията си в парламентарната анкетна комисия, наречена „Ибиса“, въпреки че са били предупредени да говорят само истината. Курц свидетелства в комисията на 24 юни 2020 г., а Бонели на 27 януари 2021 г. Съгласно чл. 288 от Наказателния кодекс на Австрия, невярно деклариране“ от свидетели в съдебни производства и лица, предоставящи информация в парламентарни анкетни комисии, се наказва с до три години лишаване от свобода.

Аферата „Ибиса“, известна в Австрия също като Ибиса-гейт, е политически скандал с участието на Хайнц-Кристиан Щрахе, бивш вицеканцлер на Австрия и лидер на крайно дясната Партия на свободата (на немски език – Freiheitliche Partei Österreichs – FPÖ – бел. ред.) и Йохан Гуденус, заместник-шеф на същата партия. Скандалът е предизвикан на 17 май 2019 г. с публикуването на тайно записан видеоклип от среща в Ибиса, Испания от юли 2017 г., представящ тогавашните (все още) опозиционни политици Щрахе и Гуденус, обсъждайки недостатъчната „пазарна насоченост“ в практиките и намеренията на своята партия. Във видеото изглежда и двамата политици приемат предложенията на жена, която се представя за рускинята Альона Макарова, племенница на руския бизнесмен Игор Макаров. Двамата австрийски политици и „рускинята“ обсъждат сделка за платено положително отразяване в медиите на Партията на свободата в замяна на получаване обществени поръчки от „рускинята“.

През октомври 2017 г. (след срещата в Ибиса) Партията на свободата на Щрахе и Гуденус се коалира с Австрийската народна партия на Курц за коалиционно правителство, наричано от медиите в страната „тюркоазено-синьо“ (по цветовете на двете партии). Себастиан Курц е федерален канцлер, най-младият в историята на Австрия. Веднага след като е публикувано видеото от Ибиса, Курц подава оставка и предизвиква предсрочни избори през 2019 г. Австрийската народна партия печели отново изборите и съставя правителство, заедно с австрийските „Зелени“, което управлява и до момента. На 22 януари 2020 г. (преди почти година и половина) в австрийския парламент е съставена парламентарна анкетна комисия, наричана популярно от медиите „Ибиса“. Иначе официалното ѝ име е буквално: „Анкетна комисия за предполагаемата подкупност на тюркоазено-синьото федерално правителство“.

В производството пред анкетната комисия бяха представени и доказателства, събрани по искане от либералната австрийска партия НЕОС [на немски език – Das Neue Österreich und Liberales ForumNEOS – Новият австрийски и либерален форум – австрийска либерална, парламентарно представена партия – бел. ред.], които бяха предадени на Прокуратурата за борба с икономическите престъпления и корупцията в Австрия(WKStA) на 29 март тази година. Първоначално производството беше насочено срещу Курц, Бонели и финансовия министър от Австрийската народна партия – Гернот Блюмел (той беше изслушан в Комисията на 25 юни 2020 г.).

В случая с Блюмел обаче така нареченият първоначален „тест за подозрение“ изглежда не е довел до надеждни резултати, поради което сега обвинението е само срещу Курц и Бонели, а срещу Блюмел е прекратено поради действието на презумпцията за невинност.

По същество производството пред австрийската прокуратура се отнася до изявления на Курц и Бонели във връзка с назначаването на надзорния съвет на държавния холдинг ÖBAG [Österreichische Beteiligungs AG e националният държавен холдинг на Австрия, най-важното държавно дружество, притежаващо съществени дялове и акционерни пакети в множество стратегически австрийски компании – OMV, Austria Telekom, австрийските пощи, най-големият хазартен оператор и много други – бел. ред.] и назначаването на единствения вече негов директор Томас Шмид. В отговор на многократни запитвания от депутати, Курц подчерта в комисията, че не е участвал нито в назначаването на Томас Шмид, нито на членовете на надзорния съвет на ÖBAG. Надзорният съвет на държавния холдинг бил единствено отговорен за назначаването на Schmid, докато Министерството на финансите е отговаряло за назначаването на самия надзорен съвет. Прокуратурата е получила достъп до чатове на Курц и Бонели, доказващи, противно на техните изявления, че двата са били много тясно ангажирани в процеса.

SHARE