SHARE

ТерминалНО следи внимателно за своите читатели разследването за импийчмънт срещу Доналд Тръмп, коeто започна в средата на 2019 г. Поводът бе подаден сигнал (от източник, чиято анонимност се охранява строго, но медиите предполагат, че е от американското външно разузнаване), че американският президент Доналд Тръмп е злоупотребил с правомощията си, като тайно е упражнил натиск върху президента на Украйна да предприеме действия, които биха помогнали на кампанията на Тръмп за преизбиране през 2020 г. Образувано бе производство за импийчмънт в Конгреса на САЩ и от известно време се изслушват различни държавни служители, които могат да свидетелстват дали Тръмп и други висши държавни служители са оказвали натиск върху държавното ръководство на Украйна и други чужди държави публично да обявят разследвания срещу “Буризма” – украинска компания, за която е работил Хънтър Байдън, докато баща му, Джо Байдън, е вицепрезидент на Барак Обама. Досега бяха изслушани многобройни свидетели, предимно от дипломатическата служба на САЩ. Вчера беше очакваното с голям интерес изслушване на американския посланик в ЕС Гордън Сондланд.

Сондланд не е кариерен дипломат. Той, всъщност, е собственик на хотелска верига и съсобственик и съосновател в американска инвестиционна банка. По време на предизборната кампания на Тръмп преди изборите през 2016 г. Сондланд става един от най-големите дарители на бъдещия президент. За награда е назначен на един от най-важните дипломатически постове за САЩ – посланик в Европейския съюз. Статията е посветена на изслушването на Сондланд в Комисията за разузнаване на Конгреса.

от Бес Ливайн, сп. Венити Феър (Vanity Fair)

Когато републиканските представители в Комисията за разузнаване на американския Конгрес седнаха в очакване на показанията на Гордън Сондланд тази сутрин, те вероятно въздъхнаха с облекчение. Накрая, след дни на изслушвания на предателски правителствени служители, адски склонни да свалят президента с факти, те очакваха чуят дарителя на кампанията на Тръмп, станал посланик в ЕС. Той несъмнено би свидетелствал, че цялото това разследване за импийчмънт е срам и че Доналд Тръмп е невинен, благороден човек с коефициент на интелигентност 390 и тяло, дар от боговете. Знаем, че те са мислили точно това, тъй като за ужас на всички, встъпителните думи на най-старшия републиканец в Комисията Девин Нунес подсказаха, че той всъщност е смятал, че Сондланд се боксира в ъгъла на Републиканската партия.

Но, както стана очевидно още с встъпителното изказване на Сондланд, това не беше така! Отбелязвайки, че „няколко критично важни точки не станаха ясни поради многото шум през последните няколко дни“, Сондланд поясни пред Комисията, че той, министърът на енергетиката Рик Пери и посланик Кърт Волкър, „не са искали да работят с г-н [Руди] Джулиани,“ но са го направили „по изричното указание на президента на Съединените щати.“ Сондланд отбеляза, че да откажеш, означава да загубиш „важна възможност за циментиране на отношенията между САЩ и Украйна. Така че ние следвахме указанията на президента.“ Той добави, че по онова време той не е смятал, че ролята на Джулиани е неправомерна, нито пък е знаел, че бившият кмет работи с лица, които вече са подсъдими, но в ретроспекция, знаейки това, което знае сега, той „не би се съгласил на участието на [Джулиани]“.

Тогава той пусна бомбата, която републиканците ще се затруднят да завъртят във Фокс Нюс (Fox News – тв каналът, който е най-доброжелателен към републиканската партия и Тръмп – бел. ред.), макар че без съмнение ще се опитат:

“… както вече свидетелствах, молбите на г-н Джулиани бяха чиста проба quid pro quo (на латински буквално „нещо за нещо“ – означава „услуга за услуга“ – бел. ред.) за организиране на посещение в Белия дом за президента Зеленски. Г-н Джулиани поиска Украйна да направи публично изявление, в което да обяви разследвания на изборите през 2016 г. и хакнатия сървър на Демократическата партия и [фирмата] Буризма (украинската компания, за която е работел сина на вицепрезидента на Барак Обама – Джо Байдън – бел. ред.). Г-н Джулиани изразяваше желанията на президента на Съединените щати и ние знаехме, че тези разследвания са важни за президента.

Накратко, за Сондланд не само е имало quid pro quo, но то е направено по изрична молба на президента. Това напълно унищожава аргументите на Републиканската партия, че нищо подобно не се е случило и че Тръмп е просто невинна пионка в случая. (Във връзка с редактираните си по-късно показания, направени при закрито заседание пред Конгреса по-рано този месец, Сондланд заяви, че адвокатът му е подал „множество искания до Държавния департамент и Белия дом“ за собствените си „телефонни записи, имейли на Държавния департамент и други документи на Държавния департамент“. Всички те са били отказани.)

По-нататък, Гордън Сондланд свидетелства, че след като научил, че военната помощ е била замразена, и разбирайки, че тя няма да бъде освободена, „докато Украйна не направи публично изявление, ангажирайки се с разследванията на изборите през 2016 г. и Буризма“, той отишъл при сенатора Рон Джонсън, за да сподели своите притеснения, както и при украинците. (За тези от вас, които следите нещата от вкъщи, това също разрушава аргумента на републиканците, че украинците не са имали представа защо помощта е задържана.) Сондланд отново внесе яснота, в случай че Нунес и с-ие не са го чули първия път, че той просто е следвал „указанията на президента“ и е работил с Джулиани, „защото президентът ни накара да го направим“, въпреки че самият Сондланд е „нямал желание да поставя никакви условия на украинците“.

Дейтвителна снимка на записките на самия Тръмп относно неговите собствени показания

Давайки показания за телефонния разговор от 26 юли, обсъден от посланик Бил Тейлър миналата седмица, за който се твърдеше, че Сондланд е разговарял с Тръмп от ресторант в Киев и уверил президента, че Зеленски ще направи „всичко“, което Тръмп иска, Сондланд каза, че няма причина да се съмнява в разказа за телефонния разговор, добавяйки: „Всъщност аз бих се изненадал повече, ако президентът Тръмп не беше споменал за разследванията, особено предвид това, което чувахме от г-н Джулиани относно това, което има значение за президента.“

Накрая, като че ли, за да постави възможно най-фината точка на показанията си, Сондланд каза пред присъстващите: „Знам, че членовете на тази Комисия често са поставяли всички тези сложни проблеми под формата на един прост въпрос: ‘Имало ли quid pro quo?’ Както вече свидетелствах по отношение на поискания телефонен разговор с Белия дом и посещение в Белия дом, отговорът е „да“.

Президентът, разбира се, без съмнение ще се опита да твърди днес, че Сондланд няма представа за какво говори или че той винаги е мразил Тръмп, така че за протокола, това е туит на президента от 8 октомври тази година:

Бих се радвал да изпратя посланик Сондланд, наистина добър човек и велик американец, да даде показания, но за съжаление той ще даде показания пред напълно компрометиран кенгуру-съд [идиом, който се използва в САЩ и означава съд, в който доказателствата се прескачат от съда с подскоци на кенгуру – бел. ред.], където правата на републиканците са отнети и истинските факти не се допускат пред обществото ….

SHARE