Преди да станеш крайнодесен масов убиец, идваш в България

SHARE

Заподозреният за стрелбата в Нова Зеландия, австралиецът Брентън Тарант, е бил в България от 9 до 15 ноември 2018 г. Той е пристигнал в София с полет от Дубай. На другия ден е наел кола и е направил обиколка в много градове, свързани с българската история. Брентън Тарант е бил в Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Казанлък, Бачково и Банско. На 15 ноември е заминал за Румъния, откъдето е отпътувал с кола за Унгария.

Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров след среща при премиера Бойко Борисов заедно с министри и с ръководителите на службите за сигурност. Повод за съвещанието бе терористичният акт в Нова Зеландия, при който загинаха 49 души. Цитираме информация на „Свободна Европа“.

Припомняме, че след масовата стрелба по-рано днес в две джамии бяха задържани трима души, като полицията се опитва да установи дали и другите двама имат общо с атаката.

Шокиращо е, че основният извършител – австралиецът Тарант, е разпространил кадри от варварския си акт чрез социалните мрежи. Те бяха свалени по-късно.

В тях нападателят разказва, че е роден в Австралия в семейство със скромни доходи и че е на 28 години. Ключов момент в неговата радикализация е поражението на крайнодясната Марин льо Пен на президентските избори във Франция преди две години и атаката с камион в Стокхолм, в която през април 2017 г. загинаха 5 души, сред които и момиче на 11 години.

В акаунта в Туитър, в който е качен манифестът, има и снимки на оръжия, върху които има надписи. След тези надписи на английски и на няколко източноевропейски езика има имена на личности от военната история, сред които много европейци, сражавали се срещу османските сили през XV и XVI век. На кадрите от нападението, качени във Фейсбук, се вижда как нападателят носи същите оръжия с надписите.

Върху оръжието на нападателя са били изписани и надписи на български език.

На снимки, публикувани в новозеландската и австралийската преса, се вижда, че цялата екипировка на нападателя е покрита с имена на сражения между християни и мюсюлмани и исторически личности, водили тези битки.

Може да се разчетат поне три български имена. Това на царския син Фружин, който заедно с братовчед си Константин повежда въстание срещу османските турци в началото на XV век. Другото българско име е Битката при Булаир от Балканската война. Изписан е и проходът Шипка, само че на английски – „Shipka pass 1877-78“, както и годините на Руско-турската война.  Историята проследява „Медиапул“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.