SHARE

Премиерът Бойко Борисов предложи шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов за министър на правосъдието. Очаква се той да бъде избран от НС в петък.

На Данаил Кирилов, който ще бъде избран до края на седмицата за министър, Борисов постави и първа задача. И тя е ремонт именно на антикорупционния закон. Причината – има грама от Европейската комисия, в която се настоява и общинските съветници да подлежат на деклариране и проверка на имущество и конфликт на интереси. Съветниците бяха извадени от закона неотдавна (по предложение на ГЕРБ) с мотив, че са твърде много и това затруднява работата на КПКОНПИ, съобщава „Клуб Z“.

Друг негов непосредствен приоритет ще бъде Механизмът за сътрудничество, по който ЕК оценява напредъка по въпросите за върховенството на закона на България и Румъния. Да ви припомним: вчера зам.-председателят на комисията Ханс Тимерманс каза, че България и Румъния са урок за ЕС. Негативен.

“Трябва да имаме предвид този урок, когато започваме бъдещи преговори за присъединяване – въпросите за върховенството на закона, разделението на властите. Тези въпроси трябва да бъдат предварително решавани”, бяха думите на пресконференцията му, посветена именно на върховенството на закона, и още: “Бях голям защитник на приемането на България и Румъния, това трябва да бъде ясно. Очакването механизмът бързо да реши въпроси, които още предварително е трябвало да бъдат решени, бе прекалено оптимистично”.

Въпреки тази критика Тимерманс изрази надежда, че Механизмът по наблюдението може да отпадне още до края на тази година, ако… България изпълни препоръките на ЕК.

Данаил Кирилов е известен като момчето за всякакви „правни“ поръчки, които основно противоречат на правото и законите. И когато това стигне до неговото съзнание или до съзнанието на господарите му, обикновено след бурна обществена реакция, следва корекция на правото и законите, така че поръчката да бъде изпълнена.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.