SHARE

Конгресът на САЩ отново не успя да приеме държавния бюджет и само седмици след предишното спиране на правителството в страната отново няма да работят всички правителствени служби освен жизненоважните.

Този път надеждите са, че спирането ще трае само за часове, но това не е гарантирано по никакъв начин.

Как се стигна дотук този път? 

След полунощ – когато правителството вече спря – горната камара на Конгреса – Сенатът, успя да приеме бюджета с подкрепата на част демократите.

Дотогава Сенатът не можеше да гласува, тъй като републиканският сенатор Ранд Пол (кръстен на Айн Ранд и последовател на либертарианството) искаше да предложи промени в държавния бюджет, тъй като смята, че партията му става съучастник в прекомерните държавни харчове. 

Ръководството на републиканските сенатори не допусна внасянето на промените, тъй като сметна, че ако всеки започне да иска корекции, пренията няма да имат край.

Това провокира Ранд Пол да откаже да даде съгласието си бюджетът да бъде гласуван „по бързата процедура“ и до приемането му в полунощ не се стигна.

Сега обаче следва трудната част. А именно – приемането му от долната камара на представителите.

Там републиканците няма да получат подкрепа от радикалното си крило  – Freedom caucus – което иска от бюджета да отпадне финансирането за „Обамакеър“ – здравната реформа, която републиканците не успяха да променят през изминалата година.

За това на тях им трябват гласовете на демократите. Само че лидерът на демократичното малцинство Нанси Пелоси е категорична, че няма да приеме бюджета, докато не бъдат заложени гаранции за така наречените „мечтатели“ (dreamers) – хора, дошли в невръстна възраст в САЩ, които нямат статус за пребиваване, но въпреки това са прекарали съзнателния си живот в Америка.

Тръмп премахна защитите от това те да бъдат депортирани, което провокира както републиканци, така и всички демократи да настояват за приемане на законодателни мерки, с които да ги защитят. Ако това не се случи, след месец ще започне тяхното депортиране, като „мечтателите“, освен че в общия случай не познават страната, в която са родени, съставляват и важна част от американската икономика.

Републиканците също искат да приемат имигрантска реформа, в която „мечтателите“ да са защитени. Но друг е противник на това – президентът Тръмп.

Президентът от своя страна е склонен да приеме защита за „мечтателите“, но при условие, че Конгресът му отпусне 25 млрд. щ.д. за изграждането на стена по границата с Мексико. 

Както демократи, така и републиканци отказват да направят това.

Бе намерен компромис в последните дни – имигрантската реформа да бъде гласувана отделно след бюджета от Конгреса и финансирането на стената да бъде решено в нея. Това склони лидерът на демократите в Сената Чарлз Шумър да подкрепи бюджета, но лидерът на демократите в камарата на представителите иска гаранции, че наистина имигрантска реформа ще бъде прокарана.

Нейният аргумент е, че на няколко пъти републиканците не успяват да прокарат дори своите политики през Конгреса – какво остава за нажежен проблем като имиграцията, и то в изборна година, каквато е 2018 г. А ако до месец не бъде прието решение – „мечтателите“ ще бъдат депортирани от страната.

В този момент – буквално след часове – долната камара на представителите ще гласува въпросния компримис. Ако републиканците намерят достатъчно демократи, за да запълнят липсата от разбунтувалите се в своите редици – то САЩ окончателно ще успеят да приемат бюджет.

Ако ли не – правителството ще остане в това положение, докато решение не се намери.

Какво означава спиране на правителството? 

Когато Конгресът на САЩ не може да приеме бюджета, то държавните служители и в трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна – излизат в отпуска. Остават да работят единствено „жизненоважни“ служители  в отбраната, здравеопазването, правосъдието (включително специалният прокурор, разследващ президента за връзки с Русия), като някои от тях ще работят без възнаграждение.

Подобна криза сполетя администрацията на Барак Обама през 2013 г. По това време републиканците, които и тогава, и сега владеят и двете камари на Конгреса, искаха от бюджета да отпадне финансирането за „Обамакеър“. Поради това законопроектът за държавния бюджет не можеше да бъде приет от демократите и президента, което доведе до затваряне на правителството за две седмици и 24 млрд. загуба за американската икономика по изчисления на Standard & Poor’s.

 

SHARE