SHARE

Вчера заместник главният прокурор и единствен кандидат в процедурата за избор на нов главен прокурор, Иван Гешев изпрати на медиите неприкрита заплаха към всичките си критици, преднамерено лошо маскирана като “позиция”.

В “позицията си”, Гешев най-напред “искрено благодари” на “вcичĸи ĸoлeги oт ΠPБ” (за сведение на читателите съкращението ПРБ означава “Прокуратура на Република България“), дори и на тези, които не го били подкрепили. За какво е отправена тази благодарност? Може би ще разберем по-нататък в изложението на Гешев.

Гешев – когато си над закона и се заканиш, че ще преследваш всеки критик по закон

Основният смисъл на “позицията” на Гешев е в следващото изречение: “Oпититe зa пoлитичecĸи нaтиcĸ, зa пpeдcтaвянe нa пpoĸypopитe и cлeдoвaтeлитe ĸaтo втopa pъĸa мaгиcтpaти, ĸoитo нямaт coбcтвeнo мнeниe и глacyвaт пoд cтpoй, видимo ca мoтивиpaни oт пapтийни, ĸopпopaтивни и/или лични интepecи, paзлични oт тeзи нa бългapcĸитe гpaждaни.” Единственият кандидат за главен прокурор се опитва да представи протестите срещу своя непрозрачен и предрешен избор като “политически натиск … мотивиран от партийни, корпоративни и/или лични интереси”. Тези интереси според него са различни от интересите на “българските граждани”. За пореден път протестиращите срещу статуквото, което от 30 години управлява държавното обвинение, се представят като отделни от “народа” индивиди, които са платени или “партийно мотивирани” и затова упражняват политически натиск върху честните прокурори и следователи и се опитват да ги представят като “втора ръка магистрати”.

Всъщност истината е тъкмо обратната. Колегията на прокурорите и следователите във висшия орган на съдебната власт – Висшия съдебен съвет (ВСС) – действително предложи една-единствена кандидатура за нов главен прокурор – тази на заместник главния прокурор Гешев. Всички членове на тази колегия начело със сегашния главен прокурор Сотир Цацаров единодушно застанаха зад тази единствена кандидатура. Напълно ясно видимо е, че тази кандидатура не променя нищо в ПРБ. И сега Иван Гешев е на върха на държавното обвинение в качеството си на заместник главен прокурор при Върховната касационна прокуратура. Той беше предизвестеният кандидат, най-приближен до Цацаров, който еднолично решава всичко в прокурорската колегия на ВСС. В една централизирана система на единоначалие, изградена и все още функционираща по съветски образец, няма друг модел, няма плурализъм, няма кариерно развитие съобразно с качествата на прокурорите. Те са обречени да бъдат във всеки момент под палеца на единствения човек, от който тяхното съществуване в системата зависи – от главния прокурор. Единици са тези, които биха посмели да се опълчат на всесилния господар-самодържец на обвинението. Напротив, отвсякъде заваляха “писма за подкрепа” на Гешев от всякакви прокуратури и следствия.

Вие вярвате ли на тази прокуратура?

Има един термин в английския език, който пробива и започва да се използва в публикациите по клинична психология и в политическите коментари от средата на миналия век – gaslighting (буквално от английски език – “газово осветление”). С този термин се описва форма на психологическа манипулация, при която някой целенасочено се стреми да посее семената на съмнение в определен индивид или в членовете на цяла целева група, като ги кара да поставят под въпрос собствената си памет, възприятия и здрав разум. Манипулацията се състои в използване на упорито отричане, неправилно насочване на психологическата атака към друго, невинно лице, създаване на изкуствени противоречия и откровена лъжа. Този психологически прийом включва опити за пълно дестабилизиране, дебалансиране на ценностната ѝ система и делегитимиране на вярванията ѝ. Терминът произхожда от пиесата на английския драматург и писател Патрик Хамилтън Gaslight (“Газово осветление”) от 1938 г. По-късно следват нейни успешни филмови адаптации от 1940 и 1944 г. (с много филмови награди и с участието на шведската актриса Ингрид Бергман). В пиесата газовите светлини в дома на героя се затъмняват, когато той през нощта пуска таванските светлини по-ярко, докато претърсва таванското помещение. В същото време героят успешно убеждава съпругата си, че тя само си въобразява промяната на светлините, а промяната не е реална.

Прокуратура по съветски модел и 99.9% Гешев

Гешев, минал през школата на Симеоновския висш институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност за нуждите на МВР (ВИПОНД), а сега – Академията на МВР – владее много добре прийома на психологическата манипулация “газово осветление”. “Позицията” му цели именно това – да прехвърли проблемите от болната глава на здравата. Стреми се да ни внуши, че едва ли не има “политически натиск” върху подкрепилите го прокурори и следователи, а не точно обратното – че малцината излязли с открито несъгласие са репресирани в собствената си система. Това беше любим прийом и на бившата Държавна сигурност, когато трябваше да заклейми противниците на режима, колкото и слаби и малобройни да бяха те преди партийния преврат от 1989 г.

“Позицията” на Гешев има и втора цел. Той директно сплашва и недвусмислено посочва собствения си принципал – Сотир Цацаров: “Oт имeтo нa глaвния пpoĸypop г-н Coтиp Цaцapoв и pъĸoвoдcтвoтo нa ΠPБ oбaчe зaявявaм, чe нямa дa ce дoпycнaт пepcoнaлни aтaĸи cpeщy мaгиcтpaти и cъдeбни cлyжитeли caмo и eдинcтвeнo зaщoтo ca изpaзили личнa пoзиция.” Дори няма да коментираме защо Цацаров е “главния прокурор Г-Н”, а цитираната по-долу прокурор от Специализираната прокуратура Силвия Соколова е просто “прокурор Силвия Соколова”, без “Г-ЖА”. Не можем да пропуснем обаче, че и в този случай Гешев ползва метода на “газовото осветление” – в ролята на смели и изразяващи лична позиция магистрати са представени тези, които всъщност са го подкрепили, а не тези, които са се обявили срещу него. Забелязвате ли колко коварно единственият кандидат за главен прокурор се опитва да подмени ценностните ни възприятия?

Гешев и Сарафов – компрометираните кандидати на компрометирания Цацаров за нов главен прокурор

Черното става бяло, лошото става добро, а на нас ни се внушава, че всичко това, срещу което протестираме, просто си го внушаваме.

„Терминал 3“ отново приветства читателите си с “Добре дошли!” в страната на диктатурата на прокуратурата и на главните ѝ манипулатори.

Добре дошли в страната на диктатурата на прокуратурата!

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.