SHARE

От Джесика Стюарт

Болестта COVID-19, причинена от новия коронавирус достигна размерите на пандемия. Затова би било полезно да разгледаме поуките, които могат да се извлекат от далеч по-смъртоносна пандемия, разразила се преди повече от столетие по целия свят – испанският грип. През 1918 г. това грипно заболяване засяга около 27% от населението на света и убива десетки милиони. До ден-днешен има спорове в науката колко са жертвите му. Оценките варират между 10 и 100 милиона души. Най-съвременните изследвания поставят границите на броя на починали между 50 и 100 милиона. При всички положения “испанският грип” е струвал многократно повече смърти, отколкото Голямата война за всичките 4 години. Причинител е вирусът на грипа H1N1, който е отговорен и за пандемията, причинена от т.нар. “свински грип” през 2009 г., който също е негов щам.

Подобно на пандемията на испанския грип, много правителства днес също първоначално омаловажават сериозността на коронавируса. По онова време е съществувала и друга причина държави като Германия, САЩ, Франция и Великобритания да крият същинските мащаби на пандемията. Не е завършила Първата световна война и воюващите държави (между другото, най-силно засегнати от заразата), не искат допълнително да засегнат бойния дух в армиите, докато все още се намират във болезнената хватка на най-кървавата дотогава война в историята на човечеството. Испания, която е неутрална, не упражнява цензура върху журналистическото отразяване на пандемията. Това създава усещането, че заразата се е зародила в Испания или, че гражданите й са били засегнати особено тежко от болестта. И двете предположения не са верни. Вирусът е пренесен в Испания от Франция, а последната държава, например, е била много по-силно засегната. Но поради това, че светът се е осведомявал за пандемията основно оттам, вирусът бил наречен “испански грип”. Веднага бихме могли да направим паралел с това, което се случва днес. Например, в САЩ правителството е широко критикувано за пропуснатия шанс да осигури навреме достатъчно тестове в ранната фаза на разразилата се епидемия. Опитът на Италия трябваше още преди месец да бъде внимателно проучен поради големият брой случаи на заразени, които бяха открити рано, само благодарение на широкото приложение на тестове (днес – вече над 150 000). Същото се отнася и за Южна Корея, където са направени най-много тестове след тези в Китай – около 300 000.

Италия постави цялото си население си от около 60 милиона граждани в условията на стриктно и принудително социално дистанциране в опит да предотвратят разпространението на COVID-19. По целия свят все повече правителства отправят настоятелни молби за спазване на правилната лична хигиена и отменят големи събития в опит да намалят скоростта, с която вируса се разпространява. Европейското първенство по футбол, например, ще се проведе вероятно едва догодина. Това е особено важно и трябва да бъде историческа поука от пандемията на испанския грип от преди повече от един век. Проучване, проведено през 2007 г., относно тогавашната пандемия, разглежда медицински дневници от този периоди установява, че вирусната инфекция през 1918 г. не е била по-агресивна от предишни зарази с грипни щамове. Обаче недохранването в края на най-изтощителната война в историята дотогава, пренаселените медицински лагери и болници и лошата хигиена насърчават бактериални суперинфекции. Тези суперинфекции убиват всъщност повечето от заразените.

Подобряването на транспортната и пътна инфраструктура на планетата е друг много мощен фактор за бързото разпространение на вируса. През 1918 г., когато приключва Първата световна война, войските, които се прибират у дома, спомагат за по-широкото разпространение на вируса в световен мащаб. Днес способността ни да пътуваме по-свободно, по-бързо, повече и почти навсякъде, е обстоятелство, което спомага болестта COVID-19 да се придвижва от страна в страна с удивително бързи темпове. Всъщност, ограниченията за пътуване и затваряне на са едни от най-важните мерки, които следваше да бъдат предприети, ако се бяхме съобразили с поиуките от 1918 г. А случаят със стотиците заразени за относително кратко време на мега-кораба за океански круизи „Diamond Princess“ беше един от първите примери, показващи способността за бързото разпространение на болестта на новия коронавирус при близко струпване на големи групи хора.

В началото много хора си задаваха въпроса дали отмяната на събития и фестивали е прекалено рязка и радикално решение. Ето още един пример, в който испанският грип ни дава много ценен урок. През 1918 г., игнорирайки предупрежденията на епидемиолози, град Филаделфия в САЩ (щат Пенсилвания) организира парад, за да подкрепи военните усилия на страната. Приблизително 200 000 изпълват улиците в знак на солидарност към американската армия. Стряскащият резултат се вижда само три дни по-късно. Случаите на заразени с испански грип във Филаделфия се увеличават драстично, а болниците се препълват с болни и умиращи пациенти.

В същото време местните власти на град Сейнт Луис в САЩ (щат Мисури) проявяват разум и превантивно затварят училища, детски площадки, библиотеки и църкви. Дори публични събирания с повече от 20 души биват забранени. Този подход на социално дистанциране има сериозен ефект за овладяване на ситуацията с испанския грип в града, като изследванията показват, че Сейнт Луис е с по-малко от половината смъртни случаи, последица от грипа, на глава от населението, отколкото във Филаделфия.

Разбира се, испанският грип е протичал много по-тежко, в сравнение с болестта, предизвикана от коронавируса. Това разбира се, звучи успокоително, но в същото време създава едно значително психологическо препятствие за преодоляване, тъй като тези, които могат да носят вируса без признаци на заболяване, биха могли да пренебрегнат сериозността на положението и да се отнесат пренебрежително към апела за социална дистанция.

„Можете да сравните резултатите в Хонконг, Сингапур и Тайван, които използваха подобни интервенции агресивно от самото начало, със случилото се в Ухан [главен град на провинция Хубей в Китай – бел.ред.] и това, което се случва сега в Иран и Италия. Няма причина да очакваме вируса да се държи по различен начин в Европа и САЩ, отколкото има в Азия”, споделя Ричард Хатчет, лекар и ръководител на Коалицията за иновации в подготовка за епидемия в Лондон.

Това, което испанският грип ни учи е, че трябва да запазим самообладание и да бъдем по-съобразителни към социалните условия. Но не и да подценяваме особеностите на подобни заболявания. Ключово в случая с новия коронавирус е бързината на неговото разпространение. Необходимо е само едно кихане или ръкостискане, за да продължите веригата на заразяване. Нужно е всеки от нас да предприеме няколко прости, практични мерки за непродължителен период от време и скоро всички ще се върнем към нормалния си начин на живот.

SHARE