SHARE

От Рут Еглаш, кореспондент на „Уошингтън Поуст“ в Йерусалим

ЙЕРУСАЛИМ – Николай Младенов може би просто е последният човек, с шанс за постигане на мир между израелци и палестинци.

Политическите отношения между Израел и палестинците са в застой. Палестинското ръководство отказва да се срещне с американски представители. Израелците са подозрителни към европейските мотиви, а други потенциални посредници, като руснаците, например, са фокусирани на друго място.

Така самотната фигура на Младенов често се вижда единствено как се прави совалки между страните.

Като пратеник на Организацията на обединените нации за „мирния процес в Близкия изток“, роденият в България дипломат признава, че процесът, за който той отговаря, може и да не бъде нищо повече от избледняващ спомен.

„Длъжността на моята визитка е напълно погрешна“, пошегува се Младенов по време на интервю в разширяващия се йерусалимски щаб на ООН. „Искам да кажа, че няма мирен процес в Близкия изток. По-голямата част от нашата работа сега е превантивната дипломация, предотвратяване на война.“

Миналия месец, когато президентът на Палестинската администрация Махмуд Абас обяви, че суспендира всички подписани с Израел и САЩ мирни споразумения, Младенов пътува до Рамала, за да призове премиера на администрацията, Мохамед Штайех, да не застрашава сътрудничеството по сигурността между страните.

В понеделник Младенов проведе първата си среща с новия външен министър на Израел Габи Ашкенази в опит да разбере плановете на Израел за анексиране на еврейски селища на окупирания Западен бряг на река Йордан, което може да се случи веднага след 1 юли.

Младенов, 48-годишен, е бивш български външен министър и ветеран от Близкия Изток. Той е отгледан през част от детството си в Сирия, а доскоро е бил ръководител на мисията на САЩ в Ирак. Има внушителна фигура и се опитва да постигне баланс между лекомислени и сериозни тонове. И след пет години като мирен пратеник на ООН, той все още изглежда пристрастен към очевидно безнадеждната задача, която му е дадена.

Днес той казва, че е дълбоко загрижен, че всяко едностранно действие, предприето от която и да е от страните, може да доведе до катастрофа. Притеснява се, също така, че намаляващата надежда за мир и палестинска държавност, съчетана с пандемията на коронавируса, която удари особено силно палестинската икономика, може да предизвика нов кръг от регионално насилие.

Трябва да накараме всички да спрат за секунда, да си поговорим и да се чуем един друг“, казва той с успокояващ глас. „Трябва да върнем палестинците и израелците на масата за преговори. Трябва да върнем американците на тази маса, а там трябва да държим и руснаците, и европейците. Трудна задача е.“

Той се стреми да бъде реалист за разделенията между страните и да бъде прагматичен за справяне с предизвикателствата, пред които са изправени всяка от страните. Той казва, че е важно да останете честен и справедлив посредник.

Понякога това ни създава проблеми, но мисля, че трябва да признаем страданието и големите трудности, с които се сблъсква палестинският народ, а също и да не сме слепи за това, с което се сблъскват израелците“, каза той.

Пристигайки в Йерусалим в началото на 2015 г., само шест месеца след като Израел води разрушителна 50-дневна война в Газа срещу войнстващата ислямистка групировка „Хамас“, Младенов бързо се оказа потопен в успокояващо напрежение. След всеки взрив той успяваше да попречи на „Хамас“ и Израел да ескалират напрежението допълнително, убеждавайки и двете страни, че повече кръвопролития не са в техен интерес.

Той, също така, насочи своите посреднически умения и към напрежението между „Хамас“ и съперничещата й Палестинска администрация на Западния бряг. И се опита да ангажира Египет и Катар, които бяха обтегнати отношения помежду си, да инвестират в подобряване на ежедневието на 2-те милиона палестинци в крайбрежната ивица.

Офер Залцберг, старши анализатор в Международната кризисна група (International Crisis Group – независим тинк-танк – бел. ред.), заяви, че Младенов е проявил компетентност за подобряване на условията в Газа, „изпъквайки сред онези, които са заемали тази позиция в миналото“. Но Залцберг заяви, че е скептично настроен дали пратеникът на ООН може да предотврати по-нататъшен разрив между Израел и палестинците.

За израелците той не е бил антагонистичен към тях или настроен „анти“ спрямо Израел и по подразбиране е приет и от палестинците“, каза той. „Но не съм сигурен, че той е в най-добрата позиция да ръководи усилия за ограничаване на анексията. Администрацията на Тръмп вече даде зелена светлина на анексирането и не може да се очаква, че Младенов ще го овладее чрез кабинета си тук.“

Младенов явно се притеснява от перспективата за анексия. Неотдавнашният му доклад до Съвета за сигурност на ООН подчерта вредата, която Израел ще нанесе, налагайки суверенитет си върху еврейските селища на Западния бряг. Този ход, заяви той, ще подкопае надеждите на палестинците за държава и ще подкопае по-широките усилия за постигане на регионален мир и сигурност.

В интервюто той каза, че преминаването на Израел към анексия на територия, не само нарушава международното право и може да предизвика насилствен отговор, но и ще изпрати „основно политическо послание на палестинците, че няма да получат държава чрез преговори“. Това послание, каза той, е изключително опасно.

Младенов каза още, че нараства загрижеността за развитието в региона. Той отхвърли израелските твърдения, че някои арабски държави като Египет и Йордания – единствените две, които имат мирни договори с Израел, както и Саудитска Арабия не биха оказали силна съпротива на анексията.

Даяна Буту, палестински анализатор, който някога е участвал в мирните преговори с Израел, заяви, че успехът на Младенов в спирането на плановете за анексиране на Израел зависи от това, дали той може да се освободи от ограниченията на официалната позиция на Организацията на обединените нации и „да държи Израел отговорен за незаконните си действия.“

Ако не, тя каза, че ролята на ООН и Младенов ще се промени драстично. „Ще трябва да действа като връзка за граждански въпроси на Палестина, а никой не иска това“, каза тя.

SHARE