SHARE

България е на осмо място в класацията по „тръмпизъм“: Доналд Тръмп може да е непопулярен в повечето държави по света, като едва една пета от европейците вярват, че той ще постъпи правилно – и в тази бройка влизат и руските тръмпофили, пишат от Politico. Само че българите не са сред тях.

Politico класира 47 европейски страни според 13 категории, съставени според политиката на Тръмп – например дали страната е готова за промяна и има слабост към авторитарни лидери, враждебно отношение към свободните медии и агресивен подход към регулациите. В критериите влизат и най-разпознаваемите черти на американския президент и политическите му убеждения – арогантност, сила, харизма и съответно протекционизъм и национализъм.  Така България се оказва на 8-о място в топ 10.

„България вече си има стена, за която Тръмп може само да мечтае“, пишат от изданието. „Да бъдеш твърд с имиграцията се продава добре в България, а страната е построила ограда с бодлива тел по границата си с Турция през 2014, за да спре потока от мигранти от Близкия изток. Президентът Румен Радев, бивш боен пилот, спечели миналогодишните избори с клетви, че няма да позволи страната да се превърне в „гето на мигранти“. Премиерът Бойко Борисов също първоначално изглежда даде благословията си за дейността на националистически патрули, които събираха и тормозеха бежанци, но по-късно оттегли подкрепата си.

Борисов, як бивш шампион по карате, говори с мачовски остроумия, които все едно че са взети от наръчник на Тръмп. Когато през 2014 е попитан дали е време да се върне към премиерския пост в разгара на политическия хаос в страната, той отговаря: „Когато зимата има буря, мъжът кара колата, защото е по-опитен“.

Точно както Белия дом в момента, българските политици също са дълбоко и мръсно свързани с интересите на Кремъл и руските олигарси. 

Една огромна разлика между Америка на Тръмп и България е, че България е далеч от това да се пази от чужди инвестиции. За разлика от антикитайски настроения Тръмп България открито сигнализира отвореност към китайски инвестиции в сектори като транспорта и инфраструктурата.“

На първо място сред топ претендентките очаквано се нарежда шампионката по популизъм, авторитарност и протекционизъм – Полша. Италия на второ, Русия и Турция са на трето и четвърто място, следвани от стожерите на демокрацията Азербайджан и Унгария. На десето място пък е Франция, която със своите силно етатистки влечения и концентриране на сила в президентския пост би могла да бъде претендент в категорията тръмпизъм. От изданието обаче посочват, че нетактичността и голямата уста на Тръмп надали ще бъдат оценени от френския електорат.

Колаж: „Терминал 3“