Politico: България не е сериозна в кандидатурата си за седалище на Европейската...

Politico: България не е сериозна в кандидатурата си за седалище на Европейската агенция по лекарствата

SHARE

България официално внесе кандидатурата на София за седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), като предлага ведомството да бъде разположено в София Тех Парк.

От специализираното за европейска политика издание Politico, известно със своите вътрешни източници в Брюксел, обаче констатират, че страната ни е една от тези, които не са толкова сериозни в кандидатурата си.

„Надпреварата за домакинство на престижния медицински регулатор на Европа започна, но някои от участващите страни не са направили повече от това да преминат старт линията“, пишат Хелън Колинс и Кармен Пон за Politico.

Пет от 23-те страни, които искат да приютят EMA, не са посетили на място агенцията и не са се срещнали директно със служителите ѝ – България, Хърватия, Финландия, Германия и Полша.

Едно от най-важните условия, които трябва да покрият страните, е да осигурят условия за  900-те служители на агенцията – дом, близост до летище и градския живот, образование за децата и работа за съпрузите. Затова и контактите със служителите изглеждат от ключово значение, посочват от Politico.

 

Изданието обаче отбелязва, че България заедно с Полша, Румъния и Хърватия е постигнала успех в лобирането във Брюксел, но това не е достатъчно поради важността на това да се осигури комфорт на служители.

В момента седалището на агенцията се намира в Обединеното кралство, което напуска ЕС.

В агенцията работят около 900 души и много чуждестранни компании са базирани в Лондон заради близостта с този европейски контролен орган. Логично е да се очаква с преместването на агенцията да се дислоцират и централите на големите фармацевтични компании, което е сериозна възможност за България. За целта обаче ще е необходимо лобиране и действия на държавно и европейско ниво, както посочват от Българската стопанска камара.

Фактът, че до момента България не е достигнала до служителите на агенцията, доказва, че нужните действия не се предприемат, а след като това се забелязва от европейските издания, значи е отчетено и в Брюксел.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.