SHARE

Новото популистко правителство на Италия отказа да приеме бюджетната рамка на комисията за следващите 7 години. С това популистите се изправиха пряко срещу Брюксел, а външният министър и лидер на управляващата Лига – Матео Салвини, тази седмица бе в Москва, където заяви, че се „чувствал у дома“ и отново поиска премахването на санкциите срещу режима на Путин, наложени заради незаконното анексиране на Крим. 

Публикуваме коментар на финансиста Никола Янков от Expat Capital:

Твърдият курс на италианското правителство към Европейската комисия и страните от еврозоната по отношение на бюджетната политика – въпреки че е самоубийствен от икономическа гледна точка – има своето логично обяснение от гледна точка на националпопулизма.

Обаче много скоро в този разговор ще се намеси доминираната от Германия и Франция Европейска централна банка, която държи истинските инструменти за натиск върху антисистемни правителства като сегашното в Италия. ЕЦБ си има заложник в преговорите и това са италианските банки.

Болката, която може да им бъде причинена, е от лека (вдигане на капиталовите буфери, тоест сервиране на сметка от няколко десетки милиарда евро на акционерите им) до почти смъртоносна (изваждане на италианските ДЦК от програмата за рефинансиране и от програмата за покупки на активи).

Много скоро най-богатите хора в Италия, които освен банките контролират медиите, и най-големите работодатели ще започнат да звънят на премиера Конте и авантюриста Салвини, за да им обяснят колко кратка може да бъде политическата им кариера.

Защото от банкова криза в Италия, водеща до мащабна рецесия в гръцки стил и сериозно падане на цените на всички италиански активи (тоест масирани загуби и за бедни, и богати), няма да спечели никой. Освен Владимир. Но, разбира се, на Владимир не му пука за кариерата на Салвини и компания, нито за благоденствието на италианския народ. Владимир потрива ръце, залагайки поредната политическа бомба в сърцето на Европа.

А полезният идиот Салвини вдига тостове за негово здраве и се чувства “като у дома си” в Кремъл.

Автор: Никола Янков

Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието, увода и акцентите са на редакцията на „Терминал 3“ . 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.