SHARE

от Йорн Полц, Пол Каръл

Мюнхен (Ройтерс) – По обяд в едни януарски ден във фирма за производство на автомобилни части един от работниците се обръща към свой колега и моли да му подаде солта.

Освен солницата, в този момент те са си предали и новия коронавирус, заключиха по-късно учените.

Това, че разговорът им изобщо е документиран, е резултат от невероятно интензивното разследване, което се превърна в рядка история на успеха в глобалната борба срещу вируса.

Тези колеги са били ранни връзки в това, което стана първата документирана верига от множество предавания от човек на човек извън Азия на COVID-19 – болестта, причинена от коронавируса.

Те са базирани в Щокдорф (Stockdorf), немски град от около 4 000 жители близо до Мюнхен в Бавария, и работят при доставчика на автомобилни части Вебасто груп (Webasto Group). Компанията беше подложена под глобалния микроскоп, след като разкри, че един от нейните служители, китайка, е хванала вируса и го е пренесла в централата на Вебасто. Там е бил предаден на колеги – включително, учените научиха, нa човек, обядващ в столовата, с който китайският пациент е имал контакт.

Сцената в столовата от 22 януари [2020 г. – бел.ред.] е един от десетките ежедневни инциденти, които учените са регистрирали в медицинско разследване, за да проследят, тестват и изолират заразени работници и да позволи на регионалното правителство на Бавария да спре вирусното разпространение.

Този „лов“ помага на Германия да спечели решаващо време за изграждане на своята защита от COVID-19.

Времето, което Германия спечели, може да е спасило много животи, твърдят учените. Първото огнище на локално предаден COVID-19 започна по-рано, отколкото в Италия, но Германия има много по-малко смъртни случаи. Първото открито местно предаване от човек на човек в Италия беше открито чак на 21 февруари. Дотогава Германия стартира информационна кампания на здравното министерство и правителствена стратегия за справяне с вируса, която зависи от широко разпространено тестване. В Германия досега повече от 2 100 души са загинали от COVID-19. В Италия, с по-малко население, общият брой надхвърля 17 600.

„Научихме, че трябва внимателно да проследим веригите на инфекция, за да ги прекъснем“, заяви Клеменс Вендтнер пред Ройтерс, лекарят, който лекува мюнхенските пациенти.

Вендтнер си партнира с някои от най-добрите германски учени, за да се справи със станалия известен „Мюнхенски клъстер“, и те посъветваха правителството на Бавария как да реагира. Бавария стана първата обявила т.нар. „локдаун“, който на 22 март [2020 г. – бел.ред.] бе приложен в цялата държава.

Учени, включително главният медицински директор на Англия Крис Уити (Chris Whitty), хвалят ранното широко прилагане на тестването в Германия, което забави разпространението на вируса. „Всички знаем, че Германия мина пред всички благодарение на способността си да прави множество тестове за вируса и има какво да научим от това“, каза той по телевизията по-рано тази седмица.

Кристиан Дростен, най-добрият вирусолог в берлинската болница „Шарите“, заяви, че Германия е била подпомогната от това, че е открила мого ясно ранно огнище на заразата. „Тъй като имахме тази група пациенте в Мюнхен още в началото … стана ясно, че с голям тласък можем да попречим на това разпространение по-нататък„, каза той в ежедневен подкаст за радио NDR по темата за коронавируса.

Дростен, който отказа да бъде интервюиран за този материал, беше един от повече от 40 учени, участващи в проучването на огнището. Работата им е документирана в предварителна форма в работен документ в края на миналия месец. Документът, който все още не е проверен от медицинскаат колегия, беше споделен на сайта на NDR.

ЕЛЕКТРОННИ ДНЕВНИЦИ

В понеделник, 27 януари, Холгер Енгелман, изпълнителен директор на Вебасто, каза на властите, че един от неговите служители е бил с положителен тест за новия коронавирус. Жената, която живее в Шанхай, е организирала няколко дни с работни срещи и е присъстваше на срещи в офиса, където се намира главното административно управление на Вебасто. 

Родителите на жената, които са от Ухан, са я посетили, преди тя да пътува на 19 януари до Щокдорф, пише в документа. Докато е била в Германия, тя почувствала необичайни болки в гърдите и гърба и е била уморена през целия си престой. Но тя отдала симптомите си на разликата във времето от пътуването.

Вдигнала е висока температура едва на обратния полет за Китай и е била с положителен тест едва след кацането и тогава е хоспитализирана. По-късно родителите й също дават положителен тест. Тя казва на своите мениджъри за резултата и те изпращат имейл на изпълнителния директор.

В Германия, Енгелман твърди, че незабавно е създал кризисен екип, който е сигнализирал медицинските власти и е започнал да полага опити за проследяване на служителите, които са били в контакт с техния китайски колега.

Самият изпълнителен директор е бил сред тях. „Само четири или пет дни преди да получа новината, се ръкувах с нея“, каза той.

Сега известната като „Случай № 0 на Германия“, пациентът в Шанхай е „дългогодишен, доказан служител от отдела за управлението на проекти“, който Енгелман познава лично, каза той пред Ройтерс. Компанията не е разкрила и досега нейната самоличност или тази на други замесени лица, твърдейки, че анонимността е насърчила служителите да сътрудничат в усилията на Германия за овладяване на вируса.

Задачата да се намери кой е имал контакт с нея е била значително улеснена от електронните календари на работниците във Вебасто. Общо взета всичко, което лекарите е трябвало да направят е да проверят дневниците на персонала.

„Това беше рядък късмет“, каза Вендтнер, лекарят, който лекува мюнхенските пациенти. „Получихме цялата информация, от която се нуждаем от персонала, за да реконструираме веригите на инфекция.“

Например, случай №1 – първият човек в Германия, който е заразен от китайката – е седял до нея на среща в малка стая на 20 януари, написаха учените.

Когато данните от календара са непълни, казват учените, те често могат да използват последователности на цели геноми, които анализират различията в генетичния код на вируса от различни пациенти, за да картографират разпространението му.

Следвайки всички тези връзки, те откриват, че случай №4 е бил в контакт няколко пъти с пациента в Шанхай. След това случай №4 е седял с гръб към негов колега в столовата.

Когато този колега се е обърнал към него за солта, учените разбират, че вирусът е премина между тях. Колегата става случай №5.

Вебасто заяви на 28 януари, че временно затваря офиса си в Щокдорф. Между 27 януари и 11 февруари в мюнхенското огнище на разпространение са установени общо 16 случая на COVID-19. Всички, освен един, ще развият симптоми.

Всички, които са тествали положително, са изпратени в болница, за да могат да бъдат наблюдавани и лекарите да научат повече за болестта.

Бавария затвори обществения си живот в средата на март. Оттогава, Германия затвори училища, магазини, ресторанти, детски площадки и спортни съоръжения, а и много компании затвориха, за да помогнат на каузата.

“ЧУК И ТАНЦ”

Това не означава, че Германия победи COVID-19.

Коронавирусната й смъртност от 1,9%, въз основа на данните, събрани от Ройтерс, е най-ниската сред най-засегнатите страни и може да се сравни с 12,6% смъртност в Италия. Но според експерти още смъртни случаи в Германия са неизбежни.

„Смъртността ще се повиши“, заяви Лотар Вийлер (Lothar Wieler), президент на германския Институт за инфекциозни заболявания „Робърт Кох“.

Разликата между Германия и Италия е отчасти статистическа: смъртността в Германия изглежда толкова по-ниско, защото е приложено мого широко тестване. Германия е извършила над 1,3 милиона тестове, според института „Робърт Кох“. Сега в страната се извършват до 500 000 теста седмично, каза проф. Дростен. Италия е провела над 807 000 тестове от 21 февруари, според Агенцията за гражданска защита. С малко местни изключения, Италия тества само хора, откарани в болница с ясни и тежки симптоми.

Германското правителство използва седмиците, натрупани благодарение на опита в Мюнхен, за да удвои броя на леглата за интензивно лечение от около 28 000 преди това. Страната вече има най-голям брой легла за критични грижи в Европа на глава от населението, според проучване от 2012 г.

Дори това, обаче, може да се окаже недостатъчно. Документ на германското МВР, изпратен до други правителствени ведомства на 22 март, включва най-лош сценарий с повече от 1 милион смъртни случаи.

Друг сценарий предвижда 12 000 смъртни случая – с повече тестове след частично облекчаване на ограниченията. Този сценарий беше наречен „чук и танц“, термин, въведен от блогъра Томаш Пуйо. Той се отнася до „чука“ на бързи агресивни мерки за няколко седмици, включително тежко социално дистанциране, последвано от „танца“ за калибриране на такива мерки в зависимост от скоростта на предаване.

Германското правителство твърди, че при сценария „чук и танц“ използването на широкомащабни данни и проследяване на местоположението е неизбежно. Подобен мониторинг вече се оказва противоречив в Германия, където спомените на източногерманската тайна полиция и нейните информатори са все още свежи в съзнанието на мнозина.

Следващ проект на план за действие, съставен от правителството, предлага бързото проследяване на веригите на заразата, задължителното носене на маски на публично място и ограниченията за събиранията, които да помогнат за поетапно връщане към нормалния живот след локдауна в Германия. Правителството подкрепя разработването на приложение за смартфони, за да помогне за проследяване на инфекции.

Германия заяви, че ще направи преоценка на локдауна след Великденските празници; за производителя на автомобилни части, който бе в основата на първото огнище на вируса, непосредствената криза приключи. Офисът на Вебасто е отворен.

Всички 16 души, заразени с COVID-19 там, са се възстановили.

SHARE