SHARE

Какво се случва сега, след успешното приемане на законопроекта за Брекзит на второ четене в долната камара на британския парламент?

Лиса О’Каръл и Дженифър Ранкин, The Guardian

Със стартовия изстрел, произведен по време на дългото пътуване на Брекзит през британския парламент, денят на излизането на Великобритания от ЕС е практически гарантиран на 31 януари [2020 г. – бел. ред.].

Въпреки, че Борис Джонсън постигна споразумение с ЕС през октомври тази година, то няма правно действие в съдилищата на Обединеното кралство, докато не бъде приет неговият законопроект за споразумение за оттегляне (т.нар. „Wab“).

Депутатите гласуваха за законопроекта в Камарата на общините в петък, проправяйки пътя за завършването на по-късните етапи – „в комисия“ и в Камарата на лордовете [Обсъждането на законопроект „в комисия“ в нормотворческия процес в Обединеното кралство означава, че след второто четене на определен проектозакон, той се обсъжда в подробности – дума по дума. Това може да стане в комисия в Камарата на общините – долната камара на парламента – или в пленарно заседание. Същият процес се случва и в Камарата на лордовете. – бел.ред. ]. Ако всичко върви по план в Уестминстър, Европейският парламент ще ратифицира споразумението за оттегляне на 29 януари 2020 г., а Брекзит ще се случи два дни по-късно.

Какво се случва на 31 януари?

Денят на Brexit: след 23:00 на 31 януари, отмяната на член 50 [От Договора за Европейския съюз – бел. ред.], официалният процес на излизане от ЕС, вече няма да бъде възможен. Обединеното кралство ще премине точката, след която връщане назад няма и вече няма да бъде член на ЕС.

Какво ще бъде различно?

Животът като цяло продължава по същия начин, тъй като Обединеното кралство ще влезе в 11-месечен преходен период, за да може, както правителството, така и ЕС да се разберат какви ще бъдат бъдещите им отношения.

Обединеното кралство ще остане в Митническия съюз и в Единния пазар, което означава, че търговията ще продължи както обикновено. Обединеното кралство обаче ще бъде извън политическите институции – вече няма да бъде представено в Съвета на министрите на ЕС или в Европейския парламент.

През този период Обединеното кралство трябва да продължи да се подчинява на правилата на ЕС, но няма да има думата при приемането им. Гражданите на ЕС ще продължат да могат да пътуват до и да работят във Великобритания, а британските граждани могат да правят същото във всяка друга държава-членка.

Съдът на ЕС ще има правомощия по време на преходния период, така че британските съдилища могат да препращат дела там. Каква роля ще има Съдът на ЕС след преходния период, тепърва ще се определя в дългосрочните преговори. Но ролята му вероятно ще бъде ограничена.

Очаква ли се преговорите да започнат на 1 февруари?

Не. Първо, и ЕС, и Обединеното кралство трябва да публикуват своите преговорни цели. Въпреки това, след „дрънкането на оръжия“ от последните няколко дни във Великобритания, и двете страни имат доста добра представа какви са позициите на другата страна.

Законопроектът за спорзаумението за напускане на ЕС дава на Борис Джонсън 30 дни, в които да публикува своите преговорни цели. Очаква се държавите-членки на ЕС да се споразумеят за мандата си за преговори на 25 февруари, който след това ще бъде връчен на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние и служителите на Европейската комисия.

Разговорите за установяване на граница в Ирландско море могат да започнат от 1 февруари. Специални комитети на британски и представители на ЕС могат да се срещнат, за да договорят технически подробности относно прилагането на протокола за Северна Ирландия, споразумение, което оставя региона да следва правилата на ЕС, с отделен статут само за Великобритания.

Ами ако няма споразумение до края на 2020 г.?

Правителството има възможност преди 1 юли [2020 г. – бел. ред.] да поиска удължаване на преходния период с една или две години.

С този законопроект Джонсън прави това незаконно според вътрешното законодателство, но би било лесно този срок да се отмени, ако е необходимо. Ако обаче правителството промени решението си и се стреми към удължаване на преходния период след 1 юли [2020 г. – бел. ред.], вратата ще бъде заключена. На частна среща с дипломати от останалите държави-членки тази седмица юристи от ЕС заявиха, че не може да има удължаване след 1 юли 2020 г.

Какво друго се случва след излизане от ЕС?

Правителството трябва да предложи ново законодателство в четири ключови области, за да приложи визията си за Брекзит – нови закони за имиграцията, които да заменят свободата на движение и ново законодателство за селското стопанство, околната среда и търговията, като всички те са в значителна степен в момента подкрепени или регулирани от ЕС. В речта на кралицата [Тронното слово пред двете камари на британския парламент в Обединеното кралство отбелязва началото на нова парламентарна сесия и се подготвя от действащото правителство. – бел. ред.] премиерът обеща и законопроекти за рибарството, финансовите услуги и международното частно право.

Това означава ли, че Брекзит ще бъде завършен?

Ако всичко върви по плана на Джонсън, до края на 2020 г. ще бъде постигната търговска договореност за стоки и някои услуги, която консерваторите ще обозначат като Брекзит.

Бизнес лидерите, експертите по преговорите и самият ЕС са скептични, че има достатъчно време за сключване на всеобхватна сделка, която надхвърля тесните проблеми на търговията със стоки и обхваща цялата гама от въпроси, включително наука, образование, обмен на данни и сигурност, включваща приблизително 40 мерки на ЕС за полицейско и съдебно сътрудничество по наказателни дела.

Барние каза, че не всичко може да се направи за 11 месеца. Неговите служители ще поставят приоритет върху някои теми пред други: най-вероятно това ще бъдв търговия със стоки, сигурността и правата на риболов.

Въпреки че риболовът е много малка част от европейската икономика, това може да бъде първият въпрос за решаване: двете страни обещаха да постигнат споразумение за квотите за риболов до 1 юли 2020 г.

След като Обединеното кралство приключи преходния период на 31 декември 2020 г., има вероятност да останат многобройни въпроси за разрешване. Това означава, че Брекзит може и да не бъде постигнат с години.

SHARE