SHARE

От Vatican News

Специалната благословия Urbi et Orbi („Към Града и към света“) на папата: „Бог обръща всичко в наша полза“

Папа Франциск произнесе специална благословия Urbi et Orbi („Към Града и към света“) в петък, за да се моли за края на пандемията на коронавируса Covid-19. В своята молитва папата разсъждава върху думите на Исус към учениците Му: „Защо се страхувате? Нямате ли вяра?“

Папа Франциск проведе специалното богослужение „Urbi et Orbi“ в петък от стъпалата на базиликата „Свети Петър“

Обикновено цветно събитие, запазено само за Коледа и за Великденската неделя, това извънредно богослужение се проведе в съответствие с тежестта на настоящата глобална ситуация, тъй като повече от половината от населението на света е ограничено да не излиза от домовете си, за да се предотврати разпространението на Covid-19. 

Стоейки на пустия площад „Свети Петър“ под постоянен дъжд, папа Франциск говори пред света чрез всички средства на съвременната комуникация: Facebook, YouTube, телевизия и радио.

Символи на вярата

Той се помоли за света в този критичен момент в присъствието на два образа, които съпътстват народа в Рим от векове: древната икона на Salus Populi Romani (Богородица-Спасител на римския народ) – обикновено се помещава в папската базилика Санта Мария Маджоре – и чудотворното разпятие, което се съхранява в църквата Сан Марчело на римската улица „Виа дел Корсо“.

А най-важното е, че папата изложи Благодатното Тайнство за обожание и придаде своето Апостолско благословение, предлагайки на всички възможността да получат неограничено снизхождение.

Вечерна молитва

Но първо, папа Франциск предложи молитва за кризата, пред която е изправен света, размишлявайки върху откъс от Евангелието на Марко (4:35-41).

Вече седмици наред е вечер“, каза папата. „Гъст мрак се е събрал по нашите площади, улици и градове. Той е превзел живота ни, запълвайки всичко с оглушителна тишина и смущаваща празнота, която спира всичко, докато преминава. Усещаме го във въздуха, забелязваме го по жестовете на хората, погледите им ги издават.“

В тази ситуация, каза той, ние се чувстваме уплашени и изгубени, като учениците, чиято лодка е застрашена да потъне, докато Исус спи на кърмата.

Всички сме в една и съща лодка

Пандемията Covid-19 ни напомни, че всички сме на една и съща лодка, каза папа Франциск. И така, ние се обръщаме към Исус. Учениците Го питат: „Учителю, не те ли интересува дали загиваме?

Папата каза, че тези думи сигруно са разтърсили Исус, „защото Той, повече от всеки, се грижи за нас“.

Бурята, каза папата, излага на показ „нашата уязвимост и разкрива онези фалшиви и излишни сигурности, около които сме изградили ежедневните си графици“ и описва „всички тези опити сами да се упоим“.

Това, което се разкрива, е „нашата принадлежност един към друг като братя и сестри“, нашата обща човечност.

„Защо се страхуваш? Нямате ли вяра?“

Папа Франциск пое нишката на въпроса на Исус: „Защо се страхувате? Нямате ли вяра?“

Той каза, че всички сме вървели напред „с пределна скорост”, игнорирайки войните, несправедливостта, виковете на бедните и нашата заболяваща планета. „Продължихме напред, независимо от всичко, мислейки, че ще останем здрави в свят, който е болен.“

В нашето бурно море сега ние викаме: „Събуди се, Господи!

Сега е времето за избор

В действителност, каза папа Франциск, Исус е този, който ни призовава да се променим и ни призовава към вяра.

Ти ни призоваваш, Господи, да използваме това време на изпитание като време за избор“, каза той.

Сега не е времето на Божията присъда, а на нашата собствена: „Време е да изберем какво има значение и кое отминава. Време е за разделяне на необходимото от това, което не е“.

Папата каза, че можем да извлечем поуки от много хора, които – макар и уплашени, са реагирали, като са дали живота си, включително медицински персонал, служители в супермаркетите, чистачи, свещеници, полицаи и доброволци. Това, каза той, „е силата на Светия Дух, излята и превърната в смело и щедро самоотрицание.“

Лишени от собствената си самодостатъчност

Папа Франциск каза, че вярата започва „когато осъзнаем, че имаме нужда от спасение“ и не сме си самодостатъчни.

Ако се обърнем към Исус и Му предадем страховете си, каза папата, Той ще ги победи.

Защото това е силата на Бог: да се обърне към доброто всичко, което ни се случва, дори лошите неща. Той внася спокойствие в нашите бури, защото с Бог животът никога не умира.“

Така че Бог ни моли сега, в разгара на бурята, „да се пробудим отново и приложим на практика онази солидарност и надежда, способни да дадат сила, подкрепа и смисъл на тези часове, когато всичко изглежда пропаднало“.

Неговият кръст е нашата надежда

Кръстът на Исус, каза папа Франциск, е котвата, която ни е спасила, кормилото, което ни е избавило, и нашата надежда, защото „чрез Неговия кръст ние бяхме изцелени и прегърнати, така че нищо и никой не може да ни отдели от Неговото изкупителна любов.“

В разгара на изолацията, когато страдаме от липса на нежност и шансове да се срещнем, и изпитваме загубата на толкова много неща“, каза той, „нека отново да изслушаме словото, което ни спасява: Той е възкръсна и живее с нас.

Така че ние прегръщаме Неговия кръст в трудностите на сегашното време и оставяме място в сърцата си „за творчеството, което само Светият дух е способен да вдъхнови“.

Да прегърнем Господа, за да прегърнем надеждата: това е силата на вярата, която ни освобождава от страха и ни дава надежда.“

Да се обърнем към Господ

Приключвайки молитвата си, папа Франциск ни повери всички на Господ чрез ходатайството на Пресвета Богородица, за да не помръкне вярата ни в това кризисно време.

Скъпи братя и сестри, от това място, което разказва за непоколебимата вяра на Св. Петър, бих искал тази вечер да поверя всички Вас на Господа чрез ходатайството на Св. Богородица, здраве на народа и пътеводна звезда в бурното море. От тази колонада, която обхваща Рим и целия свят, нека Бог да благослови Вас като утешителна прегръдка. Господи, благослови света, дай здраве на нашите тела и утеши сърцата ни. Ти ни молиш да не се страхуваме. И все пак вярата ни е слаба и ние се страхуваме. Но ти, Господи, няма да ни оставиш на милостта на бурята. Кажи ни отново:Не се страхувайте!“ (Матей 28: 5). И ние, заедно със Св. Петър, „прехвърляме всичките си тревоги на Теб, защото Ти се грижиш за нас“ (срв. 1 Пет. 5: 7). “

SHARE