SHARE

На 25 юни Съветът на Европа възстанови правото на глас на Русия, отнето след незаконната анексия на Крим през 2014 г. и последвалото нашествие в Източна Украйна. Вие бяхте категоричен привърженик на това решение, което предвид огромното влияние на Германия в Европа на практика гарантираше приемането му. Когато решението беше обявено, вие казахте: „Това е добра новина за руското гражданско общество. Руснаците трябва да продължат да могат да търсят справедливост в Европейския съд.“

Бях шокиран и не можах да устоя на нецензурен отговор в Twitter, говорейки от името на хиляди изгнаници – представители на руското гражданско общество, които бяха принудени да напуснат страната под заплахата от наказателно преследване и насилие, засегнала много от моите колеги и сънародници.

Европа е за продан и Путин купува

Въпреки че Ви моля да разберете грубостта в думите ми, не съжалявам за тях и не се отказвам от тях. След двайсет години на все по-бруталното управление на Владимир Путин руското гражданско общество на практика престана да съществува. Използването му като претекст за умиротворяване на Путин е отвратително.

На 27 юли, месец след Вашето изказване, мирните руски протести срещу недопускането на опозиционни кандидати за предстоящите избори доведоха до най-големите масови арести и полицейско насилие след разпадането на СССР. Десетки хора бяха пребити от силоваците само за това, че се опитаха да преминат покрай тях. Повече от хиляда души бяха задържани. Изявленията на представители на Путин и служители по сигурността показват, че те не смятат това за прекомерна реакция. Кметът на Москва Сергей Собянин похвали полицията, въпреки че насилието от тяхна страна е записано на видео. Генералният прокурор Юрий Чайка призова прокурорите да направят всичко необходимо за „поддържане на обществения ред“. Ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин обяви образуването на наказателно дело за „масови безредици“. Обвиняемите ще бъдат заплашени с до 15 години затвор. Очевидно, за да се премахне дори намек за свободни и честни избори, ще бъдат предприети най-строгите мерки.

Какво подтикна Съвета на Европа да подкрепи връщането на правото на глас на режима на Путин? Русия спря ли агресията си в Украйна? Върна ли нейния Крим, както това се изисква от международната общност? Пусна ли 24 украински моряци, отвлечени в открито море? Или може би в Путинова Русия е станала либерализация по отношение на правата на човека и демократичните стандарти, както това изисква съветът?

Не, не, не и не. По този начин истинските мотиви на съвета остават загадка, покрита в мрак. Възможността някои руснаци да търсят „справедливост“ в ЕСПЧ е жестока измама. Каква справедливост ще остане за десетки милиони руски граждани? Те няма на какво да се надяват, докато Русия се управлява от Путин. Действия и изявления на съвета като вашите само засилват властта на Путин. По-лошото е, че те му показват зелена светлина за по-нататъшни злоупотреби с власт, тъй като той знае, че има съюзници като Вас, безпринципни съглашатели, готови да го подкрепят във всяка ситуация.

Зад желанието на Путин да участва в работата на съвета стои жажда за отмъщение за загубеното дело по унищожаване на авторитета на европейските институции. Присъствието на Русия осмива стандартите на съвета в областта на правата на човека, което и Путин се опитва да постигне. Това излага европейските политици като лицемери, които говорят за справедливост и демокрация, само докато не се появи нов газопровод.

Путин трябва да си купи лоялност и той намери услужливи партньори като Вас в Германия и други части на Европа. Той използва този политически капитал в институции като ПАСЕ, както и реален капитал в проекти като „Северен поток 2“, който се осъществява съвместно с Германия. Парите Ви финансират пряко путинската полицейска държава. Политическото и икономическото участие, което използвате като претекст за сключване на печеливши сделки с Русия, не модернизира или либерализира страната; потокът тръгва по друг път. Най-големият износ на Русия не е газът или петролът, а корупцията.

Единственият реален натиск върху Путин е заплахата за неговата власт в Русия. Единствената реална реформа е Путин да си тръгне. На 25 юни ви отговорих от името на руското гражданско общество в изгнание. Сега Ви отговаря гражданското общество в самата Русия – от хиляди затворнически килии, изградени с Ваша помощ. В една от тях гасне опозиционният лидер Алексей Навален, страдайки от внезапна „алергия“, която го порази след ареста му.

Жалкото роптание на Съвета на Европа за протести, арести и избори представлява още повече думи, хвърлени на вятъра, след като Путин получи всичко, което иска. Вашето изявление от 25 юни продължаваше по следния начин: „Важно е сега да разработим механизъм за налагане на санкции на държавите в съответствие с Хартата, ако те нарушават задълженията си“.

Путин лесно улови блъфа ви, защото постоянно използва блъфа като инструмент на международната политика.

Путин чу добрата новина. Сега и аз бих искал да я чуя от Вас.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.