SHARE

От Захари Карабашлиев

Първо — много е трудно да се запази добрия тон в позорния контекст, в който Борисов еднолично вкара България. И никой не може да изисква от никого да поддържа “бон тон”, след като в ушите на всички ни кънти непогрешимо харизматичния му глас от записите. Но думата ми е днес за друго. Може би не всички още сте разбрали, но народните избраници от 2 септември вече не са на обичайното си място в Народното събрание, това на което има герб и пише “Съединението прави силата”. От 2 септември, те заседават в бившия и настоящ Партиен дом, наследство от БКП. (Бележка: пиша сценарии и пиеси, но съм се убедил, че от живота по-голям сценарист няма! Всичко просто си идва на мястото. Тодор Живков, например така би се зарадвал на своя възпитаник — какво момче беше, а какъв мъж стана!)

Но да се върнем към новото/старо Народно събрание. Тази иначе внушителна сграда няма никакво държавническо обозначение, не пише “Съединението прави силата”, няма национален герб. Но пък от друга страна — на ГЕРБ не е нужен герб. Нито пък съединение. Те нямат нужда от още сила, те имат ВОЛЯ. На 2-и септември, когато десетки хиляди протестиращи бяхме отвън от 8 сутринта до след полунощ, ГЕРБ се занимаваха с други по-належащи неща като например: концесия на плаж “Кабакум 2”, прехвърляне право на собственост в община Тетевен; решение за одобряване проект на закон за изменение на… и т.н…и т.н…

Всичко това го пише в дневния ред на заседанията на министерски съвет.

Не казвам, че това не са важни дела, напротив.

Отбелязвам обаче, че в този дневен РЕД няма и един РЕД, свързан с РЕДА и безредиците в страната. Сякаш отвъд прозорците не бяха събрани десетки хиляди. (Твърди се, че на 2 септевмри беше протеста с най-мащабен брой хора, събрани пред Народно събрание от 97-ма насам. И поне 97% от тях не бяхме “криминален контингент”.)
Също, питам се: как такъв главнокомандващ на партия какъвто е генерал Борисов може да изчезне без следа точно в деня, в който неговите хора са подложени на най-големия дневен обществен натиск, оказван върху политическа партия от 97-ма година насам. Как така го няма никакъв? Какъв генерал е щом в решителния ден отсъства?

Не мога да си представя как обществения РЕД в поверената му държава не беше първата и единствена точка в дневния РЕД на това заседание.

Не мога да си представя много неща, и слава Богу.

Хубава събота и неделя, хубав празник на всички протестиращи и непротестиращи!

Съединението е неизбежно.

Препубликувано от Фейсбук

SHARE