SHARE

От The Washington post

Съдебните заседатели на федерален наказателен съд намери за виновен дългогодишния довереник на прeзидента Тръмп, Роджър Стоун, за лъжи пред Конгреса и за манипулиране на свидетел в усилията си да научи за публикуването от хакерска група на WikiLeaks на имейли на Демократическаат партия в президентските избори през 2016 г. в САЩ.

Съветникът на Тръмп Роджър Стоун арестуван по разследването за връзки с Русия

Съдебните заседатели – девет жени и трима мъже – обсъждаха по-малко от два дни, преди да намерят Стоун (67-годишен), за виновен по всичките седем обвинения, произтичащи от показанията му през септември 2017 г. пред Комисията по разузнаване на Конгреса, която разследва намесата на Русия в изборите през 2016 г. и усилията на Кремъл да навреди на опонента на Тръмп от Демократическата партия, Хилари Клинтън.

Стоун, в син костюм,седеше на масата, предназначена за защитата, с лявата ръка в джоба на панталона и гледаше безизразно, докато се чете присъдата. Той въздъхна и се намръщи, докато излизаше от съдебната зала, предлагайки полуусмивка на репортери, които отразяваха делото, докато съпругата му прегръщаше плачещи негови привърженици.

Те напуснаха съдебната палата без коментар и влязоха с правния си екип в чакащият ги автомобил.

Майкъл Капуто [така се казва – бел.ред.], приятел на Стоун, беше изгонен от съдебната зала, защото отказа да се изправи след влизането на съдебните заседатели [за прочитане на присъдата – бел.ред.] и – когато му бе наредено да го направи, обърна гръб на съдебния състав.

Съдията остави определянето на присъдата на Стоун за 6 февруари 2020 г. и му позволи да остане свободен дотогава. Стоун е изправен пред максимално наказание според закона от 50 години лишаване от свобода – 20 години по обвинение за манипулиране на свидетели и 5 години по всяко друго обвинение, въпреки че фактът, че е извършител на престъпление за първи път, означава, че ще бъде осъден на много по-кратък срок лишаване от свобода, съгласно федералните указания за определяне на присъда.

Обвинението на Стоун беше последното, внесено от специалния прокурор, Робърт С. Мълър III, който реши да разследва запазената марка на калния политически скандал на Стоун и разкри важни нови подробности за живия интерес на предизборната кампания на Тръмп към компютърните файлове, хакнати от Русия и оповестени публично от WikiLeaks. Той беше обвинен, че лъже Конгреса и манипулира свидетел, като сътрудници на прокуратурата заявиха, че Стоун е опитал да попречи на последния да сътрудничи на законодателите.

Докладът

Макар прокурорите да се стремяха да докажат само, че Стоун е излъгал Конгреса, те твърдят, че мотивът за лъжите е да защити Тръмп от публично неудобство – и по този начин направиха президента и неговата предизборна кампания ключов компонент в делото.

Делото срещу Стоун повторно активизира дискусиите за намеса на Русия в изборите през 2016 г. и се случи наред с публичните изслушвания в разследването на импийчмънт, инициирано от демократите, за това, дали президентът се опитва да окаже натиск върху украинския си колега да разследва потенциален противник през 2020 г. – бившият вицепрезидент [на президента Барак Обама – бел.ред.] Джо Байдън. Присъдата изпраща ясно предупреждение към свидетелите по това производство, че това да твърдиш друго, освен истината, може да има правни последици.

От Кремъл, през WikiLeaks до кампанията на Тръмп

Прокурорите твърдяха също така, че Стоун, който беше с мярка за неотклонение „парична гаранция“ преди и по време на процеса, трябва да бъде задържан под стража, докато чака да бъде осъден, въпреки че районният съдия на САЩ Ейми Берман Джаксън в крайна сметка отхвърли това искане.

Помощникът на американския прокурор, Джонатан Кравис, заяви, че Стоун „е проявил нежелание или неспособност да спазва условията за оставането му на свобода, заложени от съда за него“, като изтъква, че осъденият вече политически играч е нарушил заповедта за неразкриване на информация по делото още в четвъртък вечерта, когато е изпратил SMS до радиоводещия на radio predawaneto InfoWars – Алекс Джоунс.

Защитникът [на Стоун – бел.ред.] Брус Рогоу призна, че Джоунс твърди, че е получил съобщение от Стоун, но заяви, че това е непотвърдено. Той каза, че Стоун „разбира сериозността на разпорежданията на съда“ и би ги спазил. По необичаен за производството начин съдията заяви, че заповедта й за неразкриване на информация ще остане в сила, въпреки че процесът е приключил.

Адвокатите на Стоун не коментираха присъдата.

В пледоарии и показания в процеса през последните две седмици прокурорите разкриха серия телефонни обаждания в критични моменти през 2016 г. между Стоун, Тръмп и някои от най-високопоставените служители в кампанията на Тръмп – Стивън К. Банън, Пол Манафорт и Рик Гейтс.

Мръсната игра на Русия и Тръмп и криминалнитe ѝ измерения

Гейтс и Банън се появиха на свидетелската банка, описвайки как предизборната кампанията е разглеждала Стоун като своеобразен канал към WikiLeaks, който е твърдял – дори преди руския хак да е станал публично достояние – че разполага с вътрешна информация. [Рил – бел.ред.] Гейтс свидетелства в процеса за това, че е станал свидетел на телефонно обаждане, в което Тръмп като че ли обсъжда WikiLeaks със Стоун, поставяйки под съмнение твърдението на президента пред разследването на Мълър, че не си спомня да е обсъждал тази организация със своя дългогодишен приятел [Стоун – бел.ред.].

Прокурорите подкрепиха показанията на свидетелите със записи на разговори и съобщения, които според тях помагат да се разбере, че твърденията на Стоун пред Комисията по разузнаване в Камарата са неверни.

С надеждата техния подзащитен да избегне затвора, защитата на Стоун призова съдебните заседатели да разглеждат делото като референдум не за него, а за цялото разследване на Мълър.

Адвокатите на Стоун признаха, че редица имейли, текстови съобщения и много други документи показват, че Стоун действително е твърдял, че има вътрешна информация за публикациите на WikiLeaks и дори иска да получи още повече, които да бъдат предадени на предизборната кампания на Тръмп. Но в заключителната си пледоария, защитата призова съдебните заседатели да преосмислят въпроса и да не се занимават с това дали Стоун е излъгал, а с това дали това е имало значение или не. Те твърдяха, че отчаяните усилия на подсъдимия да получи информация от WikiLeaks никога не са довели до какъвто и да било резултат.

„Толкова много неща в делото водят до въпроса, който трябва да си зададете, който е – И какво от това?“ – каза Рогоу.

Защитата на Стоун повтори твърдението му, че няма „умишлена коснпирация“ с Русия по време на президентската надпревара и затова всяко от изпуснатите твърдения на Стоун (според адвокатите му) за връзките му с WikiLeaks, са несъстоятелни. Те представяха своя клиент като злополучна фигура, която просто е действала с обичайните си политически хитрости.

„Нямаше нищо незаконно в това предизборната кампания [на президента Тръмп – бел.ред.] да се интересува от информация, която WikiLeaks ще публикува“, каза Рогоу.

Тези атаки предизвикаха страстни пледоарии от страна на прокурорите – за разследването на Мълър и за важността на фактите.

„Ако това е състоянието на нещата, в което сме, аз съм доста шокиран. Истината има значение. Истината все още има значение ”, каза помощник-прокурорът на САЩ Майкъл Марандо пред съдебните заседатели. „Знам, че в днешно време живеем в свят с Twitter, туитове, социални медии, където можете да намерите каквато и да е гледна точка, всяка истина, която искате.“ Но в „нашите институции за самоуправление, пред комисия на конгреса, в нашите съдилища, истината все още има значение.“

Историята с имейлите на Хилари Клинтън приключи

Докато Стоун поддържаше, че никой от неговите опити за контакт с WikiLeaks не е бил успешен, прокурорите подложиха това на съмнение и казаха, че това не е толкова сигурно. Те посочиха имейл от писателя и познат на Стоун – Джером Корси – който казва: „Твърди се, че приятелят в посолството планира още 2 публикации на информация… Планирано е въздействието да бъде много вредящо.“

Корси всъщност е имал предвид основателя на WikiLeaks, Джулиан Асанж, който по това време живееше под домашен арест в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 г.

Корси казва, че е отхвърлил предложението за сътрудничество със специалния прокурор срещу признаване на вина и никога не е бил обвинен в престъпление. Той отрече да е имал контакт с WikiLeaks, казвайки, както и самият Стоун, че се досеща за предстоящите публикации въз основа на публичните изявления на Асанж.

Стоун не даде показания по време на процеса, който започна с избора на съдебните заседатели на 5 ноември 2019 г. Вместо това, съдебните заседатели видяха видеоклипове от телевизионните му изяви и чуха пълния аудио запис от изслушването му пред Комисията на Конгреса.

Защитата твърдеше, че доброволните показания на Стоун, в които той предлага да представи повече подробности за журналист, когото той определи като свой единствен посредник към WikiLeaks, показва неговата невинност. „Това не беше гласът на човек, който се опитваше да лъже и да заблуждава“, каза Рогоу.

Но съдебните заседатели видяха и текстови съобщения, в които Стоун използва вулгарности и заплахи, за да оказва натиск върху този човек – комикът и водещ на токшоу Ранди Кредико – за да подкрепи версията си за събитията.

„Ти си плъх. Предател”, пише той. „Приготви се да умреш.“

Кравис прочете някои от тези съобщения пред съдебните заседатели и попита: „Това ли са думите на човек, който вярва, че е казал истината?“

Репутацията на Стоун с мръсните му номера, за да привлича вниманието, добро или лошо, го оставя маргинална фигура в Републиканската партия, докато, обаче, приятелят му Тръмп не се кандидатира за президент.

„Роджър е агент провокатор“, заяви бившият главен стратег на Тръмп – [Стивън – бел.ред.] Банън – пред съдебните заседатели, докато свидетелстваше от страната на правителството за корспонденцията си със Стоун за контакта в WikiLeaks и интереса на предизборната кампания към този контакт. „Той е експерт в по-трудната страна на политиката.

„Тръмп беше толкова труден за избиране“, каза Банън, че кампанията е трябвало да „използва всеки инструмент в кутията с инструменти.“

Самият Стоун обясни философията си във видеоклип от показанията си пред Конгреса, пуснат специално за съдебни заседатели. Цитирайки писателя Гор Видал, той каза:
„Никога не пропускайте възможност да правите секс или да се появявате по телевизията.“

Нито един съдебен заседал не се усмихна.

SHARE