SHARE

4 от години от началото на сагата с националната тол система, която е изтъкана от некомпетентност и корупция, очаквано ТОЛ системата не можа да сработи.

След официалния старт на винетната система стана ясно, че винетните такси ще се събират от т.нар. „Национални доставчици на услуги“ („НДУ„) срещу комисион от 7% (седем процента) от получените такси. Първият регистриран НДУ беше дружеството „Интелигентни трафик системи“ АД („ИТС„). Регистрацията се случва един ден преди (!) да бъдат одобрени от АПИ Общите условия, по които това ще се случва. ИТС съвсем очевидно е свързано с „Капш“ – изпълнителят на националната тол система. Това беше разкрито от множество медии в България. На практика съществува пълен монопол на ИТС в събирането и до днес.

Капитал: „С няколко хода държавата оряза възможностите за избор на тол доставчици. Първо, на пазара беше пуснат един НДУ – „Интелигентни трафик системи“ (ИТС), и то още преди да се публикуват общите условия за тази работа. Фирмата е собственост на Станислава Арнаудова и си партнира с Kapsch – компанията, която изгради тол системата. В момента има още един работещ НДУ – „Конкорд смарт инфраструктура“, но те не се показват публично, а няколко независими източника коментираха, че не са реална алтернатива, а действат по същия начин и са предложили почти същите условия като ИТС. „Капитал“ изпрати въпроси до тях, но не получи отговори. Миналата година пък „Телетол“ се оплакаха, че АПИ ги блокира и не им позволява да заработят, а четвъртият вписан НДУ в регистъра – „Иком“, също не функционира.“

Този монопол се прехвърля и върху събирането на тол такси, които се събират всъщност по три начина:

а) чрез плащане на т.нар. „маршрутни карти“ – за превозното средство се заплаща предварително, преди то да пътува по т.нар. „тол участък“ от пътя, тол такса за този участък. Ако превозното средство бъде контролирано, включително и от патрул на пътя, представя се доказателство, че тол таксата е предварително платена. Освен това, в системата би трябвало предварително да съществува информацията, че тол таксата е предварително заплатена.

б) чрез плащане с т.нар. „бордово устройство“ (т.нар. „On-Board Unit“ или „OBU„), с което се отчита изминатото разстояние от превозното средство по тол участъците (платените учястъци) от републиканската пътна мрежа.

в) чрез плащане с т.нар. GPS-Tracker (проследяващо устройство, използващо GPSпозициониране). 

Както алармирахме дни преди да влезе в законна сила разпоредбата за заплащане на тол такса по съответните пътни участъци, положението бе следното:

  • никъде не могат да бъдат закупени т.нар. „маршрутни карти“ – нито в областните пътни управления, нито на сайта www.bgtoll.bg, нито ръчно на терминалите, разположени предимно в бензиностанциите в страната. За това няма дори опцияНяма как да си купите такава „маршрутна карта“.
  • т.нар. „бордови устройства“ няма как да си купите. Те не се продават. Можете да ги вземете под наем срещу първоначална такса и да си плащате наем на месец с договор за не по-малко от 24 (двадесет и четири) месеца.
  • Областните пътни управления са абсолютно блокирани от превозвачи или техни представители, които искат повече информация. Обикновено те се сблъскват с една-единствена потърпевша от цялата ситуация служителка, която седи зад гишето и повтаря през цялото време: „Не знам нищо! Не са ни казали нищо!“
  • Фирмите, осигуряващи  т.нар. GPS-тракъри, също нямат никаква информация. Обикновено, те имат отношения с някой от мобилните оператори, но нито знаят ще проработи ли тяхната система и ако да – как. Причината е проста – защото не са присъединени към информационната система на АПИ, за която самият проф. Олег Асенов призна, че всъщност е на доставчиците, а не на АПИ (в грубо нарушение на договора за обществената поръчка, по силата на който системата трябва да се изработи от изпълнителя и да се предаде на АПИ). Дори самите оператори на GPS тракери въобще не знаят, дали ще започне да се събира тол такса от 1 март 2020 г. (неделя!).

Сред този хаос имаме няколко важни бележки:

  1. В рамките на Европейския съюз трябва да бъде осигурено равнопоставено и недискриминационно заплащане на таксите. Ако това не бъде направено, България нарушава европейското законодателство и ще трябва да носи отговорност за това – наказателна процедура и глоби.
  2. Абсолютно недопустимо е, че в България „на входа и на изхода“ стои една и съща фирма, която, хем е създала централизираната система за събиране на такси от електронни винетки и от тол, хем е единстваната, която събира тези такси, осигурява бордови устройства и от която зависи присъединяването към тази система де факто.
  3. За всички, които имат поне малко идея за това, какво е национална тол система и електронна винетка е ясно – „Капш“ не са предали софтуерната и хардуерна система на националната система на АПИ. Системата продължава да е във владението на „Капш“. Никой друг няма достъп.
  4. Няма дейта центрове, изградени на територията на България, съгласно изискванията на обществената поръчка. Дейта центровете са в една друга държава – АвстрияПредставете си каква е щетата за българската система за национална сигурност!
  5. Плащанията към ИТС се случват през австрийски оператор на платежна система. Никой в България, включително и Националната агенция по приходите („НАП„) не може да провери колко са приходите от таксите. Такова искане трябва да мине през австрийските власти.

Въпреки уверенията на ръководството на АПИ, че системата ще заработи нормално, нашата прогноза е, че проблемите са вече хронични и трудно поправими. Затова пък ще ни излязат скъпо.

SHARE