SHARE

Мишел и аз скърбим с всички семейства в Ел Пасо и Дейтън, които бяха подложени на последните масови стрелби. Дори и все още да се появяват нови подробности, има няколко неща, за които вече знаем, че са верни.

Първо, никоя друга държава на Земята дори не се доближава до преживяването на толкова честите масови разстрели, на които сме свидетели в Съединените щати. Никоя друга развита страна не толерира нивата на насилие, предизвикано с оръжие, което правим ние. Всеки път, когато това се случи, ни се казва, че по-строгите закони за оръжия няма да спрат всички убийства; че няма да спрат всеки лабилен човек да получи оръжие и да стреля по невинни хора на обществени места. Но доказателствата показват, че те могат да спрат някои убийства. Те могат да спасят някои семейства от трагични крушения. Тук не сме безпомощни. И докато всички не се изправим и не настояваме заемащите публични длъжности да носят отговорността за промяна на законите ни, касаещи притежаването и носенето на оръжия, тези трагедии ще продължат да се случват.

Второ, въпреки че мотивациите зад тези стрелби все още не са напълно известни, има индикации, че инцидентът в Ел Пасо следва опасна тенденция: проблемни индивиди, които възприемат расистки идеологии и решават, че са задължени да действат насилствено, за да запазят бялото надмощие. Подобно на последователите на Даеш [ISIS на английски или буквално „Ислямска държава на Ирак и Сирия“ на български език – бел.ред.] и други чуждестранни терористични организации, тези лица могат да действат сами, но са радикализирани от уебсайтове, проповядващи бял национализъм, които се разпространяват в интернет. Това означава, че както правоприлагащите органи, така и интернет платформите трябва да измислят по-добри стратегии за намаляване на влиянието на тези групи на омразата.

Но също толкова важно е, че всички ние трябва да изпратим ясен призив и да се придържаме към ценностите на толерантността и многообразието, които трябва да бъдат отличителен белег на нашата демокрация. Ние трябва да отхвърляме език, който излиза от устата на някой от нашите лидери, подхранващ атмосфера на страх и омраза или представящ като нормални расистките настроения; лидери, които демонизират онези, които не приличат на нас, или предполагат, че други хора, включително имигранти, заплашват начина ни на живот или се отнасят към други хора като подчовеци, или намекват, че Америка принадлежи само на един определен тип хора. Такъв език не е нововъзникнал – той е в основата на повечето човешки трагедии в историята, тук, в Америка и по света. Той е в основата на робството и на Джим Кроу [от Jim Crow, африкански роб – инвалид, живял според фолклора по време на Конфедерацията, герой от популярна песен от първата половина на XIX в. Името постепенно става синоним на „негър“. На това име – “закони Джим Кроу” са кръстени законите за расовата дискриминация и сегрегация в Южните щати на САЩ – бел.ред.], Холокоста, геноцида в Руанда и етническото прочистване на Балканите. Той няма място в нашата политика и в обществения ни живот. И е време преобладаващото мнозинство от добронамерени американци, от всяка раса, вяра и политическа партия да кажат точно това – ясно и недвусмислено.

Това написа бившият американски президент Барак Обама във Фейсбук.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.