SHARE

British American Tobacco (БАТ), която по-рано тази година закупи активите на Делян Пеевски в тютюневата индустрия в България, където вече доминира, е оказвала натиск над правителства в развиващи се страни в Африка. Компанията се бори срещу регулации, които намаляват тютюнопушенето и смъртността, за което говори разследване на Guardian. Тесни връзки между политици и цигарения гигант, подкупи и ограничаване на регулации, натиск над осем африкански държави срещу мерки, които биха могли да спасят хиляди – това е само част от историята на БАТ.

Натискът на парите над бедните развиващи се страни

БАТ и други цигарени компании са оказвали натиск над осем африкански страни в опит да откажат налагане на регулации, които спасяват милиони животи годишно на Запад. Компанията се бори в съда в опити да блокира правителствата на Кения и Уганда да прокарат мерки, които могат да намалят вредата от тютюнопушенето. За това свидетелства разследване на Guardian, на чийто екип са представени писма от цигарения гигант към правителствени лица.

В писмата към властите на Уганда, Буркина Фасо, Намибия, Того, Габон, Демократична република Конго и Етиопия се разкриват тактиките, с които компанията заплашва със срив на пазарите и огромни щети над икономиката, в случай че мерките бъдат приети. Според компанията например предупредителните надписи на кутиите пречат на международната търговия.

Междувременно Световната здравна организация предвижда увеличаване на тютюнопушенето в 17 от общо 30 региона в Африка до 2025 г. В контраст стои Великобритания, където само 16% от населението пуши, а сърдечно-съдовите заболявания са спаднали с 20%, откакто в страната се забранява пушенето на закрито.

“Индустрията обръща фокуса си към пазарите в Африка, където ще използва слабия контрол над тютюнопушенето и оскъдните ресурси за борба с маркетинговите атаки на конгломератите”, казва д-р Емануела Гакду и колеги от  здравния институт Institute for Health Metrics and Evaluation във Вашингтон, САЩ, цитирана от Guardian.

Случаят на Кения е подобен с този на България, в него компанията държи монопола на 70% от пазара в страната. Нещо повече – БАТ има тесни връзки с властта в развиващите се страни, като на политици са повдигнати обвинения за връзки и приемане на подкупи от цигарения гигант. Пол Хопкинс, работил за БАТ в Африка в продължение на 13 години и впоследствие превърнал се в разобличител на практиките на компанията, твърди, че БАТ – Кения, плаща подкупи на правителствени лица в Бурунди, Руанда и Коморските острови с цел да предотврати приемането на регулации.

Българската корпулентна история

Втора в света по пазарен дял, БАТ стана лидер на българския пазар с 41,8% пазарен дял чрез сделка за 100 млн. евро. Бившият вече собственик Делян Пеевски остави за себе си двата завода в София и Благоевград, както и производството на филтри за цигарите в Пловдив. В рамките на една или две години компанията ще продължава да използва фабриките на Пеевски.

“България е един от най-конкурентните не само европейски, но и световни пазари – на него активно работят седем цигарени компании, докато в останалите държави са три-четири”, казва генералният мениджър Ричард Уидман.

Въпреки намаляването на пушачите и смъртността вследствие на тютюнопушенето в развитите страни делът на цигарената компания в Източна Европа и Африка расте. Тя се фокусира над придобиването на активи, включително и в България, като част от изместването на стратегията и пазара си, тъй като тютюнопушенето в страни като САЩ например, където едва преди десетилетия индустрията процъфтява, намалява скоростно и се очаква пушачите там да достигнат до около 5% от населението. БАТ присъства в страната от 1993 г. насам, като през последната година е най-бързо растяща по продажби, а цигарената индустрия в страната процъфтява.

След обявяването на продажбата на активите на Пеевски антимонополният регулатор даде разрешение за покупката едва 12 дни след образуването на производство за концентрация.

Остава въпросът дали политиката на БАТ за оказване на натиск е част от практиката единствено и само в африканските страни или не. Приходите на тютюневата индустрия в България са 84% повече от БВП на страната, а собственикът на фабрики за производство, в което компанията ще извършва дейност, е активен депутат и най-богатият такъв в България. 

Цялото подробно разследване на Guardian може да прочетете тук (английски).

За сделката на Делян Пеевски с БАТ може да прочетете тук. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.