SHARE

От Владислав Панев, съпредседател на „Зелено движение“

Няма да споделям новия аудио албум на Борисов, че е по-нецензурен от Гънс ен Роузис в златния им период. Хубавото е, прилича на Айрън Мейдън по това, че не си изневерява на стила вече десетилетия. Говори по един и същи начин през целия си творчески период. 50 на 50 истини и манипулации.

Прав е, че съвременните тенденции са за мачкане на автомобилите за сметка на градския транспорт. Хубаво е да дава пример с Хелзинки, че ще спират колите изцяло. Тия дни е много добре като няма движение по жълтите павета. Хубаво е да обърнем схващането, че обществения транспорт е за бедните. Аз съм ежедневно в него и не се намирам за много беден. Повтарям пак сентенцията, че „успешните държави не са тези, в които бедните имат коли, а тези, в които богатите се возят с обществен транспорт“. Това е добре да узрее в манталитета ни, особено като се има предвид проблема с мръсния въздух в София.
Пък за цените на горивата хич не е прав. Да, по-ниски са от Европа, но хората не се бунтуват срещу това. А че маржът на печалба на петролните компании (като тръгнем от рафинерията Лукойл и стигнем до бензиностанциите) е сред най-високите. И когато нефта пада, горивата не го следват.

Зелената сделка е шанс да обърнем тренда за все по-масово използване на лични автомобили. Кой би предпочел влак ако с него се стига два пъти по-бавно? От колко години четем „новини“ че от еди кога си от София до Бургас ще се стига за 2 часа? И все ни бяга това светло бъдеще.

Борисов няма никакъв план. Просто псува и обвинява българите, че са прости. Не са прости. Има нужда от позитивен разказ за бъдещето на България. Зелено, успешно, привличащо. А не кафявото настояще на премиера и придворните му медии.

И личен пример. Кара джипката и вика протестиращите са с С класи. Що не ходят в автобусите, а му се пречкат по магистралата и му правят задръствания, че трябва после да лети с хеликоптер. То не става така. Искаме нормалност и край на привилегиите.

Записът можете да чуете тук.

SHARE