SHARE

„Нотр Дам“ е в пламъци. Такава трагедия за нацията. Мисля за всички католици и за всички французи. Заедно със сънародниците ми съм толкова тъжен тази вечер да гледам как част от нас гори.“

Еманюел Макрон, президент на Франция

Пожарът, който разтърси света, започна около 18.50 ч. Хипотезите са, че причината са ремонтните работи, които се извършват там вече от месец. Пораженията са непоправими. „Нотр Дам“ е строена през XII в. и целият дървен интериор гори. Катедралата е изпълнена с безценни произведения на изкуството. Окончателно рухна емблематичната дървена кула.

Говорител на противопожарната служба в Париж заяви за Ройтерс, че следващите час и половина са „решаващи“, за да се види дали огънят може да бъде овладян. В акцията по спасяването на катедралата участват стотици пожарникари. От парижката пожарна бригада казват, че правят всичко възможно, за да контролират „ужасния огън“. Използват се всички възможно средства, с изключение на самолети, които изливат вода от въздуха, защото опасенията се, че това може да доведе до срутване на цялата структура на катедралата.

Миналата седмица 16 статуи, разположени около тази кула-стрела, бяха свалени зрелищно с помощта на огромен кран, за да бъдат поверени на ателиета, в които да бъдат реставрирани. По време на тази операция 100-метровият кран в продължение на 10 часа сваляше една по една 16-те медни статуи, изобразяващи 12 апостоли и 4 евангелисти, съобщава БТА.

Френският президент Еманюел Макрон отложи речта, която трябваше да произнесе тази вечер и в която трябваше да представи пакет от първи мерки в отговор на исканията на протестиращите от движението на „жълтите жилетки“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.