SHARE

От Косара Чигирева, Момичетата от града

Новината за зверската катастрофа на Великден и смъртта на Милен Цветков потресе цяла България. Снимката на размазания автомобил и фактът, че го е погубило момче от богато семейство с положителна проба за наркотици, взриви цялото общество. За часове социалното недоволство превзе социалните мрежи, а езикът на омразата премина границите на социалното дистанциране и навлезе във всеки български дом. Репортажи, статии, постове и съпричастно говорене се появиха навсякъде, включително и в телевизията, която го свали от ефир, без да се интересува от неговите качества и заслуги. Да ви призная, щях да се трогна до дъното на душата си, ако тази реакция съпровождаше и мълчаливото му освобождаване от Нова телевизия. Истината е, че такава нямаше. Никой не се поинтересува как и защо той бе заглушен с едно просто движение след повдигането на въпроса дали Бойко Борисов си е купил остров.

За съжаление, безпрецедентната реакция в обществото не се дължи само на неговата смърт, а и на факта, че бе премазан от надрусан младеж от богато семейство с голяма и лъскава кола. Напрежението, тежките думи и езикът на омразата засмукаха и малкото човещина, останала у нас. Още не мога да се съвзема от първия пост, който прочетох в нюзфийда си във ФБ, който с такава злоба заклеймяваше майката на това момче и я изравняваше със земята, без да се интересува от жестоката й съдба и лична трагедия в този момент.

Знам, че много от вас ще ме нападнат и заклеймят в този момент, но не ме интересува. Майка съм на двама сина, все още са малки, за да карат кола, но не е далеч и това време. От няколко години ме е обзел тих ужас от предстоящото им възмъжаване и навлизане в тийнейджърските години. От опит знам, че това е много труден период и каквото и да ти говорят родителите, ти действаш напук. Ей така, да е ясно, че ти решаваш, а не те. Вярваш, че те нищо не разбират, имат остарели разбирания и са живи динозаври.

Не, аз не бях послушен тийнейджър. Правех каквото си искам и честно казано, не знам как, но върпеки това, не станах наркоман. Нещо в мен не ми позволи да стигна до там и ми казваше, че не е нужно да съм, за да бъда различна, интересна и в крак с времето. А, времената тогава бяха различни. И ако тогава наркотиците бяха рядкост, то те сега са навсякъде. Тревата се смята за нещо нормално и само дъртите не разбира това.

Знаете ли колко деца и младежи употребяват трева? Сигурни ли сте, че вашите деца и тези на близките ви не пушат трева. Аз не съм и не го казвам, защото искам да се заяждам, а да ви накарам да се огледате и да се замислите какво става около нас. Лично аз, познавам доста добри семейства, които се сблъскаха с този ужас, който бавно, неусетно и постепенно навлезе в домовете им. Все добри семейства с умни и доста даровити деца. Тези същите, които тичкаха около нас преди години, сега тайно пушат трева и ни се подиграват колко сме закостенели и остарели.

И ако мислите, че това се случва само в семействата на богатите – грешите. Случва се навсякъде и само можем да се надяваме, че децата ни ще преминат през фазата на тийнейджърството и себеутвърждаването, без да затънат в блатото на наркоманията. Говорете, следете и се надявайте, че ще видите симптомите в началото.

Не съдете, без да сте готови да бъдете съдени!

Не правете тази грешка, защото никой не знае какво ще го застигне в един момент. И докато ние треперим за децата си и се чудим как да ги защитим в свят пълен с наркотици, държавата може да направи много неща в тази посока. Лично аз съм за внезапни скрийнинг тестове в гимназиите и университетите за наркотици, които ще ни помогнат да осъзнаем мащаба на проблема и да опазим децата си още в началото.

И ако мислите, че тази майка е абсолютен провал и умишлено е възпитала момчето си да бъде наркоман, който прегазва всичко по пътя си – помислете пак. Няма майка, която да не обича децата си и да не им желае най-доброто!
Кое е най-голямото прегрешение на тази майка: че се е провалила като родител и не е успяла да съхрани детето си или – че има пари? Според реакциите в социалните мрежи основното й прегрешение, поне според мен, е, че има пари. Това хората не могат да й го простят. А фактът, че синът й е карал супер скъпата й мощна кола, дрогиран и абсолютно неспособен да реагира и да спре на светофара, е безспорен. Не е нормално толкова млади хора да имат достъп до толкова мощни автомобили, но понякога в старанието си да им дадем най-доброто, ние грешим. Вярвам, че това може да бъде решено с различен тип нормативни актове и ограничения, които да важат за младите и неопитни шофьори, а не като разчитаме на здравия разум на родителите им.

Четете още в Момичетата от града

Снимка Pixabay

SHARE