SHARE

От Ивайло Станчев, „Капитал“ 

С четири отделни заявления за интерес на фирми, свързани с Христо Ковачки, едно неодобрено от правителството на Северна Македония писмо, проформа оферта от Южна Корея и кандидат с нулеви приходи и активи министърът на енергетиката Теменужка Петкова отчете голям интерес към процедурата за АЕЦ „Белене“.

Формално погледнато, постъпилите заявления са 13 – цели 7 за стратегически инвеститор, 2 за доставчик на оборудване и изпълнение на технически дейности, както и 4 за миноритарно участие и изкупуване на електроенергия. По-детайлен поглед на кандидатите обаче показва, че реалните намерения са предимно на руската „Росатом“, Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) и Христо Ковачки. Френската „Фраматом“ (бившата Areva) и „Дженерал електрик“ пък ще бъдат доставчици и изпълнители, които могат да участват и във финансовото структуриране на проекта, но без да стават акционери.

Офертите ще бъдат разглеждани в следващите 90 дни от експертна комисия, оглавявана от новоназначения директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен. В нея влиза и новият директор на НЕК Иван Йончев, както и експерти от Министерството на енергетиката. След това ще бъде изготвен списък с кандидатите за стратегически инвеститори, с които ще започнат преговори по същество – цена, структура, срок на изпълнение и т.н. Именно на този етап ще бъдат определени и миноритарните акционери, както и доставчиците на оборудването, в зависимост от предпочитанията на отделните стратегически инвеститори.

Уволненият шеф на НЕК проговори – катастрофата в енергетиката е неизбежна. Никой не може да спре ДПС, корумпираните политици и олигарси

Кой има интерес да инвестира

Присъствието на „Росатом“ и CNNC е напълно очаквано, тъй като двете компании многократно заявяваха през последната година и половина, че биха инвестирали в АЕЦ „Белене“. В самата покана от НЕК ясно бе упоменато, че кандидатите трябва да имат опит с ВВЕР реактори, каквито са купените за „Белене“. А такива са именно руснаците и китайците.

Другият играч, който ще опита да покрие това изискване, е Христо Ковачки. Чрез консорциум „АЕЦ Белене“, в който влизат „Атоменергоремонт“, ОЗК, „Гранд енерджи дистрибюшън“ и ТЕЦ „Марица-3“, той е подал заявление за стратегически инвеститор. В случая „Атоменергоремонт“ е една от фирмите, които извършват основна поддръжка на реакторите и оборудването на АЕЦ „Козлодуй“ и може да се приеме, че има опит в тази сфера.

“Брикел” на Ковачки – пълна катастрофа на толкова много нива

Заради липсата на опит с руските реактори пък офертата на Корейската хидроядрена компания може да се приема като чисто формална, тъй като дружеството досега не е работило с такива реактори.

С голяма доза сигурност може да се изключи и българското дружеството „ИПК и УП“ на украинеца Петро Безпалчук. То е подало самостоятелно заявление и няма да ползва чужд опит или финанси, а според годишния му финансов отчет за 2018-а няма никакви активи и приходи. „ИПК и УП“ се е явявало на различни обществени поръчки в енергетиката и по-специално на АЕЦ „Козлодуй“, но не е печелило. Има спекулации, че зад него реално стоят руски интереси, но подобни връзки не могат да се установят към момента.

Неясноти има и около офертата, за която министър Петкова каза, че е на компания, представлявана от германската „Бектрон-Лиаз-Техническо инженерство“. Тъй като самите предложения не били все още разгледани, няма повече яснота около тази оферта, а за споменатия представител, чиято регистрация била в Карлсруе, не са достъпни публични данни.

Последното от постъпилите заявления за стратегически инвеститор е това на чешко-българския консорциум „Атомна електроцентрала Белене 2019“, в който влизат „Витковице хеви индъстри“ и „Грууп интернешънъл“. Чешкият участник в случая има опит с ядрените централи, като изработва детайли за изгражданата от „Росатом“ АЕЦ „Аккую“ в Турция. Също така „Витковице хеви индъстри“ сключи през ноември миналата година договор за изработване на контейнери за транспортиране и съхранение на отработено ядрено гориво от чешките АЕЦ „Темелин“ и АЕЦ „Дуковани“. Именно по тази причина се предполага, че консорциумът по-скоро ще играе за изпълнител и доставчик на оборудване, отколкото за стратегически инвеститор.

Доставчиците и миноритарните акционери

Сигурните доставчици на част от оборудването за АЕЦ „Белене“ са френската „Фраматом“ (бившата Areva) и „Дженерал електрик“ – първата предлага автоматиката за управление на енергоблоковете, а втората – турбини и т.нар. машинно оборудване. Те също така са предложили да участват в структурирането на финансовата рамка на проекта, но в случая не става дума за влагане на собствени средства, а биха били склонни на отложено плащане за вложените материали и изпълнени дейности.

Три от четирите оферти за мажоритарно акционерно изкупуване на електроенергията от бъдещата централа са на свързаните с Ковачки „Атоменергоремонт“, „Гранд енерджи дистрибюшън“ и „Юропиан трейд оф енерджи“.

Формално има и оферта от Северна Македония за придобиването на миноритарен дял в проектната компания за атомната централа, както и за изкупуване на електрическа енергия. Тя обаче не е одобрена от правителството на страната, а е изпратена от неназован държавен съветник по енергетиката. Тепърва въпросът с македонското участие ще се обсъжда на национално ниво.

Вижте още тук

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.