SHARE

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН отбеляза Световния ден на околната среда със събитие-лекция, имащо за цел да информира обществото ни какви са опасностите от мръсния въздух, който дишаме ежедневно и кои са здравословните проблеми, до които той води. 

Световният ден на околната среда е денят на ООН за насърчаване на световната осведоменост и действия за опазване на околната среда. Той се отбелязва всяка година на 5 юни от Програмата на ООН за околната среда.

Всеки Световен ден на околната среда е организиран около тема, която обръща внимание на особено важен въпрос, свързан с грижата за заобикалящата ни среда. За 2019 г. темата е „Замърсяване на въздуха“ – именно заради плашещия факт, че  92% от хората по света не дишат чист въздух. 

Като старт на серия от инициативи, свързани с тазгодишната тема на Световния ден на околната среда,  Българската мрежа на Глобалния договор на ООН проведе среща под надслов “Да завъртим колелата за повече въздух”.

Гост-лектор на събитието беше пулмологът д-р Александър Симидчиев – председател на сдружение “Въздух за здраве”. В част от презентацията си той коментира общата заблуда на хората, че въздухът през лятото е по-чист от този през зимата: 

“Не може да се каже, че през лятото въздухът е по-чист, защото в този период силното слънце задейства повече химични реакции и се образува озон в ниските части на атмосферата, който дразни дишането и е токсичен. Озонът е “добър” само когато е високо в горните слоеве на атмосферата.”

Гост-лектор на събитието беше и доц. д-р Михаил Околийски – управляващ офиса на СЗО в София:

“Девет от десет души всеки ден дишат замърсен въздух. През 2019 г. СЗО счита мръсния въздух за най-голям екологичен риск за здравето. За да подобрим качеството на въздуха, трябва да се справим с многото източници на замърсяване на въздуха. Най-често срещаните сектори, допринасящи за замърсяването на въздуха, са селското стопанство, енергетиката, транспортът, промишлеността, търговията и секторите на отпадъците, както и изгарянето на твърдо гориво за домакинствата”, сподели с присъстващите доц. д-р Михаил Околийски.

Според проучване на Световната здравна организация над 400 000 българи страдат от астма, а средно между 10 000 и 15 000 българи умират всяка година у нас вследствие замърсяването на въздуха. Жертвите в света достигат 7 милиони души. 

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН е платформа на ООН, обединяваща частния сектор за насърчаване на обществената отговорност на бизнеса. Вече пет години сдружението дава своя принос за постигането на Целите за устойчиво развитие на ООН, които в контекста на Световния ден на околната среда са целите за добро здраве, устойчиви градове и общности, отговорно потребление и производство.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.