SHARE

Както неведнъж писа ТерминалНО – изборът на главен прокурор е предопределен отдавна и никой няма никакво съмнение КОЙ ще е той. Днес това бе официано легитимирано с окончателното гласуване в пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Eдин-единствен кандидат – кадърът на “Симеоновската школа” и действащ заместник-главен прокурор – Иван Гешев бе избран с 20 на 4 гласа.

Атанаска Дишева, Олга Керелска, Красимир Шекерджиев и Лозан Панов са 4-мата осмелили се да не подкрепят Гешев.

Всичко е подготвено за неговото избиране преди години. Прокурорската колегия във ВСС излезе с единодушна и предрешена кандидатура. Зад нея твърдо стои и действащият главен прокурор, Сотир Цацаров. Както заяви преди време “Главният”, той ще гласува за кандидатурата на Иван Гешев, ако трябва “дори и два пъти”. Така той недвусмислено даде на президента Радев да разбере, че дори и да върне указа за назначението на Гешев, Цацаров отново ще организира зависимите от себе си “машини за гласуване” във ВСС. И пак ще изберат Гешев. Защото над него е само Бог.

Но както ТерминалНО написа, важността на този стратегически избор е толкова голяма, че Цацаров извади големия коз и си осигури стратегическо предимство в “преговорите” с Румен Радев и заедно с Гешев задейства плана си за изнудване на президента. Председателят на сдружение „Русофили“ в България, Николай Малинов, бе обвинен в шпионаж, а руският гражданин, о.з. генерал Леонид Решетников, получи забрана да влиза в България.

Шпионският гейт именно днес цели да гарантира избора на Гешев. За съжаление

Ударът срещу Решетников (бившият резидент за България на съветската КГБ и доскорошния “отговорник” за страната ни в рамките на агресивната и деструктивна антибългарска политика на Путин като шеф на Руския институт за стратегически изследвания) и Малинов всъщност беше удар срещу действащия български президент, защото нашата медия още през 2016 година написа, че изборът на Радев е всъщност изборът на Решетников и Путин. Много лесно може сегашното “руско разследване” да се разшири, така че да обхване например бившия началник на кабинета на президента – Иво Христов Петков (сега евродепутат) и най-близкото му обкръжение – за да се стигне и до самия Радев.

Номинацията на кандидата на БСП за български президент от Русия стартира още през юни

Иво Христов навреме успя да си осигури “убежище” в Европейския парламент, разчитайки на подкрепата си в БСП и без дори да уведоми президента до последния момент, както научи ТерминалНО. Така Радев е изправен в пряк сблъсък с българската прокуратура, персонифицирана в момента от Цацаров и Гешев.

“Руското разследване” послужи и за още нещо. То даде повод на Цацаров, Гешев и шефовете на службите да поискат да бъдат приети във Вашингтон, уж за да искат логистична и техническа подкрепа за него. Това е формалното основание, на което те са настоявали за тази визита, научи ТерминалНО от свои източници. Истинската цел беше съвсем друга – общото впечатление за политическа подкрепа от страна на САЩ за избора на статуквото за главен прокурор – Иван Гешев.

Според запознати с посещението, обаче, приемът е бил толкова хладен, че българската делегация няма с какво да се похвали вече дни след завръщането си. Напротив, по-наблюдателните анализатори съзират определен натиск по линия на евроатлантическото ни сътрудничество изборът на Гешев да бъде предотвратен или поне отложен.

Вече споменахме, че президентът Радев е единственото институционално препятствие, което стои между Иван Гешев и утвърждаването му като главен прокурор на страната ни. Напомнихме и текста на разпоредбата на чл. 129, алинея 2 от Конституцията, изменена вследствие на т.нар. “исторически компромис” от 2015 г.:

Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.

Очевидно, президентът разполага с правомощия да върне кандидатурата на Гешев на пленума на ВСС, но ако тя бъде гласувана повторно, той няма право да откаже назначаването му. Обърнахме внимание и на една много важна празнота – в разпоредбата няма краен срок, в който президентът трябва да издаде указа за назначаването на Гешев, ако бъде сезиран повторно с акта избор на Гешев. Това значи, че Радев би могъл да забави безкрайно много указа за назначаването на Гешев и той няма да може да встъпи в длъжност. Дори и да забави издаването на указа, Радев не нарушава конституцията. Това също е ясно на всички конституционалисти.

Цацаров и стоящото зад него статукво са ужасени именно от този сценарий – Радев връща един път избора на Гешев, ВСС го прегласува. Следващият път, обаче, Радев не е обвързан със срок и може да протака издаването на указа за назначаване на главния прокурор за неопределено време.

Радев не изглежда готов на това, въпреки призивите от всички страни. Напротив, държавният глава си дава сметка, че ако не подпише или забави указа на Гешев, много скоро може да се окаже, че е въвлечен в дело за “държавна измяна”. Отново припомняме, че две са основанията за импийчмънт на президента (чл. 103, ал. 1 от Конституцията):

  • нарушение на Конституцията и
  • държавна измяна.

Прокуратурата разчита на слабата ни обществена памет, тъй като това вече се е случвало. През 2013 г. тя заплашваше единствения институционален противник на правителството на Орешарски – президента Росен Плевнелиев – именно с импийчмънт. Позволи си дори да наруши конституцията като образува наказателно дело срещу действащ президент. По-късно Цацаров дори се извини за това.

Тогава, обаче, Плевнелиев удържа на натиска, а и нямаше никакви формални основания да се опасява, тъй като никъде и с нищо не беше пристъпил рамките на закона.

Дали е така с Радев? Въпреки че, Цацаров вече направи изявление в посока, че не са установени нерегламентирани контакти с Решетников, то той не го ли направи само, за да подскаже, че темата е все така актуална и може във всеки един момент да започне да пари?

Прогнозата на ТерминалНО е, че Радев е достатъчно уплашен от Цацаров и Гешев и възможността да му спретнат разследване за държавна измяна. Въпреки огромните обществени нагласи срещу предизвестения избор на главен прокурор, президентът няма дори да върне избора на ВСС, с каквото право разполага по Конституция.

Нека да не очакваме Радев да заеме правилната страна в един остър и значим обществен сблъсък. Той отдавна е показал, че е боязлива марионетка на статуквото. Има и една малка подробност, наши източници също потвърдиха, че шефът на охраната му от НСО е братът на Гешев. Но това е само малка подробност…

SHARE