SHARE

От днес в 12.00 ч. в аптеките в страната, във времето на задължителната дезинфекция, фармацевтите ще бъдат пред аптеките за 15 минути, с жълти жилетки и плакати „НЕ ни е страх“, съобщиха от Фармацевтичния съюз.

„Акциите в подкрепа на председателя на Българския фармацевтичен съюз (БФС) ще протичат при строго спазване на инструкциите за безопасност на оперативния щаб за отстояние на 2 метра и използване на лични предпазни средства. Магистър-фармацевтите ще покажат във времето за дезинфекция, че не ги е страх и ще продължат да разясняват на пациентите, защо не може и не бива да се отпускат препарати без рецепти, какви са ползите от генеричната замяна и защо лекарите трябва да предписват генерично, особено във времето на извънредното положение в страната“, съобщиха в понеделник от организацията.

Стоименова беше обвинена заради това, че предупреждава за очакван недостиг на лекарства на българския пазар, като според прокуратурата това „буди неоснователна тревога“ у гражданите в условията на извънредно положение и деянието е с висока обществена опасност, заради което й беше определена гаранция от 20 хил. лв. Преди ден Стоименова съобщи пред бТВ, че ще бъде създаден специален фонд към съсловната организация, от който гаранцията да бъде платена и който да осигурява и занапред защита за магистър-фармацевти.

Източник: Медиапул

SHARE