SHARE

Мнение на Карли Пиърсън, The Indipendent

По-лошо е, отколкото си мислехме. Докладът на Мълър обрисува портрета на президента на САЩ – чист идиот, заедно с членовете на неговия екип, които не са знаели за намесата на Путин.

Специалният прокурор завършва доклада си със следното, донякъде хладнокръвно заключение: „Докато този доклад не заключава, че президентът е извършил престъпление, той също не го реалибилитира. Доказателствата, които получихме за действията и намеренията на президента, представляват сериозен проблем и това ни пречи да установим окончателно, че не е имало престъпление.“

Екипът на Мълър заключава, че в крайна сметка са решили да не достигат до правни заключения в голяма степен поради трудностите, които срещат при събирането на доказателства относно действията на президента и намерението зад тези действия, както и въпросите за справедливостта и сложните въпроси на конституционното право на САЩ.

Робърт Мълър изтъква безбройните трудности, с които са се сблъскали той и неговият екип при събирането на доказателства за разследването, включително: лъжи на следователите и на Конгреса, допустимостта на доказателствата, законно защитена информация, позоваването на Петата поправка в разпитите и др. На пръв поглед невъзможна задача дори за най-добрия отбор.

Докладът на Мълър установи, че изборният щаб на Тръмп е бил наясно и понякога съзнателно е получавал помощ от руското правителство като част от цялата схема за намеса в президентската кампания през 2016 г., въпреки че действията им не са непременно достигнали онова ниво, което да отговаря на федералното наказателно определение за „конспирация“, или няма достатъчно доказателства, за да се поддържат присъди за федерални престъпления срещу финансирането на кампанията.

Или, иначе казано – не е имало доказателства за установяването на заговора. Става ясно обаче, че това е така, защото Тръмп и много от членовете на неговия екип са изиграни от руснаците и „Уикилийкс“, без дори да знаят за това. Докато той е бил воден за носа от своите служители и членове на собственото си семейство.

Мисля, че най-големият извод на доклада е не че Тръмп е някакъв престъпник кукловод, а че цялата нация е била измамена от екип руски хакери, които отвориха нашите религиозни, расови и политически проблеми и ни поставиха един срещу друг като биещи се петли. Руските хакери залагат на невежия, самонадеяния и мързеливия начин, по който използваме социалните медии, и естествената склонност на човека да вярва в това, което човек иска да вярва, и се опитва да убеди другите в същото.

Натискаме „харесвам“, без да четем, споделяме статии и инфографики, без да проучваме. Бяхме пионки в шахмата на Владимир Путин и това важи за всички ни – от обикновения човек в американския град, използващ социалните медии, до президента на Съединените американски щати и най-приближените членове на екипа му.

Нека този доклад да бъде урок за всички американци и за не-американци – пазете се от това, което четете; пазете се от това, което споделяте. Ние наистина живеем в едно антиутопично общество, където думите от екрана имат по-голяма тежест пред експерта, не се подлагат на съмнение и се повтарят механично и систематично. Нашата неспособност да четем критично е буквално предизвикана.

Така че оставям въпроса на моите читатели: не е ли по-лошо, че президентът на САЩ, изглежда, е просто пионка в шахматната игра на Путин, за да повлияе на изборите в САЩ, както и голяма част от американската общественост? Наистина ли би било по-задоволително да разберем, че Тръмп-старши и/или членовете на неговия екип активно са заговорничели (по смисъла на юридическия термин) да повлияят на резултатите от изборите в САЩ и да се намесят в разследването на ФБР за предполагаема намеса в избора за президент?

Страхувам се, че този резултат е много по-лош от това да имаш хитър престъпник в Овалния кабинет. Страхувам се, че нарцистичният имбецил в Овалния кабинет е значително по-опасен за всички нас.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.