Назови името ми. Кой и как произвежда в Русия „Новичок“ за спецслужбите

SHARE

Русия не само не унищожи химическото си оръжие, но и продължава да го разработва и произвежда за нуждите  на спецслужбите си – това установи разследването ни, продължило повече от година. Ние открихме кой произвежда „Новичок“, с който беше отровен Скрипал, Гебрев и, вероятно, Навални, както и че руските военни и научни институти продължават да работят върху това бойно отровно вещество и кои учени конкретно участват в поддръжката на спецоперации на ГРУ по отравяне с „Новичок“.

Разследването е подготвено от The Insider и Bellingcat с участието на Der Spiegel и Радио „Свободна Европа“ / „Свобода“

На 27 септември 2017 г. Русия се отчита за пълното унищожаване на химическото си оръжие. Дейността по унищожаването се провежда на полигона „Кизнер“ (в Удмуртия – или Република Удмуртия, част от Руската федерация, Волжки федерален окръг – б. ред.). Нейният провеждане наблюдава лично Владимир Путин посредством телевизионен мост.

Контролът върху унищожаването на химическото оръжие се осъществява от Федералната дирекция за безопасно съхранение и унищожаване на химическо оръжие с неблагозвучната абревиатура „ФУБХУХО“, което се отнася до военно поделение 70855, разположено в комплекс от сгради с общ адрес: ул. Нагатинская № 16А. Федералното държавно унитарно предприятие (на руски език абревиатурата е много популярна – „ФГУП“) НЦ (Научен център) „Сигнал“ се намира на същия адрес. Официалният адрес на „Сигнал“ е ул. Большая Оленя № 8, но част от лабораториите и други работни помещения се намират на ул. Нагатинская, където някога е било възможно дори да си уговорите преглед при лекар. „Всичко е така, както в предприятията в отбранителния сектор –  охрана, проверки, преравяне на чантите…“ – оплаква се посетителят Владимир, който е дал на институцията само три звезди от максимум пет.

Защо преглеждат чантите е разбираемо. Съдейки по разрешенията, издадени на „Сигнал“, този ФГУП има много широк спектър от задачи. Например „Сигнал“ има разрешение да извършва експертизи на стоки като:

  • ензими, които катализират разграждането на токсични вещества и електроди на тяхна основа;
  • химически средства за борба с масовите безредици;
  • съоръжения и оборудване за защита срещу химични, биологични и ядрени увреждащи фактори;
  • ядрени материали, неядрени материали за ядрени реактори и свързани технологии;
  • продукти и свързани технологии, включени в Списъка на химикалите, оборудването и технологиите, които могат да бъдат използвани при създаването на химическо оръжие.

Тези разрешения обаче, издадени през 2014 г., вероятно са остарели, тъй като след 2017 г. всички химически оръжия са унищожени пред погледа на Владимир Путин. Не е ли така? За да отговорим на този въпрос, струва си да се върнем малко назад.

Важна съвещание

На 27 февруари 2018 г. служителите на ГРУ от военно поделение 29155 се събират в щаба на Хорошевское шосе. След 3 дни трима от тях – Мишкин, Чепига и Сергеев – ще отидат във Великобритания, за да отровят Скрипал и дъщеря му с „Новичок“. На съвещанието присъства човек, чието име преди това е малко известно на широката общественост – това е ръководителят на Санкт Петербургския държавен изследователски институт по военна медицина Сергей Чепур, доктор на медицинските науки и професор във Военномедицинската академия в Киров (същият, в който е учил и Мишкин). Основната специализация на Чепур е токсикологията, а една от темите, в които е специализирал, е иммено отравяне с антихолистеразни отрови (към които принадлежи и „Новичок“).

Данните от телефонните разговори, включително такива с геолокация (достъпни са в редакцията на Bellingcat) показват, че на този ден Чепур е летял от Санкт Петербург до Москва, обадил се на няколко офицери от военно поделение 29155 и се е насочил към Хорошевское шосе. Срещата е продължава 3 часа, след което Чепур се обажда на изследовател от Научния център „Сигнал“ и отива в 27-ми научен център (НЦ-27) на Министерството на отбраната, който е „водещата научна институция на Министерството на отбраната на Руската федерация по проблемите за защита на националните интереси и сигурността на държавата във военно-химическата и военната сфера – биологични райони, както и противодействие на заплахите от разпространение и използване на химическо и биологично оръжие.“

При това посещение в 27-ия научен център към него се присъединява Виктор Таранченко, специалист по инхибитори на холинестеразата, който преди това самият е работил в НЦ-27, но след това се премества в „Сигнал“. Срещата продължава около час. (В разговор с The Insider Таранченко казва, че никога не се е занимавал с „Новичок“ и че това изобщо не е неговата област на специализация, въпреки че публикациите му свидетелстват за обратното).

Не за първи път Чепур участва в подобни срещи в ГРУ. Така например, няколко месеца преди това, отровители от същата военна част летят за Швейцария. Общо в операцията са участвали поне 5 души, включително и тримата отровители от Солсбъри (Мишкин, Чепига, Сергеев). Не е ясно кой е бил тяхната цел (не може да се изключи, че самият Скрипал е отлетял за Швейцария или е трябвало да пристигне там, но след това нещо се е объркало). По един или друг начин е известно, че за първи път Чепур се обажда на Мишкин на 30 декември 2017 г., а на 31 декември той лети за Швейцария. На 12 януари Мишкин се завръща и на 13-ти веднага звъни на Чепур. След това, на 17 януари, Сергеев, който е заменил Мишкин, се завръща от Швейцария. Чепур незабавно лети до Москва и съдейки по метаданните, се среща със Сергеев в централата на Хорошевское шосе.

Консултант

Подготовката за отравянето на сем. Скрипал на 27 февруари далеч не е единственият пример за взаимодействие на Чепур с отровителите от военно поделение 29155. Той постоянно телефонира на началника на това военно поделение, генерал-майор Аверянов, генерал-майор Денис Сергеев (известен още като „Сергей Федотов“, един от участниците в отравянето на Скрипал и Емилиян Гебрев) и Александър Мишкин (известен в целия свят като „Александър Петров“). Другият му постоянен контакт е Александър Ковалчук ​​от същата военна част, който, подобно на Мишкин, е военен лекар. (В разговор с The Insider Сергей Чепур казва, че никога не се е обаждал на Мишкин, Сергеев и Аверянов и че всички химически оръжия в Русия са били унищожени.)

Чепур не по-малко редовно общува и с колегите си, които се специализират именно в „Новичок“. И това не е само гореспоменатият Таранченко. Чепур често се обажда на директора на Научния център „Сигнал“, Артур Жиров. (Освен това, на 31 януари 2018 г., по време на редовното си пътуване до Москва, Чепур лично посещава офиса на „Сигнал“ на улица Нагатинская). Малко преди сем. Скрипал да бъдат отровени, Чепур се обажда и на заместника на Жиров, специалист по инхибитори на холинестеразата, Андрей Антохин. Сергей Чепур, също така, неколкократно се свързва и с водещи учени от 33-ия Централен изследователски институт в Шихани [населено място в Саратовска област в Русия – бел. ред.], включително и с тогавашния му директор Сергей Кухоткин.

Не трябва да забравяме и за самия Държавен изследователски институт по военна медицина, оглавяван от Чепур. Институтът участва активно в разработвчне на инхибиторите на холинестеразата и дори провежда предклинични изпитвания на антидот срещу този вид токсични вещества.

„Ню“ Шихани

Преди официалното унищожаване на химическото оръжие, 33-ият Централен научно-изследователски институт на Министерството на отбраната в село Шихани-2, Саратовска област, се занимаваше със създаването и разработването на вещества от клас „Новичок“. Именно там, до приблизително 1994 г. Владимир Угльов разработва първите „Новаци“ [“новичок“ на руски език означава „новак“ – бел. ред.]. Има и други институти, свързани с разработването и изследването на химическо оръжие, включително 27-ия научен център на Министерството на отбраната (той дори е бил обединен с 33-и в продължение на няколко години), чиято сфера на компетентност включва дейността на акредитирана от ОЗХО [международната Организация за забрана на химическите оръжия – а на английския език – Organisation for the prohibition of Chemical Weapons – бел. ред.] химическа аналитична лаборатория и „експериментална и научна поддръжка и подкрепа за дейността на Министерството на отбраната в контекста на Конвенцията за забрана на химическото оръжие“.

Освен военни институции, има и граждански такива. Например ГосНИИОХТ [Федеральное государственное унитарное предприятие «Государственный научно-исследовательский институт органической химии и технологии» (ФГУП «ГосНИИОХТ») – федерално държавно унитарно предприятие „Държавен научно-изследователски институт по органична химия и технологии“ – бел. ред.], участвал също в унищожаването на химическото оръжие, заедно с ФУБХУХО, както и Централният изследователски институт по химия и механика (ЦНИИХМ), който формално няма пряко отношение към химическото оръжие, но de facto ФУБХУХО, „Сигнал“ и ЦНИИХМ са един и същ комплекс от сгради – на Нагатинская № 16А.

Директорът на „Сигнал“ Артур Жиров, който често комуникира с Чепур, идва в „Сигнал“ точно от 27-ия научен център на Министерството на отбраната, заедно с редица свои колеги, включително Виктор Таранченко и Андрей Антохин, които са специализирали в инхибиторите на холинестеразата. Таранченко също така редовно общува директно с Чепур. За установените контакти между Държавния изследователски институт по военна медицина и „Сигнал“ свидетелства и наказателното дело, образувано за нарушаване на закона при изпълнение на държавен договор: „Сигнал“ играе ролята на изпълнител на Държавния изследователски институт по военна медицина (в случая обаче случаят не касае „Новичок“).

Освен специалисти в самия „Новичок“, „Сигнал“ разполага и с експерти в областта на нанокапсулацията – Георгий Назаров и Сергей Галан, които също идват от 27-ми научен център на Министерството на отбраната. Нанокапсулирането е технология за пакетиране на наночастици от дадено вещество (във всяко агрегирано състояние – твърдо, течно или газообразно) в обвивка, направена от друго вещество. Днес нанокапсулацията вече е намерила приложение в медицината, козметичната индустрия, строителството, хранителната промишленост, селското стопанство и други области. Съдейки по всичко това, сега се стига до приложението й в извънсъдебните екзекуции: нанокапсулирането на „Новичок“ може да го направи по-ефективен, както и да опрости прилагането на „Новичок“, заедно с маскиращо химическо средство (т.е. скриване на симптомите и затрудняване на диагностиката). На теория, нано-капсулирането също може да забави появата на „Новичок“. Но във всички доказани случаи (Скрипал, Гебрев, Навални) са минали около два часа между контакта и действието на отровното вещество, което се вписва във времевата рамка на обичайния „Новичок“, отбелязва Владимир Угльов.

Любопитно е, че „Сигнал“ има и друго, по-прозаично направление в дейността си: Жиров и екипът му стават автори на цяла поредица патенти за биоактивни добавки и сухи смеси за напитки за спортисти. Следователно, когато „Петров“ и „Боширов“ в разговор с Маргарита Симонян [главният редактор на англоезичната програма Russia Today – RT, който направи интервю с двама от отровителите на сем. Скрипал в Солзбъри  – бел. ред.] се представиха като продавачи на спортни храни и добавки, това беше всъщност вътрешноведомствена шега, разбираема само за малцина.

По този начин, въпреки факта, че програмата за производство и изследване на химическо оръжие в с. Шихани е официално закритаа, de facto тя продължава в редица институти. Освен това, (което е особено цинично), развитието се извършва в същия комплекс от сгради, където се намират I организациите, предназначени да гарантират пълното унищожаване на химическо оръжие (ФУБХУХО, ГосНИИОХТ).

Можем ли да сме сигурни, че „Новичок“ се използва само от ГРУ? Както се вижда от данните на разговорите, взаимодействието на ГРУ с производителите на „Новичок“ протича индиректно чрез Държавния изследователски институт по военна медицина и Сергей Чепур (който, очевидно, е отговорен за подпомагане на такива операции като отравянето в Солсбъри). Въпреки това, както в призивите на ръководството на „Сигнал“, така и в призивите на Чепур, може да се намерят много контакти с високопоставени служители на ФСБ [Федералната служба за безопасност на Руската федерация – наследник на КГБ – бел. ред.]. По този начин въпросът коя от двете силови структури е отговорна за отравянето на Навални остава отворен.

SHARE