SHARE

След изборите на 4 април 2021 г. ТерминалНО вече публикува някои от основните изводи за дигиталните кампании на основните политически партии в България. Припомняме тези данни поради тяхната важност и в навечерието на следващите парламентарни избори ви информираме за това кой колко и за какво е похарчил в интернет.

Сравнихме за Вас публичните данни за прозрачност на Facebook страниците на участници в последните парламентарни избори и направихме следната класация:

Веднага трябва да направим важната уговорка, че ГЕРБ и Бойко Борисов нямат официални страници във Facebook. Борисов има само Facebook профил. Затова не разполагаме с данни за прозрачност за плащанията, които той (или екипът му) прави в тази социална мрежа за негова сметка. Това е причината ГЕРБ и Борисов да не влизат в тази импровизирана класация.

Изводите, които можем направим от тази „класация“:

 • Ще си позволим да направим следната спекулация: Ако изборите се провеждаха във Facebook по брой  харесвания на официалната страница на кандидата, Слави Трифонов щеше да е първа политическа сила, а Васил Божков и „Българско лято“ щяха да са втори
 • Слави Трифонов е с голяма преднина пред всички останали партии и политици с повече от два пъти по-голяма преднина пред тях. Причината за това е, че на практика той не е слизал от екраните на телевизиите с национален обхват вече почти 30 години. Бил е изпълнител, музикален и телевизионен продуцент с изключително успешни продукти – музикални албуми, продуцирани от него изпълнители, телевизионни предавания, концерти и национални турнета и т.н. От много време в България няма по-успешно лице в шоубизнеса от Слави Трифонов.
 • Общата сума, която партия „Има Такъв Народ“ и Слави Трифонов в период от две години са платили за дигитална реклама във Facebook, всъщност, не надхвърля сто хиляди лева.
 • Най-успешната кампания във Facebook преди изборите на 4 април 2021 г. безспорно е тази на Васил Божков.  Той е създал страницата си едва на 1 февруари миналата година. Преди тази дата той не присъстваше въобще в публичното пространство. Не беше давал интервюта в медиите в продължения буквално на десетилетия. До интервюто си през януари за репортера Полина Паунова в „Свободна Европа“. Това го прави действително явление в социалните мрежи. Впечатляващо е, че този резултат е постигнат без спонсориране на постове във Facebook. Разходите на „Българско лято“ за дигитална кампания също са минимални – около 13 000 лева. Дигиталната им реклама в социалните мрежи е била изключително икономична и с много висока ефективност, тъй като за по-малко от година и половина страницата на Божков е събрала 152 640 харесвания. Партията има още почти 25 500 харесвания. 
 • Така стигаме и до най-скъпата дигитална рекламна кампания във Facebook – тази на обединението Демократична България. Партията с най-висок бюджет за Facebook реклама е тази на Да, България – 121 575 евро за две години или средно по 10 000 лева на месец.
 • Към бюджета на Движение „Да, България“ трябва да прибавим и агресивните рекламни кампании спонсорирани постове на две от водещите лица от ръководството ѝ – Христо Иванов и Ивайло Мирчев (съответно 27 935 евро и 12 236 евро за последните 2 години). С тези суми бюджетът на Да, България надминава 160 000 евро. А с рекламата на обединение Демократична България сумата набъбва докъм 200 000 евро

Ако към този бюджет на „Да, България“ и „Демократична България“ за спонсориране на постове във Facebook добавим и бюджета на „Демократична България“ за спонсориране на реклами в Google ( т. нар. Google Ads), то общите разходи на обединението са над половин милион лева (500 000 лв.) или за последните две години – по над 20 000 лева на месец. При това данните от Гугъл са до 4 април 2021. Т.е. можем да направим основано предположение, че в предизборния период сега, сумата е нараснала.

 • Бюджетът за дигитална реклама на „Демократична България“ и „Да, България“, без да вземаме предвид другите разходи на двете останали партии в обединението (ДСБ и „Зелено движение“), е по-голям от всички други партии и партийни лидери в горната класация с повече от два пъти и половина
 • Налага се и изводът, че рекламата на „Да, България“ е и ниско ефективна, тъй като „цената“ на едно харесване е почти 1 евро. Васил Божков, например е постигнал на страницата си повече харесвания, без да похарчи и 1 евро. „Републиканци за България“ на бившия втори в ГЕРБ, Цветан Цветанов, са платили дори повече от 1 евро за всяко харесване, постигайки незначителен общ брой от 4 524 харесвания за сумата от почти 5 000 евро.
 • Стана ясно също, че Демократична България не е изключила от списъка с медии, в които рекламира чрез Гугъл скандалния сайт ПИК. Бързаме да уточним, че рекламодателят в Гугъл има право изрично да посочи в кои медии не иска да се появяват неговите реклами, когато ги заявява. Има и един друг факт, който е малко известен на широката публика – медийната реклама по време на избори се регулира от закона и ЦИК и в края на всяка кампания излизат отчети кой в коя медия колко пари е похарчил. Гугъл и ФБ не подлежат на тази регулация. Т.е. въпросът има ли опит да се скрие това, че ДБ всъщност рекламират в ПИК през Гугъл адс изглежда легитимен въпрос. Опорката, че алгоритъмът е случаен, която е лъжа, защото ДБ могат да изключат медии от този алгоритъм при заявяването на рекламата и се прокарва упорито при дебати в социалните мрежи, прави този въпрос още по-основателен.
 • Мая Манолова се е справила много по-ефективно на страницата си във Facebook – 123 633 харесвания с бюджет под 4 000 евро. Същото важи и за „Отровното трио“ – 61 288 харесвания, спонсорирайки постове за 7 735 евро.
 • Подобен на резултата на „Отровното трио е и резултатът на Корнелия Нинова – почти 62 000 харесвания с разход малко над 10 000 евро за две години (бюджетът на Демократична България средно само за един месец).

ТерминалНО ще продължи да следи за Вас рекламата в дигиталното пространство и ще актуализира данните си непосредствено след изборите в неделя.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.