SHARE

Мъртвият град край Царево е другият акцент във филма на германската обществена телевизия WDR, за който първи ви припомнихме. На фона на шокиращите кадри, разказът за наследството на Екатеринбургската мафия представя независимият български разследващ журналист Асен Йорданов, собственик на сайта „Бивол“. 

Зловеща емблема на прехода, Мъртвият град представлява близо 80 000 РЗП (това е само надземната му част) – скелет на груб строеж, разположен в един от най – живописните заливи на юг от Бургас, тежко обезобразил терен над 60 000 кв.м. и целият пейзаж наоколо. В момента община Царево процедира общ устройствен план ( на standby заради извънредното епидемиологично положение в страната), без да е обявила нито дума пред обществото каква стратегия и план има да се справи с тази бетонна язва и как ще възстанови природните дадености на терена.

Терминално припомня, че собствениците на Мъртвия град са едни от босовете на руската организирана престъпна група “Уралмаш”, в Екатеринбург.  Независими журналистически разследвания разказват, че преследвани от мафиотски си шефове, двама от Уралмаш изчезват заедно с общите пари, получават “смъртна присъда” от своите, но намират нови приятели и сигурно убежище в България. Парите се перат близо до брега, в проекта Коста дел Кроко.

Константин Циганов (на преден план) и Бойко Борисов (на заден план) на футболна среща

Останалото е история. Едно от ярките доказателства, че устойчивото бъдеще на България не може да разчита на мръсни пари и корумпирана власт, лежи върху брега на южното ни Черноморие. 

Колко още е необходимо?

Още по темата:

SHARE