SHARE

От Божидар Божанов

Отказваш на Пеевски. Пеевски купува конкурента ти. Протестираш срещу зависимостите на властта от Пеевски. Пеевски ти праща държавата на проверка. Вдига се шум. Пеевски спира проверката.
Пеевски не е министър председател, не е министър на финансите, не е министър на вътрешните работи. Той е „просто един депутат“. Въпреки това изпраща НАП, Агенция Митници и МВР.

Ако Пеевски си хареса нечий бизнес той или става негов, или се правят опити да бъде съсипан с всички инструменти на държавата.
А щом Пеевски може да опре до магазин за дестки играчки, или има някакви много пъклени планове за младото поколение, или просто значи, че може да си хареса всеки бизнес. Вестници, лаФки, асансьори, софтуер. И да, щом си успял да фалираш цигарена компания, няма бизнес, който да не можеш да източиш и провалиш.

Но не в това е проблемът.

Проблемът е, за пореден път, нелегитимного упражняване на власт. Борисов не е премиер, Ананиев и Горанов не са министри на финансите, Младенов и Терзийски не са министри на вътрешните работи.

Ако Пеевски може да се разпорежда с цялата изпълнителна власт, премиерът и министрите са фасада с ограничени административни правомощия.

Премиер, министър на всичко и главен прокурор е Пеевски. Само че него никой не го е избирал за тези постове.

Затова трябват оставки. За да се възстанови конституционния ред на легитимно упражняване на власт, произтичаща от народа (по чл. 1, ал. 2).

Иначе ГЕРБ спокойно могат да променят чл. 1, ал. 2 в своята Конституция и да запишат, че цялата власт произтича от Пеевски. Така ще е честно с избирателите им, които със сигурност не харесват как Борисов е предал цялата власт в ръцете на един некадърен бизнесмен, съсипващ всичко, до което се докосне. Включително, и най-вече – държавата.

Препубликувано от Фейсбук

SHARE