SHARE

Рутинната ваксинация на момичета срещу HPV в Шотландия доведе до „драматичен“ спад на заболяването на маточната шийка в по-късния живот, показват нови изследвания. Човешкият папиломавирус (HPV) е инфекция, предавана по полов път, а някои видове са свързани с рака на шийката на матката. Изследователите твърдят, че ваксината почти е унищожила случаите на предраков карцином на шийката на матката при млади жени, след като преди 10 години беше въведена програма за имунизация. Те открили, че ваксината е довела до намаляване на 90% на предраковото състояние. Изводите са, че ефектите от програмата са „надминали очакванията“.

През последното десетилетие ученичките от цяла Великобритания редовно получават ваксина срещу HPV, когато са на 12 или 13 години. В Шотландия процентът ваксинирани достига до около 90%.

Екип от учени – от университетите Strathclyde, Edinburgh, Aberdeen и Glasgow Caledonian – анализираха данните за ваксинацията и скрининга на 140 000 жени за периода 2008-2016 година. Тяхното проучване, публикувано от BMJ, заключи, че програмата за ваксиниране срещу HPV на Шотландия е довела до „драматично намаляване на преинвазивната болест на маточната шийка“. Изводите са, че ваксината е „високо ефективна“ и значително ще намали честотата на рак на маточната шийка в бъдеще.

Ракът на шийката на матката е вторият най-често срещан тип рак при жени под 35 години в Обединеното кралство.

„Констатациите трябва да бъдат разгледани чрез програми за превенция на рака на маточната шийка в световен мащаб“, се казва в проучването.

Когато стартира програмата за ваксинация, учените смятат, че ваксината ще унищожи два вида HPV, които причиняват 80% от предраковите състояния. Вместо това те установяват, че тя изолира и други три вида, което означава, че елиминира близо 90% от предраковото заболяване на шийката на матката в Шотландия.

Неваксинираните жени също показват намаляване на заболяването, което предполага, че прекъсването на предаването на HPV в Шотландия е създало значителна „защита на средата“, казаха изследователите.

Неотдавнашни проучвания също така предполагат, че HPV играе роля в причиняването на други видове рак, особено рак на главата и врата, вулво-вагинален и анален рак.

Д-р Кевин Поллок от Университета на Каледония в Глазгоу каза, че „впечатляващите“ цифри потвърждават, че „ваксината срещу HPV трябва значително да намали рака на маточната шийка през следващите няколко години“. Той добави: „Основното послание е, че ваксината действа. Докато продължава масовото ваксиниране, вирусът няма къде да отиде и той се елиминира.“

„Ние оценихме 140 000 жени в това проучване и тъй като можем да свържем статуса на ваксинацията с болестта, нейното въздействие е безспорно.“

33-годишната Лора Макадам споделя, че иска ваксината срещу HPV да е била на разположение, когато тя е била в училище.

През 2016 г. тя е диагностицирана с рак на маточната шийка след рутинен преглед, установил атипични промени в шийката на матката, въпреки че няма симптоми.

Лора каза, че би искала да е имала възможност да получи ваксината срещу HPV в училище: „Ако тази инжекция, която сега се поставя в училищата, изтрива това заболяване, това е невероятна новина и аз заставам твърдо зад тази възможност. Мисля, че това е страхотно. Не виждам защо някой не би искал да се ваксинира. Не бих се замислила и за миг за себе си, ако това щеше да спре да мина през това, което преживях. Никога не очакваш това да ти се случи“, добави тя.

Поради усложнения тя не е имала възможност за химиотерапия или лъчетерапия, така че за отстраняване на рака е преживяла лазерно лечение, хистеректомия и отстранени лимфни възли. Макадам не знае дали ракът й ще се върне, така че трябва да следи състоянието си чрез прегледи на всеки шест месеца.

Тя добави: „Макар че минах лечение, не мисля, че моят кошмар наистина ще свърши, защото постоянно ще се тревожа дали ракът няма да се разпространи или да се върне. Бих посъветвала всички момичета да се ваксинират, защото има доказателства, че тя работи. Също така бих посъветвала жените да си правят редовно прегледи с цитонамазка. Не бих пожелала това, което преживях, и на най-големия ми враг.“

Изследването се ползва с доверието на Cervical Cancer Trust. Главният изпълнителен директор на благотворителната организация Робърт Мюзик заяви: „Резултатите от това изследване са много вълнуващи и ясно показват влиянието на ваксината срещу HPV за защита на здравето на маточната шийка на бъдещите поколения. Имаме късмет, че имаме такава ефективна програма за превенция, което означава, че елиминирането на рака на маточната шийка е без съмнение на хоризонта. Приоритет трябва да бъде съсредоточаването върху общностите и областите, където ваксинирането е под средното за страната“.

Министърът на здравеопазването Джо Фицпатрик каза, че приветства доклада и подчерта, че той доказва „значителните и продължаващи ползи от нашата програма за ваксиниране“.

Проучването показа, че програмата „ще спаси човешки животи“ и че има смисъл от плановете за „надграждане на този успех“ чрез разширяването й и ваксиниране срещу HPV на момчета, което стартира по-късно тази година.

Той добави: „Остава важно жените да продължат да правят своя преглед за редовен скрининг на маточната шийка чрез цитонамазка, защото, както знаем, това е животоспасяващо.“

Източник: ВВС

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.