SHARE

От Defakto.bg

„По-малко от половината анкетирани смятат, че процедурата за избор на главен прокурор е достатъчно добра.“ Това показват данните от съвместно национално представително проучване на bTV и „Маркет ЛИНКС”, проведено сред 1025 лица над 18 г., в периода 16-25 август, по метода на прякото лично интервю. Близо 2/3 от анкетираните изразяват мнение, че медиите и обществото трябва да изразяват критики към процедурата по избор на главен прокурор и кандидатите в нея.

Юни месец, непосредствено след изборите (б.р. – за Европейски парламент), хората дават своя глас, чувстват, че имат влияние върху това, което се случва в страната. Тогава се повишава доверието в институциите. През юли и август, когато отново имаше скандали, доверието отново спадна”, коментира социологът Добромир Живков.

„В контекста на този дефицит на доверие виждаме, че процедурата за избор на главен прокурор не се оценява от българските граждани като адекватна. Малка част от обществото обаче познават процедурата в детайли”, допълни експертът. По думите на социолога гражданите нямат усещане, че могат да въздействат върху това, което се случва в страната, а това води до недоверие. Той обясни, че хората не са съгласни в процедурата да участва само един кандидат.
„Не се вижда състезателен характер за тази важна позиция, а такива очаквания бяха създадени в общественото пространство”, заяви Живков.

54% от запитаните отговарят, че одобряват действията на прокуратурата да изнася информация по текущи дела в медиите, 28% не могат да преценят, а 18% – не са съгласни.

„Гражданите очакват повече прозрачност, имаме нужда да виждаме, че работа се върши, а интересите на държавата биват защитени. Това е тази потребност да усещаме, че институциите работят”, посочи социологът.

Проучване показва криза на доверие към българските институции. Най-ниско е към Народното събрание – около 15%, а към съдебната система и правителството е около 25%.

Вижте повече в Defakto.bg

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.