SHARE

По време на изборите в САЩ през 2016 г. мениджърът на кампанията на Тръмп – Пол Манафорт, е изпращал социологически проучвания и обсъждал „план за мир в Украйна“ с бившия агент на руското военно разузнаване Константин Килимник.

Това е една от най-преките връзки за разследваното сътрудничество на кампанията на Тръмп с Русия, за които научаваме. Интересното е, че този път тя не дойде от специалния прокурор Робърт Мълър, а от защитата на Манафорт. След като бе осъден за финансови престъпления бившият мениджър на кампанията на Тръмп реши да сключи сделка за сътрудничество с разследващите. Специалният прокурор Мълър обаче откри, че по време на сътрудничеството си Манафорт многократно е лъгал разследващите, поради което и сделката с обвинението пропадна.

Във вторник адвокатите на Манафорт решиха да дадат обяснение на съда защо Манафорт е спестил или забравил за ключови епизоди по време на разпита си. В подобни ситуации обикновено защитата трябва да изпрати две версии към американската електронна система за съдебна документация (PACER). Едната версия е публична и тя съдържа редактирани редове, които са покрити в черно, а другата е засекретена – само за очите на съдията и ответната страна по делото.

В случая обаче наместо адвокатите на Манафорт да премахнат от публичната версия текста, който трябва да остане таен, те просто го слагат на черен фон. Така всеки може да го копира и види на друга програма.

Целия документ можете да видите тук. 

От тази грешка става ясно, че кампанията на Доналд Тръмп активно е споделяла информация с руски агент – както за изборите в САЩ, за които Русия вече получи обвинения за намеса чрез хакерски атаки и пропагандна кампания, така и за сделка за бъдещето на Украйна.

Също така знаем, че по време на партийния конгрес на републиканците именно кампанията на Тръмп настоява от предизборната програма да отпаднат обещанията за подсилване на украинските сили.

И знаем също така, че през това време Доналд Тръмп обсъжда изграждането на Trump Tower в Москва, от който ще получи директна финансова облага за лиценза на името си (на сградата да пише Trump).

SHARE