SHARE

Лидерът на либералната ALDE в Европейския парламент и движението на френския президент Еманюел Макрон ще създадат “проевропейска алтернатива на националистите” за предстоящите европейски избори, съобщи Верхофстад в интервю за френския вестник Ouest-France. Този анонс не е нов. Направен е в началото на септември 2018 г. и „Терминал 3“ писа за това.

Макрон и Верхофстад се обединяват в битка срещу популизма

Досега Макрон странеше от традиционните либерали в парламента, като се опитваше да създаде свое по-голямо движение в коалиция с испанските “Граждани” и други центристки партии в Европа.

Тези планове на Макрон влизаха в колизия със стария Алианс на либерали и демократи в Европа (ALDE), който през последните години застигна най-голямата партия в ЕС – Европейската народна партия, по брой места в Европейския съвет (8).

Плановете на Макрон, изглежда, продължават да бъдат да се присъединява към традиционните либерали.

Двете движения ще “запазят символите си”, заяви Верховстад, но “целта ни е да създадем определящата група в бъдещия парламент и средство, с което да спрем националистическата вълна“.

Планът на Макрон – да създаде собствено движение – трябваше подобно на маневрите му във Франция да привлече център-дясното и център-лявото под една шапка под общи европейски принципни въпроси като върховенството на правото, равенството на половете и медийната свобода.

Но също така движението на Макрон предлага дом и за умерените социалдемократи, които, ако тенденциите в Европа се запазят, ще преживеят пореден крах на предстоящите европейски избори през 2019 г., а електоратът им ще се насочи както към крайното ляво, така и към крайното дясно.

Така за мнозината проевропейски, пазарноориентирани социалдемократи “прогресивното” движение на Макрон може да се окаже бъдещето.

Ги Верхофстад вече брандира своето кавър фото във Фейсбук с бадж „Възраждане“, което ни препраща директно към отвореното писмо на Макрон по повод европейските избори, озаглавено „За европейско възраждане“.

За европeйско възраждане

Какво означава това за „либералната“ ДПС, която със своите 4-ма евродепутати буквално държеше АЛДЕ за заложник като ключов член от това политическо семейство?

Дали според вас Макрон, направил неведнъж ясна заявка за бъдеща Европа, непримирама към онези, които нарушават нейните базисни ценности, ще намери пресечни точки със скандално известния български олигарх Делян Славчев Пеевски? Нещо повече – ще го легитимира?

Едва ли.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.